Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
DTP - od svega po malo

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> DTP i print dizajn
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ico00



Joined: 08 Jun 2005
Posts: 8
Location: Zagreb

PostPosted: 12.09.2005 12:41    Post subject: DTP - od svega po malo Add user to your forum ignore list Reply with quote

Pošto me zanima DTP, fotografija i sve vezano uz to pokušao sam sam naučiti potrebne programe kojima bih odradio posao. Naravno, kod samostalnog učenja pojavljuje se puno rupa. Ovo su samo neke od njih, pa molim sve članove dobre volje da mi pomognu.
Hvala unaprijed!


REDOSLIJED STRANICA
Bio je već taj topic (kako printati prijelom stranica? 17/04/04), ali nije do kraja razjašnjeno. Dakle, imam npr. nekakav časopis od 20 stranica. Ako napravim PDF bez da išta mijenjam, facing stranica će mi bit 2-3, 4-5..., a ne 2-19, 3-18... U prijašnjem topicu je ste rekli kako to ručno napraviti, odnosno kako to napraviti uz pomoć InBookleta koji radi probleme sa objektima koji prelaze preko dvije stranice. Pošto je taj topic iz prošle godine, zanima me da li se InBooklet nekako opametio ili se možda pojavilo neko novo rješenje.
Da li je uopće potrebno raditi te stvari ili se može svaka strana staviti u svoj PDF file pa dati tiskari da slaže kako im paše?

IZRADA FILMOVA
Da li je za pripremu CB stvari do A4 formata dovoljno laserom isprintati tu npr. pozivnicu na paus papir sa svim potrebnim oznakama (crop, bleed, registration...) i predati tiskari ili to ipak treba nekaj drugo napraviti.
Također da li je moguće laserom isprintati separacije na folije pa da se one koriste kao filmovi ili je to neka druga procedura?

IZRADA BROŠURE
Ovdje pod brošurom podrazumijevam jedan list papira koji se savija na dva dijela. Dakle, ubacim sav text i slike na stranicu koju sam podijelio vodilicama. Kako da označim to mjesto presavijanja? Da li je dovoljno mjesto presavijanja označiti tankom iscrtkanom linijom ili treba samo napomenuti tiskari da treba na 2 mjesta savinuti?

PREDAVANJE MATERIJALA U TISKARU
Imao sam par iritirajućih iskustava sa nekim tiskarama pa više ne znam tko je tu lud. Naime dao sam im CD na kojem su bili otvoreni fileovi, fileovi sa textom u krivuljama, fileovi u zadnjih par verzija programa, svi potrebni fontovi i slike, eps verzije cijelih stranica, dakle na ovaj ili onaj način morali su moći otvoriti neki file da im sve bude OK. Ali naravno zvali su me da oni to ne mogu otvoriti, da im se raspao font i slične gluposti. Ja sam im govorio da je text u krivuljama i da čak imaju i font na CD-u ali uzalud. Te tiskare nisu htjele fileove u PDF-u nego u programu u kojem su rađeni. To mi se nije jednom desilo pa me zanima na koji način da predam materijal bez suvišnih ispitivanja. Da li da inzistiram na PDF-u ili...?

UVEZ
Zanima me koji uvez je najbolji za stvari od 10-15 listova. Cover je iste debljine kao i ostatak časopisa (oko 130g). Da li kod klamanja tako malog broja listova dolazi do toga da dobijem onaj stepeničasti dio na rubovima. Da li se to rješava naknadnim rezanjem ili to trebam predvidjeti pa nekako drugačije riješiti?

COVER-HRBAT
Da li se cover npr. knjige radi u jednom fileu ili posebno prednja, zadnja i hrbat. To pitam jer ne znam kako bi definirao dimenzije dokumenta ako ne znam koliki će biti hrbat - nemam točan broj stranica, gramaturu papira i sl.[/b]
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
robi



Joined: 31 Jan 2004
Posts: 285
Location: meRika

PostPosted: 12.09.2005 14:34    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

redosljed stranica...

impoziciju po defaltu radi tiskara. Inace je bolje svaka stranica svoj pdf, il u jednom pdfu sve stranice, ovisno o dogovoru. Ako moras vec radit impoziciju, ondak se dogovoris sa tiskarom na koji nacin ovisno o formatu je najbolje da im das impoziciju.


filmovi...

filmove radi tiskara, il ako traze da im ti doneses filmove, to radi profesionalna radnja sa osvjetljivacem. Dakle, to je poseban stroj a ne obican laser.


brosura...

sa oznakama za crop stave se i oznake za savijanje. Naravno kad predajes tiskari fajle, doneses im isprint, koji je presavijen, tako da se mogu orjentirati shta ti zapravo zelis.


predavanje...

tiskara nuzno nema najzadnje verzije softvera. A i praksa je da se ne nose otvoreni fajlovi nego pdf, ps, itd. A i pdf se mora napraviti u skladu sa nekim normama. Po dogovoru nekima vise pasu otvoreni fajlovi, al to je po dogovoru. Inace, ps (postscript) i pdf (najbolje je destilati postscript), najbolje je napraviti sa driverom od osvjetljivaca na kojem ce se radit filmovi.


uvez...

klamanje je jeftinije i u principu se koristi cesce. Ljepljenje je ljepse ali i skuplje


cover...

bolje u posebnom fajlu
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
dux_is



Joined: 01 Jun 2005
Posts: 43
Location: Zagreb

PostPosted: 12.09.2005 14:53    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Alo, evo malo pomoci.
Treba prvo stvari postaviti na mjesto.
Odaberi jedan (ne vise, u pocetku) program za dtp, recimo Indesign i pici po njemu.
Odaberi jedan vektorski, pr. Illustrator i takoder sibaj po njemu. Uzmi i dobri stari Photoshop, da mozes obraditi fotke, bit ce ih vjeruj, i na konju si. Imas, recimo, sve od programa. Ajmo dalje.
Uspostavi kontakte sa nekom tiskarom, trazi po webu, citaj o tiskarstvu i tisku.
Moras poznavati barem povrsno tehnologiju tiska, tj. malo pripreme, malo tiska, a bogami i malo dorade.
Opet uspostavi kontakt sa tiskarom, raspitaj se i za repro studije. Vecinu tehnoloskih odgovora (brosura, hrbat) naci ces u dogovoru sa tiskarom.
Danas je u modi CTP, ako ti to tiskara ima, opet si na konju. Mozes im dostaviti pdf (za tisak) i nestali su problemi 'in margo' (slika prelazi na drugu stranicu). Ako nema, a i ako ima, uci o separacijama (cetverobojnom tisku) i o postscriptu. Naime u tom slucaju u tiskaru ili repro studiju saljes .ps datoteke, tj separacije (obicno 4-bojne) svake stranice, pa oni montiraju.
Ako vec saljes otvorene datoteke konvertiraj fontove u krivulje i embedaj fotke.
Moras znati da u tom slucaju moze svasta ispasti u konacnom tisku.
Nije bas preporulljivo (citaj nemoj) sam printati separacije na folije ili paus, osim ako radis jednostavan film, recimo 'strih' pripremu za sitotisak (uci o tiskarstvu). Zasto? Jer se tu radi o linijaturi rastera, i o rezoluciji osvjetljivaca (koji koriste reprostudij), a pricamo o primjerice 133 lpi te o 2540 dpi. Sad tek nis' ne znas, jelda?
A ovo je tek vrh ledenog brijega.
U skorijoj buducnosti te cekaju pantone skale, ppd, instalacije printera, ps drivera, kalibracija monitora, profili i sl. I svakodnevno ucenje, naravno.
Nemoj klonuti duhom, samo uci, surfaj, citaj, nadi neku tiskaru pa malo prosnjofaj.

Budi snalazljiv, guraj se i uci, uci i uci

dodatak: jel' znas da su nekad rucni slagari slagali slovo po slovo, a citali su naopako
to je bio knjigotisak, a gore smo pricali o offset tisku (ili bakru)


________________________
too old to r'n'r too young to die Cool
Back to top
View user's profile Send private message
dux_is



Joined: 01 Jun 2005
Posts: 43
Location: Zagreb

PostPosted: 12.09.2005 14:56    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

eto, dok ja slozim slova rucno, ode robi
sve istina, zna covjek

Cool
Back to top
View user's profile Send private message
ico00



Joined: 08 Jun 2005
Posts: 8
Location: Zagreb

PostPosted: 13.09.2005 09:49    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

@robi: kratki i jasni odgovori. Hvala!

@dux_is: nisam rekao da sam jučer upalio kompjuter i čuo za DTP nego da imam rupa. Photoshop koristim oko 6 godina, corel nešto manje, InDesign sam počeo nedavno ali nije mi toliki bauk, završio sam nekakav tečaj, stari mi je grafičar (old school)... Nisu mi nepoznanica ni pantone skale ni linijature, niti tipografija, kalibracije, profili... Ali kao što rekoh dok si samouk stvari učiš napreskokce pa mi treba pomoć kakvu je dao robi da se to sve posloži i razjasni. Volim konkretne odgovore. Npr. filmovi se rade sa posebnim strojem a ne laserskim printerom. I to je to. Nema filozofije.
Naravno hvala i tebi na pomoći Very Happy
Živjeli!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
dux_is



Joined: 01 Jun 2005
Posts: 43
Location: Zagreb

PostPosted: 13.09.2005 10:39    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

alo, ico!
Sori, imas pravo. Nije mi nakana bila omalovazavati te, ili ne daj boze soliti pamet.
Probao sam pomoci na neuljudan nacin. Robi je to ucinio ekzaktno i ucinkovito.
Drago mi je da ti je stari stara skola graficara, jer ti po svim pitanjima moze pomoci.
Nisam cuo za graficara kojem nisu poznati osvjetlivaci, klamanje i sl.
Vidim da znas i za linijaturu, pa mi je malo mutno da nisi znao za osvjetljivace i sl., ali na stranu to. Sibaj dalje i ako trebas neuljudnu pomoc, pitaj...

Aj bok i NHF



________________________
too old to r'n'r too young to die Cool
Back to top
View user's profile Send private message
ico00



Joined: 08 Jun 2005
Posts: 8
Location: Zagreb

PostPosted: 14.09.2005 08:07    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Dux_is, nije da sam se ja smrtno uvrijedio, ne moraš se ti ispričavati Very Happy
Stari je završio za foto-litoretušera ali nije radio u struci tako da od njega pokupim malo teorije, a sa ovakvih foruma puno korisnih praktičnih informacija. Naravno da smo čuli za osvjetljivače i klamanje ali mene je zanimalo da li se isti posao može napraviti sa laserom i nekom vrstom folije. To je bilo naivno od mene ali hebiga Embarassed
Sad imam neka dva kalendara u planu pa je moguće da ću te zatražiti za neuljudnu pomoć Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
ico00



Joined: 08 Jun 2005
Posts: 8
Location: Zagreb

PostPosted: 25.10.2005 07:44    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Evo mene opet sa pitanjem.
Zovem neki dan tiskaru da pitam detalje oko dotiska na trodjelni kalendar i opet nejasnoće. Kažem ja njemu da ću mu donijeti pdf i da mi treba tolko i tolko komada, a on meni da ne nosim pdf, da on onda ima više posla oko toga, da mora ručno namještati cajtne i klinove, pa da to traje i da bolje da mu donesem otvoreni file u InDesigneu ali naravno u nekoj staroj verziji jer oni baš i nemaju novije verzije.
Sad slijedi pitanje. Gdje je problem ako ja napravim pdf sa bleedovima, cajtnama, paserima, klinovima, slike su u CMYK-u 300 DPI, fino izdestilano. Kako mu se to može raspasti i zašto mora ručno podešavati sve te stvari?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
mel



Joined: 06 Sep 2005
Posts: 27
Location: zagreb

PostPosted: 25.10.2005 11:33    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

ico00
evo prepoznao sam nas razgovor, zvali ste nas novi val d.o.o.
nakon 15 g iskustva i svacega sto dobivamo kao gotove pripreme,
osim za knjige trazimo zatvorene filove(ne otvorene),
da ne duzim sami radimo priremu jer nam automatski -sto vecina radi nije 100% zadovoljavajuca(za kvalitetu tiska odgovaramo mi)
-ovo ne vrijedi za ozbiljna studija oni znaju kako i sto hoce-
vecina tiskara jos uvijek radi pomocu filmova...
novije programe ne kupujemo cim izadu jer tesko mozemo pokrivat tolike troskove,
"znate i sami koliko kostaju"
dalo bi se toga jos ali treba radit
pozdrav svima izvrsni ste kao i uvijek
ps
sory na zbrkanom tekstu pokusavam 3 stvari odjedamput
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
ico00



Joined: 08 Jun 2005
Posts: 8
Location: Zagreb

PostPosted: 26.10.2005 07:48    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

mel:

drago mi je da ste našli vremena odgovoriti na ovaj post, ali ja još uvijek čekam odgovor na službeni mail da bi mogli krenuti u realizaciju.
Molim vas da ukoliko ima nekakvih problema to javite, pa da potražimo neku drugu tiskaru jer šefovi kalendare očekuju što prije.

Hvala
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
TheFlyOnTheWall



Joined: 22 Apr 2008
Posts: 91

PostPosted: 13.05.2009 22:46    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Da ne otvaram novu temu, pitat cu ovdje...

Slazem zbirku pjesama na 100njak stranica, uglavnom tekst (dakle crno-bijelo), samo sto bi svako toliko isla neka ilustracija u boji.. Ilustracije mogu biti na bilo kojoj stranici, pa bi trebalo iskoristiti stranice istog knjiznog arka, pretpostavljam. E sad, kakva je tu procedura? Javim tiskari broj stranica, pa nek mi oni kazu na koje str. moze ici kolor, ili?
Back to top
View user's profile Send private message
tomislaw



Joined: 27 Mar 2006
Posts: 243
Location: Zagreb

PostPosted: 14.05.2009 01:22    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

robi wrote:
redosljed stranica...

impoziciju po defaltu radi tiskara. Inace je bolje svaka stranica svoj pdf, il u jednom pdfu sve stranice, ovisno o dogovoru. Ako moras vec radit impoziciju, ondak se dogovoris sa tiskarom na koji nacin ovisno o formatu je najbolje da im das impoziciju.

uvez...

klamanje je jeftinije i u principu se koristi cesce. Ljepljenje je ljepse ali i skuplje


Sla?em se s ovim kaj je robi reko. Pro?la su vremena impozicije prilikom pripreme, kao i vremena (ne)okretanja ?ihti i mase drugih sitnica. Stvari su danas postale puno jednostavnije.

No volio bi napomenuti, da uz ovo ?ta je robi rekao treba posebno pripaziti na jo? jednu stvar. A to je ono ?to si pitao "stepeni?asti izgled" stranica, ilitiga uvla?enje papira.

Impozicija kod ljepljenih uveza nije problem. Ali zato valja izbje?i impoziciju ako se radi o klamanom uvezu ukoliko je publikacija iole obimnija i prepustiti je tiskari. Naime, mo?e? ti impoziciju dobro slo?it, to nije neki problem. Ono ?ta je problem ako nema? puuuuno iskustva, ili prave podatke, odrediti uvla?enje stranica prilikom klamanja. Dali ?e se stranica uvu? milimetar, dva, tri? Nisu velike brojke, no jako ru?no izgleda kad ti se pojavi uvla?enje stranica. S druge strane, uop?e ne znam koji jeftiniji soft danas ima mogu?nost odre?ivanja uvla?enja papira. Nekada je to imao ALAP-ov Imposer Pro (plugin za Quark), no danas? Pojma nemam. Niti me iskreno re?eno briga za to. Naprosto mi zadnjih 4-5 godina impozicija nije trebala. U tom periodu me jedna ili dvije tiskare tra?ila da im dam gotov materijal (impozicija na arcima). To sam rije?io na najjednostavniji mogu?i na?in. Promijenio tiskaru.

Ukoliko tiskara radi impoziciju, puno je manja ?ansa da do?e do uvla?enja stranica kod klamanog materijala. Jer ipak prosje?nom tiskaru pro?e puno vi?e papira kroz ruke no prosje?nom DTP-a?u a i masu njih ima podatke o uvla?enju papira prilikom klamanja.

?to se tvog konkretnog pitanja ti?e, kod klamanih publikacija do kakvih tridesetak stranica, ako nisu ba? na nekom izrazito debelom papiru, prakti?ki nema uvla?enja papira. No kod pove?anja opsega, stvar se rapidno mijenja. Bubnu?u brojke napamet, recimo da ti se na 48 stranica pojavi uvla?enje od 1 mm, na publikaciji od 96 stranica uvla?enje ne?e biti 2 mm, prije da ?e biti 4. I da, problem uvla?enja stranica se ne rje?ava obrezivanjem papira nego se predvi?a prilikom impozicije.
________
Honda CB1000R

Last edited by tomislaw on 07.02.2011 10:09; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website AIM Address MSN Messenger
tomislaw



Joined: 27 Mar 2006
Posts: 243
Location: Zagreb

PostPosted: 14.05.2009 01:32    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

TheFlyOnTheWall wrote:
Da ne otvaram novu temu, pitat cu ovdje...

Slazem zbirku pjesama na 100njak stranica, uglavnom tekst (dakle crno-bijelo), samo sto bi svako toliko isla neka ilustracija u boji.. Ilustracije mogu biti na bilo kojoj stranici, pa bi trebalo iskoristiti stranice istog knjiznog arka, pretpostavljam. E sad, kakva je tu procedura? Javim tiskari broj stranica, pa nek mi oni kazu na koje str. moze ici kolor, ili?


Za po?etak ti ovisi kakav je uvez. Ukoliko se klama, onda ima? puno manji manevarski prostor jer ne mo?e? samo tako ubaciti stranicu kuda ti se sprdne. Dok kod ljepljenog uveza prakti?ki mo?e? ugurat stranicu po volji. Ukoliko j epak ipak klamanje u pitanju, na kojim stranicama mo?e? ubaciti kolor ovisi o dvije stvari. Kojih je dimenzija publikacija, i iz kojeg arka ide tisak. Sve u svemu, konzultirati tiskaru.
________
essential vaaapp vaporizer

Last edited by tomislaw on 07.02.2011 10:09; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website AIM Address MSN Messenger
wache



Joined: 15 Jun 2006
Posts: 220
Location: Zagreb

PostPosted: 14.05.2009 07:31    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

ico00 wrote:
mel:

drago mi je da ste našli vremena odgovoriti na ovaj post, ali ja još uvijek čekam odgovor na službeni mail da bi mogli krenuti u realizaciju.
Molim vas da ukoliko ima nekakvih problema to javite, pa da potražimo neku drugu tiskaru jer šefovi kalendare očekuju što prije.

Hvala


Pitanje cisto usput: ako vec imas corel (pretpostavljam X4) sto ce ti Indesign?

_________________
of all the things I've lost, I miss my mind the most..
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> DTP i print dizajn All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group