Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
Koliko naplatiti ilustriranje knjige pjesama?

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Dizajn i umjetnost
View previous topic :: View next topic  
Author Message
axell7



Joined: 28 May 2010
Posts: 3

PostPosted: 28.05.2010 19:21    Post subject: Koliko naplatiti ilustriranje knjige pjesama? Add user to your forum ignore list Reply with quote

Pozdrav svima Wink

Zanima me par stvari..završila sam umjetničku školu te se bavim crtanjem kao hobijem,sve više ljudi mi prilazi s upitima da bi htjeli da im nešto nacrtam,ali problem je da ja to neznam naplatiti. Koliko da naplatim nekome za recimo ovaj crtež:

Nacrtan je rukom s mehaničkom olovkom i markerom 0.1 kroz 2 dana na papiru A3.

To bi također trebala biti i naslovnica knjige koja se uskoro objavljuje,te koja će sadržavati još 10 mojih crteža inspiriranih pjesmama autorice knjige. Svi će naravno biti crtani rukom istom tehnikom i iste veličine kao i prethodna. Rok je 5 dana za sve. Koliko da naplatim za svaku sliku zasebno? Da li da potpišem ugovor s autoricom ili je to bolje obaviti na 'crno'. Hoće li se u knjizi onda navesti moje ime? Gdje da ubacim potpis u slici? Neki autori se potpišu na dnu slike,neki uz neki element na slici,imate kakve ideje?

Molim samo ozbiljni odgovori..Hvala Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
nel`chee



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 2087
Location: Rijeka

PostPosted: 29.05.2010 15:05    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Koliko ćeš ti nekome naplatiti originalni crtež ovisi samo o tebi i nikome drugome. Budući da si "no name" ne možeš bar tražiti po parsto kuna za crtež olovkom i markerom na papiru koliko god se ti za njega mučila, jer je umjetnost takvo područje da čak i jako dobri radovi (i to pričam sad ulje na platnu i te malo ozbiljnije tehnike) teško postižu dobru cijenu ako autor nije razvikan.
Bitno je da se ti ne osjećaš pokradeno. Ako ti se 100 kn ili 200 kn za taj trud čini premalo, ne prodaj original.
Isto vrijedi i za crtanje po naruđžbi. Ako ćeš na nešto potrošiti 10 sati, a prodaš za 100 kuna, znači da si radila za 10kn po satu što je manje od satnice konobara i kuhara. Dakle ne isplati se baš.
Drugačije je ako nekome npr. crtaš tetovažu, pa on odnese sliku u tattoo studio, ali na kraju vrti original tebi - ostaje ti original, a ti si novac dobila za "uslugu" ilustracije.

Druga stvar je upotreba slike u komercijalne svrhe. Original ostaje tebi, a tvoje se slike objavljuju, naravno uredno je naznačeno tvoje autorstvo na 2. ili zadnjoj stranici gdje pišu svi ostali podaci o knjizi (urednik, izdavač, tisak, itd.).
Ti i dalje zadržavaš sva prava na svoju sliku, samo je uobičajeno da je više ne smiješ davati drugima na upotrebu (bar ne u istoj državi).

Pošto manji izdavači najčešće nemaju puno para, ni autori ni ilustratori se baš ne bogate od toga.
Cijena od 500kn za naslovnicu plus 50-100 kn za unutarnje ilustracije je nekakav realan maksimum koji kod malog izdavača možeš očekivati.

Potpisati se smiješ, ali diskretno. Ovaj primjer na slici recimo nije dobar. Na unutarnjim ilustracijama sve prolazi, ali na naslovnici bolje ništa nego jako upadnjiv potpis, vjerojatno će ga dizajner izrezati.
Za primjer, ja se ovako potpisujem: http://www.mi3dot.org/gallery/work/19783/ (samo inicijali i godina)
Pošto je tvoj medij tuš, ukomponirati potpis je malo teže.
Ovako nekako recimo:
http://nelchee.deviantart.com/art/boats-143714648
http://nelchee.deviantart.com/art/Faerie-23297696 (zanemari "inobscuro.com" to je watermark)

Što se tiče ugovora, iskreno ja sam radila samo s izdavačima a ne direktno s autorom tako da tu uvijek bude ugovor. Ako novac ide iz džepa autora, a ne izdavača, onda tvoj ugovor mora biti s onim tko ti je dužan novac.
Ako ćeš raditi bez ugovora, traži novac čim predaš skenove crteža, to je pošteno.

_________________
art & design portfoliofree Photoshop brushes stuffsketchblogfacebook
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Twitter profile
axell7



Joined: 28 May 2010
Posts: 3

PostPosted: 29.05.2010 16:24    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Hvala ti na obrazloženom odgovoru nel`chee ^^

Poslušat ću tvoj savjet,prodat ću joj naslovnicu za 500 kn a unutrašnje radove za 100,kani li ona zadržati original ili ne,to ću se s njom dogovoriti.

Taj potpis na slici je naknadno dodan u photoshopu,to je jedan od mojih starijih radova za deviantart, na originalnom radu nema potpisa ^^ zato pitam jer mi nekako izgleda gol bez toga. Štos je u tome da joj ne želim ponuditi astronomske cijene pa da je to odbije,a s druge strane ne želim se osjećati 'pokradenom'.

Vidjela sam na ovome forumu komentare mnogih 'wanna be' umjetnika kao što sam i ja, u vezi cijena i činile su mi se poprilično velike..recimo od 300-500kn po ilustraciji na koje je utrošeno oko sat vremena,a to se i vidi na njima -_- aka 'dječji stil' pa me to poprilično zbunilo..
Back to top
View user's profile Send private message
nel`chee



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 2087
Location: Rijeka

PostPosted: 29.05.2010 17:10    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

nema na čemu.

axell7 wrote:
Vidjela sam na ovome forumu komentare mnogih 'wanna be' umjetnika kao što sam i ja, u vezi cijena i činile su mi se poprilično velike..recimo od 300-500kn po ilustraciji na koje je utrošeno oko sat vremena,a to se i vidi na njima -_- aka 'dječji stil' pa me to poprilično zbunilo..

svatko cijeni svoj rad drugačije, ponekad je stvarno moguće prodati ilustraciju od sat vremena posla za toliko novaca ako naletiš na dobrog klijenta, ali većinu vremena ne, već se prilagodiš klijentovom budžetu.

možda ti ne prođe naslovnica za 500 kn nego za 300, možda daš neki "popust na količinu" za unutarnje radove jer je ponekad bolje dobiti i malo manje od očekivanog nego ništa...
ako se misliš ovime ozbiljnije baviti vidjet ćeš da je teško naplatiti kreativni rad koliko stvarno vrijedi. dizajn još nekako, ali ilustracija... Confused

_________________
art & design portfoliofree Photoshop brushes stuffsketchblogfacebook
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Twitter profile
axell7



Joined: 28 May 2010
Posts: 3

PostPosted: 29.05.2010 20:08    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Mogu spustit za naslovnicu,ali da naplatim manje od 100 kn za unutarnje,sumnjam Sad I inače nisam mislila ići ispod te cifre i prije no što sam postala ovdje jer mi je dala premali rok za toliko radova a svaki će biti zahtjevan i detaljiziran..
Da,znam da je ovo težak posao,ali zasad mi je to samo hobi,možda jednog dana preraste u nešto više Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Dizajn i umjetnost All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group