Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
Htio bih naučiti programirati...

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Server-side
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Nemesis



Joined: 01 Oct 2005
Posts: 732

PostPosted: 04.11.2006 05:27    Post subject: Htio bih naučiti programirati... Add user to your forum ignore list Reply with quote

...sve, naime, znam se koristiti Photoshopom i pomoću njega i Dreamwavera mogu napraviti oke web stranice. Znam koristiti i Flash, i to napraviti solidnu animaciju u njemu. Ali htio bih naučiti raditi web stranice od početka do kraja.

U školi pod informatikom učimo basic, i to same osnove. Što mi nije dovoljno. Skinuo sam sa neta Total Training za ActionScripts u Flashu 8. To malo promatram, ali jednostavno kužim kako mi fale osnove. Sad me zanima otkud početi, od kojeg programa, sa kojim tutorijalima, te gdje naći te tutorijale. Htio bih naučiti sve što mi je potrebno za web stranice. Znači PHP, ASP, ASP.net, JavaScripts, CSS... Tako da mogu napraviti nekakav temelj za budući rad web stranica. Htio bih imati neki CMS koji neće u početku biti najjači. ali ću sa ga vremenom usavršavati, te ću znati kako radi jer sam ga sam iskodirao.

Molio bih vas da mi date nekakve linkove gdje je sve objašnjeno u obliku total traininga. Naravno, može engleski jezik...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger Twitter profile
monkey



Joined: 20 Dec 2004
Posts: 856
Location: VG - ZG

PostPosted: 04.11.2006 05:42    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

U al si se ti zaletio čovječe...

Ovako ja sam isto tako učio Basic još u osnovnoj to je jako dobro za izgraditi neke osnove programiranja kako bi shvatio kako to sve ostalo funkcionira.

Počni promatrati Sulienove CSS resurse ovdje na mi3u ima jako zgodnih linkova i tu sam i ja počeo, najvažnije je da uz to promatranje i radiš nešto znači malo eksperimentiraš. Kreni od CSS i XHTMLa jer kako sam te ja shvatio bolje ti ide dizajn... pa kasnije kad to jako dobro naučiš kreni na PHP i MySQL, a o CMS bilo kakvom po meni nemoj još ni razmišljati jer ako nemaš ni osnove kako sam kažeš onda nema smisla.

Uči radi pa ponovi... najbolji recept za uspjeh. Wink

_________________
mojinstruktor.com - sve instrukcije na jednome mjestu
trazilo.com - potražite dnevnu dozu inspiracije
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger Twitter profile
retro_one



Joined: 16 Sep 2003
Posts: 880
Location: DUBRAVA.

PostPosted: 04.11.2006 05:59    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

@Nemesis: Prvo bi ti preporucio da proucis malo teorije, kako funkcionira server, kako funkcioniraju server side jezici, prednosti određenog programskog jezika nad drugima i slicno. Napisao si da zelis nauciti PHP, ASP i Asp.net, Da si se potrudio informirati, shvatio bi da je ASP prošla tehnologija, te da ASP.net i PHP imaju poprlicivno slicnu svrhu. Prema tome, ne trebaju ti (u startu barem) obadva programska jezika. A, uostalom kad naucis jedan, nije neki problem prebaciti se na neki drugi.

E sad, moja ti je preporuka da se primis PHP-a ako nemas nikakvog iskustva u programiranju osim Basica, open source je i relativno je jednostavan za nauciti. Ono sto je problem u toj jednostavnosti je da se lagano naviknuti na krivi nacin rada, pa onda kasnije ispastati zbog toga. Uz PHP trebat ces vjerojatno nauciti i barem nesto malo SQL-a za pristup bazi, tako da ti malo teorije o bazama podataka isto ne bi skodilo.

Najbolje da se odlucis sta ces dalje, pa onda pitas konkretna pitanja (nemoj si dopustiti sindrom retardiranog nooba i svakakvu glupost pitati na forumu, neka ti mantra bude Prvo Google, onda forum)

_________________
Just your average eccentric programmer.
Back to top
View user's profile Send private message
Sulien



Joined: 04 Jan 2004
Posts: 2905
Location: Zagreb

PostPosted: 04.11.2006 06:44    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Dobro je jekao retro_one. Uči PHP zbog jednostavnosti, raširenosti i broja resursa. HTML i CSS uči sa samog Web-a, imaš "CSS resurse" tu na forumu. JavaScript uči skupa sa ActionScriptom. Za ActionScript koristi Flash built-in help, a tek zatim druge knjige i resurse.

PHP:

HTML/CSS:

JavaScript: moji bookmarks ... good luck with this Sad možda da ga ostaviš za kasnije

EDIT: Almost forgot: my beginners' resources Smile dig in
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Codemaster



Joined: 11 Jul 2006
Posts: 189
Location: Metkovic

PostPosted: 06.11.2006 23:29    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Kažeš da u školi učiš basic.
Preporučio bih ti da se nakon što najprije proučiš kako stvari funkcioniraju, prebaciš na Visual Basic.Net. On će ti kasnije biti dobra podloga za ASP.Net, a lakše ćeš se snalaziti u njemu nego u PHP-u (kojeg nije neki problem skužit).

To je moja preporuka, ti odluči.

Cheers!

_________________
Let's play!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Server-side All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group