Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
pristup klijentu

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> FFA
View previous topic :: View next topic  
Author Message
fulspectrum



Joined: 20 Nov 2003
Posts: 296
Location: Ljubljana <>Split

PostPosted: 28.08.2004 21:46    Post subject: pristup klijentu Add user to your forum ignore list Reply with quote

Zanima me kakav je "protokol" firmi koje izrađuju web stranice u odnosu prema klijentima. Dakle, kako se pristupa klijentu, kako definirat cjenik, kako prikazat svoju ponudu (usmeno + pismeno + primjeri...). Zapravo zanima me taj marketinski vidik posla.
Kako pronalazite klijente...itd

hvala!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
TYPE01



Joined: 12 Sep 2003
Posts: 1158

PostPosted: 28.08.2004 23:05    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Sve ti ovisi od firme do firme i od klijenta do klijenta. Bez obzira na koji način došli do klijenta (poznanstvo, preporuka, oni su tražili baš nas itd.) uvijek se dogovara inicijalni sastanak. Obično se to u većini slučajeva svede na međusobno upoznavanje, opipavanje "vibre" itd. Ekipa koja u mojoj firmi radi sa klijentima obično ponese i book sa radovima da čovjek stekne dojam za što smo sposobni i što može očekivati od nas. Zatim je na redu ispipavanje portreba klijenta, njegovih želja i prohtjeva (u većini slučajeva već u ovoj fazi možeš vidjeti je li klijent jedan od "problematičnih"). Za očekivati je da u ovoj fazi dobiješ dovoljno informacija za formiranje jedne okvirne ponude u kojoj ćeš mu na osnovu sastanka i eventualnih materijala koje si dobio napraviti osnovnu strukturu njegovog projekta, a sam steći dojam o okvirnim gabaritima koje bi projekt mogao iziskivati (vremenskim i financijskim). U biti sve se svodi na "odmjeravanje snaga".

Činjenica jest da je klijentu u interesu da dobije kvalitetan finalni produkt za što manje potrošenog novca, dok je tebi, naravno, cilj napraviti posao sa kojim će klijent biti zadovoljan, a ti ćeš zaraditi onoliko koliko si zacrtao (ili malo više Smile ). Naravno, bit će natezanja i popuštanja sa obje strane, ali sigurno nećeš biti lud i ostaviti posao od recimo 50 000 kn zbog toga što ti je čovjek pokušao srušiti cijenu za npr. 2000 kn. Svi mi imamo principe, no nepopustljiva principijelnost u pregovorima sa klijentom neće donijeti ništa dobro.

Kada napokon svatko dobije ono što želi, realizacija krene sa prijedlogom dizajna (govorim iz perspektive web studia). Iz vlastitog iskustva mogu reći da je baš u tom dijelu posla najviše natezanja. Ljudima je bitnije kako im site izgleda od toga jesu li im informacije koje će pružiti na siteu korisne, relevantne i govore li dovoljno o njima i njihovoj djelatnosti. Na tebi je da im pomogneš strukturirati informacije, odvojiti bitno od nebitnog i svesti sve u weboliku formu.

Ostatak posla obično prođe rutinski (ne zaboravimo konstantno navlačenje za rukav da ti se dostave materijali itd...).

I na kraju bitno je da postoji netko tko će voditi projekt tijekom čitavog procesa i kroz duži period. Time ćeš steći povjerenje klijenta i obično to vrlo brzo završi na jednoj prijateljskoj razini, a tako je mnogo lakše raditi.
Back to top
View user's profile Send private message
keye



Joined: 24 Nov 2003
Posts: 2465
Location: Paris - France

PostPosted: 29.08.2004 11:51    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

gle ja sam nasla jednu jako kul knjigu sto se tice toga, radi se bas o metodi projektiranja (zajdno sa pristupom klijentu) redizajna web stranica. (ili prvi dizajn princip je isti).
ne govori o tome kako dizajnirati nego bas kako voditi cijeli projekt, racunanje satnice, podjela poslova, upitnike koje treba dati klijentu da ispuni itd...

Original naslov je "Workflow that works" Kelly Goto & Emily Cotler

_________________
Google is a blind person
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
fulspectrum



Joined: 20 Nov 2003
Posts: 296
Location: Ljubljana <>Split

PostPosted: 29.08.2004 13:22    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

TYPE01> thanks, sad imam malo bolju sliku sta i kako za pocetak.

keye> dobra ideja, svakako vrijedi malo prouciti takvu literaturu.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> FFA All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group