Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
pretvaranje vise vektora iste boje u jedan

 
Post new topic   Reply to topic    mi3dot.org Forum Index -> Vektor
View previous topic :: View next topic  
Author Message
paciotti



Joined: 03 Nov 2008
Posts: 81

PostPosted: 03.11.2008 02:18    Post subject: pretvaranje vise vektora iste boje u jedan Add user to your forum ignore list Reply with quote

Postovani,

novi sam ovdje pa prije svega pozdrav svima!

Imam jedno pitanje vezano uz vektore. Radim u Ilustratoru ili Corelu pa mi pomaze odgovor u bilo kojem od ta 2 programa.

Dakle, ako imam 3 vektora kao na ovoj slici:



dali mi netko moze reci dal postoji neka fora kako da mi program automatski "trace-a" ili nesto nparavi da bi crnu boju dobio u jednom vektoru (po kojem ce rezac rezat) a sve bijelo da bude pozadina? kao na slici:



u ovom primjeru to nije problem jer je malo objekata pa se moze i rucno. no pitam zato jer kad imam npr. 40 crnih i bijelih krivulja jednih prek drugih, onda se izjebem dok svaki posebno weldan, trim-am, intersect-am itd.....


hvala lijepo na odgvoru, ako se bilo kako mogu oduzit, na raspolaganju sam

Last edited by paciotti on 18.11.2008 16:31; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
skomdra



Joined: 27 Mar 2006
Posts: 71
Location: travoltino

PostPosted: 03.11.2008 14:57    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ne kuzim sta ti tocno treba.
Ako moraju svi objekti biti u istom layeru, onda radi samo u jednom layeru.
Ako hoćeš grupirat, grupiraj. A možeš i pretvoriti u compound path, u illustratoru vrlo jednostavno. (Recimo, izrezi u fontu su compound pathovi)
To je u illustatoru, Corel ne podnosim.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
paciotti



Joined: 03 Nov 2008
Posts: 81

PostPosted: 03.11.2008 18:04    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

skomdra wrote:
Ne kuzim sta ti tocno treba.
Ako moraju svi objekti biti u istom layeru, onda radi samo u jednom layeru.
Ako hoćeš grupirat, grupiraj. A možeš i pretvoriti u compound path, u illustratoru vrlo jednostavno. (Recimo, izrezi u fontu su compound pathovi)
To je u illustatoru, Corel ne podnosim.


kak ne kuzis, sheme su full jasne. dakle, imam vektorski crtez, crno-bijeli (dakle moze bit ili boja ili prazno), po mogucnosti slozen od nekoliko vektora koji nemaju veze jedni s drugim....i kak onda da mi program sam generira da mi sve bude u jednom layeru tj jednom vektoru, sprmeno za rezanje. znaci nikakvo grupiranje....neznam kak bi jednostavnije objasnio.




btw. u mejduvrmeenu sam piko okolo i doso do mozebitnog rjesenja, al na seljacki nacin. otvorim prvotni vektor u photoshopu, u full vecoj rezi, tipa 4000x3000 px. selektiram cijeli vektor i od njega napravim path, koji onda odvucem u ilustrator. kolko sam dosad uspio kuzit funkcionira tak kak mi treba, iako ga jos nisam uspio poslat na cutter......ipak, ako netko zna bolje rjesenje, bit ce objerucke prihvaceno
Back to top
View user's profile Send private message
ITS



Joined: 06 Feb 2008
Posts: 377

PostPosted: 03.11.2008 19:13    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Very Happy paciotti enigma

napravi šta god želiš u ilustratoru, exportiraj ga kao PDF i pri tome mu odredi postavke exporta namjenjene za tisak....

što se tiće noža u tiskari, ostavi bleed 3 do 5 mm i to je to, inaće, ni ja te ne kontam šta hočeš. Malo mi se čini da si se smuvo!?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
tubak



Joined: 14 Mar 2005
Posts: 133
Location: Istra

PostPosted: 03.11.2008 21:03    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Uprincipu je vrlo jednostavno! Pišem za Corel!
Kvadrat2 najprije izrežeš iz Kvadrat1 i to tako da klikneš miša na kvadrat2 i onda stisneš SHIFT i dok držiš shift klikneš na kvadrat1. Zatim ti se gore pojave ikonice za Weld i Trim...
Klikni na Trim, to je napravilo "rupu" u kvadrat1.
Zatim klikneš na kvadrat3 pa stisneš shift + klik na kvadrat1 i klikneš na Weld. I to je to.
Još samo moraš obrisati kvadrat2 jer se sam ne briše!
Weld i Trim se nalaze i pod Arrange / Shaping, a imaju i ikonice koje su poprilično jasne.

Inače takve stvari za rezanje na Cutter ne treba raditi! Naravno da je bolje jer nema straha da ce netko u tiskari slucajno pomaknuti neki kvadrat, ali nije potrebno jer nož ide po svim outlineima koje nadje na dokumentu, bez obzira koliko je to objekata (1 ili 50 nožu je isto)
Frka može biti što neke tiskare ne žele (ili nemaju znanje) za setupirati stroj kako treba pa im onda reže samo outline koji baš postoje. tj. ako nema nikakvog outlinea, onda ne prepoznaju mjesto za rez.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
wache



Joined: 15 Jun 2006
Posts: 220
Location: Zagreb

PostPosted: 04.11.2008 09:30    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

tubak wrote:
Uprincipu je vrlo jednostavno! Pišem za Corel!
Kvadrat2 najprije izrežeš iz Kvadrat1 i to tako da klikneš miša na kvadrat2 i onda stisneš SHIFT i dok držiš shift klikneš na kvadrat1. Zatim ti se gore pojave ikonice za Weld i Trim...
Klikni na Trim, to je napravilo "rupu" u kvadrat1.
Zatim klikneš na kvadrat3 pa stisneš shift + klik na kvadrat1 i klikneš na Weld. I to je to.
Još samo moraš obrisati kvadrat2 jer se sam ne briše!
Weld i Trim se nalaze i pod Arrange / Shaping, a imaju i ikonice koje su poprilično jasne.

Inače takve stvari za rezanje na Cutter ne treba raditi! Naravno da je bolje jer nema straha da ce netko u tiskari slucajno pomaknuti neki kvadrat, ali nije potrebno jer nož ide po svim outlineima koje nadje na dokumentu, bez obzira koliko je to objekata (1 ili 50 nožu je isto)
Frka može biti što neke tiskare ne žele (ili nemaju znanje) za setupirati stroj kako treba pa im onda reže samo outline koji baš postoje. tj. ako nema nikakvog outlinea, onda ne prepoznaju mjesto za rez.


ako umjesto trim iskoristi combine, nece morati nista brisati jer tada kvadrat nestane, tj izreze se iz pozadine...

_________________
of all the things I've lost, I miss my mind the most..
Back to top
View user's profile Send private message
paciotti



Joined: 03 Nov 2008
Posts: 81

PostPosted: 18.11.2008 16:31    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

tubak wrote:

Inače takve stvari za rezanje na Cutter ne treba raditi! Naravno da je bolje jer nema straha da ce netko u tiskari slucajno pomaknuti neki kvadrat, ali nije potrebno jer nož ide po svim outlineima koje nadje na dokumentu, bez obzira koliko je to objekata (1 ili 50 nožu je isto)
Frka može biti što neke tiskare ne žele (ili nemaju znanje) za setupirati stroj kako treba pa im onda reže samo outline koji baš postoje. tj. ako nema nikakvog outlinea, onda ne prepoznaju mjesto za rez.


hm, jesi siguran za to da reze sve outline? zato jer mi je lik sto radi na cutteru reko da sve mora bit u jednom objetku da bi to cutter prepozno kak treba...

hvala svima na odgovorima
Back to top
View user's profile Send private message
tubak



Joined: 14 Mar 2005
Posts: 133
Location: Istra

PostPosted: 18.11.2008 20:19    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Možda ima loš cutter, možda se baš ne snalazi u softwareu za rezanje, možda nije nikada ušao u Preferences prozor, pa je prihvatio stroj onako kako je došao sa tvorničkim postavkama i tako reže! Kao što netko od nas ima signature, ako je glupo i radi, nije glupo Smile

A ono što je sigurno! Ako mu pošalješ objekt za rezanje kao jedanu krivulju, onda se mogućnost njegove pogreške smanjuje na zanemarive vrijednosti! Ako pošalješ objekt koji je OK za rezanje, ali je grupa od 8 objekata, uvijek se može dogoditi da tip prilikom pomicanja objekta, nekeko, ispusti neki layer i onda ko je kriv! On.
Pa mu je jednostavnije reći weldaj sve u jedan objekt!

Dakle, svi cutteri rezu sve sto nadju na nekom dokumentu, osim ako u opcijama ima drugačije namješteno! (naravno pričamo o objektima u krivuljama)
Cutter je samo "drugačiji printer", a i printer printa sve što je na stranici, osim ako mu drugačije kažeš.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
skomdra



Joined: 27 Mar 2006
Posts: 71
Location: travoltino

PostPosted: 19.11.2008 14:19    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ja se u principu slažem s tubakom. Ono što je bitno, ne smiješ njemu dati otvoreni fajl, ja bi postupio tako da bi cijelu stvar fletao u jedan postcript i destilao u pdf. Ionako ono što je crno mora ostati, što je bijelo se izrezuje. Jednostavno je, nema milion kombinacija, ili je crno ili je bijelo. Nemoj mu slati otvoreni file, fletaj i sve ce biti dobro. Ako nemas neke polutransparencije, i slicno, to bi trebalo sljakati savrseno.
Ovo s Photoshopom mozes izbjeci, ondosno odraditi u samom Illustratoru CS2 ili CS3 na sljedeci nacin. Ako je objekt prekompliciran, prvo ga grupiraj, onda ga pretvori u Live Paint object tako da kliknes na njega kanticom. Izaberi Live Paint Selection Tool i poklikaj sve bijele povrsine (rupe) i izbrisi ih. Pozeljno je ukljuciti Transparency Grid da ne ostane bijela negdje slucajno. Kad si gotov, kliknes samo na Expand u property baru i ostat ce ti jedan compound path, dakle jedan objekt, crni s rupama. Meni je za dosta nacickanu tvorevinu trebalo manje od 5 minuta da je sredim.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
paciotti



Joined: 03 Nov 2008
Posts: 81

PostPosted: 23.11.2008 19:04    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

tubak wrote:
Možda ima loš cutter, možda se baš ne snalazi u softwareu za rezanje, možda nije nikada ušao u Preferences prozor, pa je prihvatio stroj onako kako je došao sa tvorničkim postavkama i tako reže! Kao što netko od nas ima signature, ako je glupo i radi, nije glupo Smile

A ono što je sigurno! Ako mu pošalješ objekt za rezanje kao jedanu krivulju, onda se mogućnost njegove pogreške smanjuje na zanemarive vrijednosti! Ako pošalješ objekt koji je OK za rezanje, ali je grupa od 8 objekata, uvijek se može dogoditi da tip prilikom pomicanja objekta, nekeko, ispusti neki layer i onda ko je kriv! On.
Pa mu je jednostavnije reći weldaj sve u jedan objekt!

Dakle, svi cutteri rezu sve sto nadju na nekom dokumentu, osim ako u opcijama ima drugačije namješteno! (naravno pričamo o objektima u krivuljama)
Cutter je samo "drugačiji printer", a i printer printa sve što je na stranici, osim ako mu drugačije kažeš.


aha, dakle u tom grmu lezi zec - brijem da ima smisla kaj velis. i meni je bilo cudno da ak ima 3 kruga koji nisu povezani da ce cutter jednog skuzit a druge nece.....
Back to top
View user's profile Send private message
paciotti



Joined: 03 Nov 2008
Posts: 81

PostPosted: 23.11.2008 19:08    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

skomdra wrote:
Ja se u principu slažem s tubakom. Ono što je bitno, ne smiješ njemu dati otvoreni fajl, ja bi postupio tako da bi cijelu stvar fletao u jedan postcript i destilao u pdf. Ionako ono što je crno mora ostati, što je bijelo se izrezuje. Jednostavno je, nema milion kombinacija, ili je crno ili je bijelo. Nemoj mu slati otvoreni file, fletaj i sve ce biti dobro. Ako nemas neke polutransparencije, i slicno, to bi trebalo sljakati savrseno.
Ovo s Photoshopom mozes izbjeci, ondosno odraditi u samom Illustratoru CS2 ili CS3 na sljedeci nacin. Ako je objekt prekompliciran, prvo ga grupiraj, onda ga pretvori u Live Paint object tako da kliknes na njega kanticom. Izaberi Live Paint Selection Tool i poklikaj sve bijele povrsine (rupe) i izbrisi ih. Pozeljno je ukljuciti Transparency Grid da ne ostane bijela negdje slucajno. Kad si gotov, kliknes samo na Expand u property baru i ostat ce ti jedan compound path, dakle jedan objekt, crni s rupama. Meni je za dosta nacickanu tvorevinu trebalo manje od 5 minuta da je sredim.


ok, ps i distilat, to mi je sad previse gnjavaze za tak nes.....brijem da sam skuzio kaj treba.

hvala vam obadvojici na pomoci!
posto sam stari corelas, trebat cu step-by-step u ilustratoru ovo kaj si napiso sa live toolom. al ak sljaka i dobim sve kak treba, bice to zlatavrijedno znanje, da ne moram svaki put patirat jer se kod njega ipak gubi preciznost za nes sitno Smile


pozdrav
Back to top
View user's profile Send private message
paciotti



Joined: 03 Nov 2008
Posts: 81

PostPosted: 23.11.2008 22:24    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

skomdra wrote:

Ovo s Photoshopom mozes izbjeci, ondosno odraditi u samom Illustratoru CS2 ili CS3 na sljedeci nacin. Ako je objekt prekompliciran, prvo ga grupiraj, onda ga pretvori u Live Paint object tako da kliknes na njega kanticom. Izaberi Live Paint Selection Tool i poklikaj sve bijele povrsine (rupe) i izbrisi ih. Pozeljno je ukljuciti Transparency Grid da ne ostane bijela negdje slucajno. Kad si gotov, kliknes samo na Expand u property baru i ostat ce ti jedan compound path, dakle jedan objekt, crni s rupama. Meni je za dosta nacickanu tvorevinu trebalo manje od 5 minuta da je sredim.


e stari, stvarno ti hvala, ovo je brutalna spreha! tocno to kaj sam trebo, sumnjam da postoji bolji nacin. imas pivu Cool



btw. imam jos jedno pitanje, ako netko zna hint: dali postoji neki automatski nacin da AI, PS, CDR il bilokoji program sam makne visak nepotrebnih tocki u krivulji, a da ju ne promjeni drasticno. dakle, da napravi ovo:

Back to top
View user's profile Send private message
clown



Joined: 19 Oct 2004
Posts: 181
Location: Brestovac DC

PostPosted: 23.11.2008 22:38    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

paciotti wrote:
skomdra wrote:

Ovo s Photoshopom mozes izbjeci, ondosno odraditi u samom Illustratoru CS2 ili CS3 na sljedeci nacin. Ako je objekt prekompliciran, prvo ga grupiraj, onda ga pretvori u Live Paint object tako da kliknes na njega kanticom. Izaberi Live Paint Selection Tool i poklikaj sve bijele povrsine (rupe) i izbrisi ih. Pozeljno je ukljuciti Transparency Grid da ne ostane bijela negdje slucajno. Kad si gotov, kliknes samo na Expand u property baru i ostat ce ti jedan compound path, dakle jedan objekt, crni s rupama. Meni je za dosta nacickanu tvorevinu trebalo manje od 5 minuta da je sredim.


e stari, stvarno ti hvala, ovo je brutalna spreha! tocno to kaj sam trebo, sumnjam da postoji bolji nacin. imas pivu Cool



btw. imam jos jedno pitanje, ako netko zna hint: dali postoji neki automatski nacin da AI, PS, CDR il bilokoji program sam makne visak nepotrebnih tocki u krivulji, a da ju ne promjeni drasticno. dakle, da napravi ovo:



imas u illustratoru simplify path, on moze pomoci dosta... za ostale nacine neznam...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    mi3dot.org Forum Index -> Vektor All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group