Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
FAQ: Kako prvi put instalirati gotov phpBB 2.0.17 na server?

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Server-side
View previous topic :: View next topic  
Author Message
IvanVk



Joined: 14 Sep 2004
Posts: 91

PostPosted: 11.09.2005 21:01    Post subject: FAQ: Kako prvi put instalirati gotov phpBB 2.0.17 na server? Add user to your forum ignore list Reply with quote

Kako instalirati phpBB FORUM na web/server?
Za totalne početnike !!!
FTP program Windows Commander


JA sam se mučio ali zato da se drugi ne muče Wink NE ZNAM programirati PHP ali eto mislim da je ovo jednostavno i to su početci rada.

Za sve totalne početnike.

Kao prvo potrebno je da zakupite Web Hosting koji ima podršku za PHP i MySQL. Ja sam zakupio na Croadria.com. Vi možete gdje hoćete. Morate tražiti od administratora korisničke podrške na Vašem web-hostingu da wam aktivira bazu MYSQL.

Ovdje ću opisati tutorial za instalaciju phpBB Foruma na server CRAODRIA, jer sam imao nekih problema prilikom instalacije, čitajući ostale forume vezane uz ovu temu. Za FTP program koristio sam Windows Commander. ( Vi možete neki drugi npr: Cute FTP ili slično )

Kao prvo isprintajte i pročitajte ove upute od početka do kraja ( ili pročitajte online, ali detaljno.)

Prije nego što uopće postavite pitanje na forumu, i da bi ste uopće krenuli sa instalacijom pogledajte i pretražite forum mi3dot.org za sličnim temama. ( po želji i ostale forume koji se bave ovom temom ako Vas ovdje ne zadovoljava )
Prvo i osnovno morate imati instalaciju foruma tj. sve datoteke koje mu pripadaju ( ja znam za zadnju verziju 2.017 koju sam osobno koristio.)

No krenimo konkretno,

1. U prvom redu potrebno je da na svom PC-u imate instaliran jedan od slijedećih programa koji se bave arhiviranjem ( tzv: komprimiranjem, pakiranjem, kompresijom itd.. datoteka, kao što su WinZip ( možete ga skinuti ovdje http://www.winzip.com/ ili WinRar ovdje http://www.win-rar.com/download.html . Kada ste instalirali ( ili ga imate instaliranog ) jedan od navedenih programa, možete dalje.

2. Na svom PC-u otvorite folder/direktorij FORUM u root direktoriju Vašeg C:\ diska( ili na nekoj particiji koju odaberete. Nadam se da to znate Wink

3. Nadalje, Kada to sve imate pripremljeno, spojite se na Internet i posjetite web stranicu gdje možete skinuti / downloadati phpBBH forum na svoj PC u neki direktorij/folder npr: FORUM //koji smo otvorili//. Navedenu datoteku/file možete skinuti ovdje http://www.phpbb.com/downloads.php . Kliknite na download verzije koju želite skinuti npr: phpBB-2.0.17.zip i kroz nekoliko koraka sa servera koji Vam se nudi skinite/downladajte datoteku. Ja sam skinuo phpBB-2.0.17.zip koji je veličina cca 670 Kb.

4. Kada ste ga skinuli potrebno je da ga raspakirate ( razipujete ili unzipujete ) u istom direktoriju na svom PC-u pomoću nekog programa koji to može. Npr: WinZip ili WinRar koje imate instalirane ili neki drugi program koji koristite u tu svrhu.

5.Kada ste raspakirali zipovanu datoteku "phpBB-2.0.17.zip" u prethodno otvoreni direktorij npr: C:\FORUMu istom direktoriju Vam se trebaju nalaziti slijedeće datoteke:

"Sadrzaj foldera/direktorija" C:\FORUM


6. sada ste spremni na prebacivanje/upload Vaših datoteka iz C:\FORUM na Vašu domenu koju ste zakupili ( ili imate besplatnu Wink tj. server Web-hostinga koji ima podršku za PHP i MySQL.

To će te uraditi na slijedeći način Windows Commanderom ( Total Commanderom ) koji možete skinuti ovdje www.ghisler.com. ( za korisnike ostalih FTP programa, podrazumjevam da znaju, nemam iskustva ali sve je to slično )

Prvo morate imati pripremljenu vezu tj. konekciju za upload datoteka pomoću FTP programa. Ovo možete konfigurirati i prije nego što ste uopće skinuli phpBB datoteku sa interneta.

Korisnici Windows Commandera to mogu uraditi na slijedeći način:
Otvorite WindowsCommander ( ja imam shareware verziju 4.51 ) Kliknite na gumb FTP connect


Kada ste kliknuli na taj gumb ( FTP connection ) otvorit ce Vam se novi prozor "Connect to FTP server" pa potom kliknite na New Connection kao na slici


Sada će Vam se otvoriti novi prozor poput ovoga na donjoj slici gdje trebate upisati osnovne podatke.


Sada kada imate pripremljenu FTP vezu za upload datoteka foruma na web server idemo dalje.

7. Spojite se na Internet mrežu.
U desnom prozoru WindowsCommandera ( Total Commandera ) kliknite na direktorij u koji ste raspakirali datoteku ( koju ste skinuli sa interneta phpBB-2.0.17.zip ) tj. otvorite Vaš direktorij C:\Temp-forum. ( u ovom opisanom tutoru ). Sada vidite sve datoteke tog direktorija. Kliknite na prvi direktorij u tom desnom prozoru i potom pritisnite tipku INSERT ( INS ) na vašoj tipkovnici, da bi datoteka poprimila crvenu boju. Nastavite pritiskati tipku INSERT dok sve datoteke ne "pocrvene".

Potom kliknite u lijevi prozor bilo gdje ( na bilo koju datoteku ili direktorij ). Kliknite na gumb FTP.


Potom obilježite vašu konekciju za FTP u lijevoj strani prozora "connect to FTP server", u ovom tutoru se ona zove "moj site" i kliknite na gumb desno, Connect .


Sačekajte kojih 10-30-tak sekundi da se program spoji na Vaš server. Kada se FTP program spojio na server u LIJEVOM prozoru bi se trebali pojaviti nazivi direktorija i datoteka na serveru.


Kada se u lijevom prozoru pojavi root našeg servera (vidi gornju sliku ) onda trebamo ući u direktorij "WEB" dvoklikom i pojavit će nam se nove datoteke i direktoriji. U ovaj direktorij "WEB trebamo prekopirati naš direktorij sa desnog prozora "FORUM" To ćemo uraditi da se pozicioniramo iznad datoteka i direktorija koji vidimo u desnom prozoru i obilježimo samo direktorij FORUM pa ga naredbom COPY ili F5 kopiramo u lijevi prozor tj. direktorij WEB.


Kada smo uploadali direktorij FORUM sa desnog prozora u lijevi, i ušli u njega ( direktorij forum )na lijevom i desnom prozoru su nam identične datoteke i direktoriji.
Ovim smo završili prenošenje foruma (datoteka ) na server sa našeg kompa.

8. Sada trebamo promjeniti CHMOD datoteke config.php ( koja je veličine 0 KB ) iz atributa 644 u 666 i to na slijedeći način.
Obilježimo config.php datoteku na lijevom prozoru. Kliknemo na textualnom izborniku FILE => Change Attributes i otvorit će nam se ovakav prozor

Ovaj prozor je source atributa 644.

Sve što trebamo uraditi je checkirati za 666 ( kliknuti u bijeli kvadratić na WRITE ) za Group i World potom na OK. Slika ispod.

Ovo je source za 666 CHMOD u Windows Commanderu

Sada smo postavili atribut za config.php na 666. i treba izgledati ovako


I nadalje smo na Internet mreži konektirani na server pomoću Windows Commandera. NEMOJTE SE DISKONEKTIRATI sa FTP servera.

9. Sada možemo krenuti na instalaciju Foruma phpBB .
Pokrenemo naš Internet browser ( ja koristim Internet Explorer ). U novootvoreni prozor browsera u polje za wab adresu upišemo slijedeće www.mojadomena.com/install/install.php ( mojadomena je naziv vaše web stranice na kojoj će te instalirati phpBB forum ).
Ako je sve u redu treba Vam se otvoriti ovakav prozor ili sličan ( zavisi koju verziju koristite ), u koji će te upisati potrebne podatke ( slično na slici )


Dakle kao što vidite na slici potrebno je upisati slijedeće podatke:

BASIC CONFIGURATION
Default board language: English
Database Type: MySQL 3.x ili 4.x ( ja sam morao izabrati ver. 4.x )
Choose your installation method: Install
DATABASE CONFIGURATION
Database Server Hostname / DSN: localhost (ili mysql.mojadomena.com) ( ja sam upisao localhost )
Your Database Name: ime vaše baze
Database Username: username za pristup bazi
Database Password: password / lozinka, za pristup bazi
Prefix for tables in database: phpbb_
ADMIN CONFIGURATION
Admin Email Address: e-mail adresa administratora ( najbolje da je već otvorena )
Domain Name: adresa domene npr: www.mojadomena.com
Server Port: 80 ( ovo već imate upisano )
Script path: forum/ (ovo vec imate upisano, ali ako ste uploadali datoteke foruma u direktorij phpBB onda ovdje treba pisati phpBB/ )
Administrator Username: (sto god zelite) zapamtite / zapišite si login name administratora
Administrator Password: (sto god zelite) zapamtite / zapišite si lozinku za administratora
Administrator Password [ Confirm ]: (ponoviti adm pass) ponovite lozinku za administratora
START INSTALL (klik na gumb )
Možda Vam se pojavi ovaj text…….Your admin username has been created. At this point your basic installation is complete. You will now be taken to a screen which will allow you to administer your new installation. Please be sure to check the General Configuration details and make any
required changes. Thank you for choosing phpBB 2.
kliknite finish installation!

Kada ste dobili uspješnu instalaciju ODMAH se prebacite na prozor Windows Commandera i obilježite direktorije INSTALL i CONTRIB. i OBRIŠITE IH pritiskom tipke F8 i potvrdom za brisanje.

10. Dok ste još u Windows Commanderu, primjetit će te da se veličina config.php datoteke promjenila i da je ona sada oko 251 KB. Sada trebate istu datoteku obilježiti i promjeniti CHMOD ( attribut ) iz 666 u 644, na prethodno opisan način.
Dakle: obilježiti datoteku config.php, FILE => Change Attributes i checkirati na ovaj način

Ovaj prozor je source atributa 644.

Kada ste promijenili CHMOD u 644 datoteka config.php treba izgledati u prozoru ovako:


SADA se možete diskonektirati u Windows Commander prozoru klikom na gumb DISCONNECT.

Sada ste instalirali Vaš forum.

11. Da bi ste pristupili forumu koji ste instalirali u prozor vašeg browsera upišite www.mojadomena.com/forum/ ili www.mojadomena.com/phpBB/ , adresa zavisi od naziva direktorija u koji ste uploadali datoteke foruma. U ovom tutoru to je direktorij FORUM.

12. Da bi ste pristupili administraciji foruma u prozor vašeg browsera upišite www.mojadomena.com/forum/login.php i upišite username i password koji ste upisali prilikom instalacije foruma i polja grupe ADMIN CONFIGURATION . ( ono što sam Vam rekao da zapišete i zapamtite u točki 9).

PhpBB FORUM na HRVATSKOM JEZIKU

Da bi ste imali forum na Hrvatskom jeziku, trebate skinuti datoteku sa prijevodom na HR jezik. Istu datoteku možete skinuti na adresi http://www.phpbb.com/downloads.php pod nazivom Hrvatski klikom na ZIP file pod nazivom "lang_croatian.zip" koji je prevela Ančica Sečan.

Da bi i Vaš forum bio djelomično na Hrvatskom jeziku potrebno je da uradite slijedeće.

Skinutu datoteku lang_croatian.zip potrebno je raspakirati ( na prethodno objašnjen način i određenim programom ) u neki direktorij na vaš PC. Pomoću Windows Commandera raspakirajte istu datoteku i pozicionirajte se da se sve datoteke vide na desnom prozoru.
Konektirajte se na Internet i onda pomoću Windows Commandera kliknite na lijevi prozor pa na gumb FTP Connection. Kada Vam se otvori na lijevoj strani prozora vaš server sa datotekama i direktorijima, kliknite dvaput na direktorij WEB, pa potom opet dvoklik na FORUM pa dvoklik na direktorij LANGUAGE pa dvoklik LANG_ENGLISH.
E tu će Vam se pojaviti datoteke koje se nalaze u tom direktoriju. Na desnom prozoru također uđite u raspakirani direktorij i obilježite direktorij i sve datoteke u njemu. Potom pritisnite F5 i sve kopirajte na server. ( sve OVERWRITE ) .



Sada se diskonektirajte i logirajte na forum www.mojadomena.com/forum/login.php . Ako je sve u redu i ako ste slijedili uputstva, Vaš forum bi trebao biti djelomično na Hrvatskom jeziku.
THE END

Ako sam pomogao nekome bit će mi drago jer sam se i ja mučio, a ako sam negdje pogriješio PRIMAM SUGESTIJE i prihvaćam kritike a izvršit ću ispravke što prije budem mogao.
Bye4now Very Happy

Last edited by IvanVk on 16.10.2005 19:40; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
IvanVk



Joined: 14 Sep 2004
Posts: 91

PostPosted: 21.09.2005 21:56    Post subject: Sticky Add user to your forum ignore list Reply with quote

Možda bi ovo bilo dobro za sticky ? ako je sve OK da se drugi ljudi ne muče po istom problemu.
Back to top
View user's profile Send private message
gog



Joined: 17 Jun 2004
Posts: 679
Location: zagreb

PostPosted: 22.09.2005 02:46    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Svaka čast na trudu Smile

Što se hrv. jezika tiče, ako nekom treba mogu mu poslati preuređen lang file od Ančice Sečan u kojem su uklonjeni moderator/ica i slične dvospolne fore...

Isto tako su ispravljene još neke sitnice koje su me smetale, vidi http://www.info-mob.com/forum/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
jojo



Joined: 27 Jan 2005
Posts: 1591
Location: insula aurea

PostPosted: 22.09.2005 07:29    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

gdje si bio pred dva mjeseca Smile

ovo je trebalo ovako u komadu na mi3-u, mogli bi prebacit u tutoriale mada i nije baš klasični tutorial

_________________
deviant / malomorgen / videoholik / cimer fraj
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
gog



Joined: 17 Jun 2004
Posts: 679
Location: zagreb

PostPosted: 22.09.2005 15:31    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

http://gog.info-mob.com/lang_croatian.zip

Unutra je sve kodirano u UTF-8, što vam i preporučam da odaberete kao defaultni charset ukoliko instaliravate novi forum... Ako ste već zapeli s nekim drugim charsetom, onda ćete morati prekodirati ovaj tekst u kodnu stranicu koja vam odgovara...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
keko



Joined: 06 May 2004
Posts: 531
Location: Split

PostPosted: 22.09.2005 15:47    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

bravo za upute Wink
btw. i meni je napeto minajt jezik. iritiralo me ono /la šeme. link
poz

_________________
happiest boi newer!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
gog



Joined: 17 Jun 2004
Posts: 679
Location: zagreb

PostPosted: 23.09.2005 00:24    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

offtopic: nije loš skin, to je nešto free ili si sam slagao?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
keko



Joined: 06 May 2004
Posts: 531
Location: Split

PostPosted: 23.09.2005 08:01    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

oftopik offtopiku:
obični Sublilver kojeg san redizajna Smile

e jos jedno netopik pitanje kad je ovo vec topik za forum.
di mogu namistit da mi se juzzeri nemogu sakrivat. recimo da im odma izgasin funkciju da se nemogu sakrit a ne da obradjujen jednog po jednog? tnx

_________________
happiest boi newer!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
Nomad



Joined: 04 Feb 2005
Posts: 221

PostPosted: 14.12.2005 10:50    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Sve uradih kako je gore navedeno, na install.php sam, ali kad stisnem install, dobijam poruku:
phpBB : Critical Error

Could not connect to the database

Kako trebam nazvati database? Di to određujem? Confused

edit:
Da, a ako promijenim "database type" na MySQL 4.x dobijem poruku:
Warning: Access denied for user: 'ivanm@localhost' (Using password: YES) in /home/httpd/vhosts/nomadwebdesign.com/httpdocs/phpBB2/db/mysql4.php on line 48

Warning: MySQL Connection Failed: Access denied for user: 'ivanm@localhost' (Using password: YES) in /home/httpd/vhosts/nomadwebdesign.com/httpdocs/phpBB2/db/mysql4.php on line 48

Warning: mysql_error(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/httpd/vhosts/nomadwebdesign.com/httpdocs/phpBB2/db/mysql4.php on line 330

Warning: mysql_errno(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/httpd/vhosts/nomadwebdesign.com/httpdocs/phpBB2/db/mysql4.php on line 331
phpBB : Critical Error

Could not connect to the database
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Nomad



Joined: 04 Feb 2005
Posts: 221

PostPosted: 14.12.2005 14:18    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Pa zar od tolikih znalaca nitko nema neku ideju o ovom problemu? Shocked

Hvala na ničemu, tata je riješio problem SAM. LeaveMeBe Whistle Dancing
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
www.recgr.com



Joined: 28 Apr 2006
Posts: 25
Location: Labin, Croatia

PostPosted: 28.04.2006 22:25    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Svakat čast na trudu... iako je instalacija phpBB -a jedna od najlakših stvari.

A zašto jednostavno ne učinit svoj vlastiti forum, pa imati neograničene mogućnosti?

_________________
Recruiting Grounds
-Nino
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
gog



Joined: 17 Jun 2004
Posts: 679
Location: zagreb

PostPosted: 28.04.2006 23:55    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Možda zato što je to previše posla za ništ....
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
IvanVk



Joined: 14 Sep 2004
Posts: 91

PostPosted: 14.08.2006 12:59    Post subject: uspješno riješenje phpBB problema sa instalacijom ??? Add user to your forum ignore list Reply with quote

Quote:
Hvala na ničemu, tata je riješio problem SAM.


pa podijeli s nama to riješenje koje si uspješno riješio. Da se drugi ne muče ako dođu u istu situaciju. Ne budi škrt Very Happy

BTW: Vjerojatno bi ti netko odgovorio da je znao. Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Tristan



Joined: 01 Aug 2006
Posts: 614
Location: Under the sky

PostPosted: 14.08.2006 13:26    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Hm...
Ne mora se zakupit prostor...
Frendu sam napravio forum totalno besplatno..
Uzmes si .tk domenu bez reklama...
I imas besplatan forum za manje od 10 min...
Ovaj tutorial je dugacak i... nepotreban...
A ako zakupis prostor i imas cpanel, odes na fantastico i tamo instaliras phpbb2...
NO FTP...
Pozdrav

_________________
Carpe diem...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
nel`chee



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 2087
Location: Rijeka

PostPosted: 14.08.2006 15:43    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

ako cemo tako gledati, onda ni ne moras staviti forum na svoj host nego odes na forumsplace ili invisionfree...

i fantastico ne dolazi sa svakim cpanelom po defaultu.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Twitter profile
Tristan



Joined: 01 Aug 2006
Posts: 614
Location: Under the sky

PostPosted: 14.08.2006 17:52    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

ma da, al ovaj tutor ubija pocetnike kak mi se cini.. da to das mojim frendovima, sam bi blejali..

_________________
Carpe diem...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
DiGiTaL



Joined: 13 Jul 2004
Posts: 196
Location: Županja

PostPosted: 14.08.2006 18:54    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

nel`chee wrote:
i fantastico ne dolazi sa svakim cpanelom po defaultu.


istina... ali ga sve vise hostera pocinje stavljati u svoj cpanel bas radi ovakvih tutoriala...
a s tim si olaksaju brdo posla sa tereta i pociste support malo Smile

_________________
live long and prosper
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
Tristan



Joined: 01 Aug 2006
Posts: 614
Location: Under the sky

PostPosted: 14.08.2006 22:28    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Fantastico je fantastican...

_________________
Carpe diem...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
IvanVk



Joined: 14 Sep 2004
Posts: 91

PostPosted: 18.08.2006 13:33    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Quote:
mM4573r_hr: Fantastico je fantastican...


i ja sam to rekao no na ovom serveru kada sam ja otvarao forum Fantastico nije bio.
No uzmimo u obzir da ni danas svi web hosteri nemaju fantastico. Kako onda početnik može uspjeti od prve ??
Back to top
View user's profile Send private message
gog



Joined: 17 Jun 2004
Posts: 679
Location: zagreb

PostPosted: 18.08.2006 14:45    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Kao i svi ostali, čitanjem dokumentacije!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
IvanVk



Joined: 14 Sep 2004
Posts: 91

PostPosted: 19.08.2006 06:47    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

gog wrote:
Kao i svi ostali, čitanjem dokumentacije!


......ma slažem se s tobom. No i sada pored ovog tutora javljaju mi se ljudi s problemima. Neki su od prvb uspjeli a neki ne.
No za dokumentaciju treba znati i Engleski, ali se nadam da si i sam svjestan da ima još puno ljudi koji su sa engleskim na VI, i sam sam djelomično takav.
Back to top
View user's profile Send private message
soft-pc



Joined: 20 Jul 2008
Posts: 2

PostPosted: 20.07.2008 14:39    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Quote:


I nadalje smo na Internet mreži konektirani na server pomoću Windows Commandera. NEMOJTE SE DISKONEKTIRATI sa FTP servera.

9. Sada možemo krenuti na instalaciju Foruma phpBB .
Pokrenemo naš Internet browser ( ja koristim Internet Explorer ). U novootvoreni prozor browsera u polje za wab adresu upišemo slijedeće www.mojadomena.com/install/install.php ( mojadomena je naziv vaše web stranice na kojoj će te instalirati phpBB forum ).
Ako je sve u redu treba Vam se otvoriti ovakav prozor ili sličan ( zavisi koju verziju koristite ), u koji će te upisati potrebne podatke ( slično na slici )


Dakle kao što vidite na slici potrebno je upisati slijedeće podatke:

BASIC CONFIGURATION
Default board language: English
Database Type: MySQL 3.x ili 4.x ( ja sam morao izabrati ver. 4.x )
Choose your installation method: Install
DATABASE CONFIGURATION
Database Server Hostname / DSN: localhost (ili mysql.mojadomena.com) ( ja sam upisao localhost )
Your Database Name: ime vaše baze
Database Username: username za pristup bazi
Database Password: password / lozinka, za pristup bazi
Prefix for tables in database: phpbb_
ADMIN CONFIGURATION
Admin Email Address: e-mail adresa administratora ( najbolje da je već otvorena )
Domain Name: adresa domene npr: www.mojadomena.com
Server Port: 80 ( ovo već imate upisano )
Script path: forum/ (ovo vec imate upisano, ali ako ste uploadali datoteke foruma u direktorij phpBB onda ovdje treba pisati phpBB/ )
Administrator Username: (sto god zelite) zapamtite / zapišite si login name administratora
Administrator Password: (sto god zelite) zapamtite / zapišite si lozinku za administratora
Administrator Password [ Confirm ]: (ponoviti adm pass) ponovite lozinku za administratora
START INSTALL (klik na gumb )
Možda Vam se pojavi ovaj text…….Your admin username has been created. At this point your basic installation is complete. You will now be taken to a screen which will allow you to administer your new installation. Please be sure to check the General Configuration details and make any
required changes. Thank you for choosing phpBB 2.
kliknite finish installation!

Kada ste dobili uspješnu instalaciju ODMAH se prebacite na prozor Windows Commandera i obilježite direktorije INSTALL i CONTRIB. i OBRIŠITE IH pritiskom tipke F8 i potvrdom za brisanje.

10. Dok ste još u Windows Commanderu, primjetit će te da se veličina config.php datoteke promjenila i da je ona sada oko 251 KB. Sada trebate istu datoteku obilježiti i promjeniti CHMOD ( attribut ) iz 666 u 644, na prethodno opisan način.
Dakle: obilježiti datoteku config.php, FILE => Change Attributes i checkirati na ovaj način

Ovaj prozor je source atributa 644.

Kada ste promijenili CHMOD u 644 datoteka config.php treba izgledati u prozoru ovako:


SADA se možete diskonektirati u Windows Commander prozoru klikom na gumb DISCONNECT.

Sada ste instalirali Vaš forum.

11. Da bi ste pristupili forumu koji ste instalirali u prozor vašeg browsera upišite www.mojadomena.com/forum/ ili www.mojadomena.com/phpBB/ , adresa zavisi od naziva direktorija u koji ste uploadali datoteke foruma. U ovom tutoru to je direktorij FORUM.

12. Da bi ste pristupili administraciji foruma u prozor vašeg browsera upišite www.mojadomena.com/forum/login.php i upišite username i password koji ste upisali prilikom instalacije foruma i polja grupe ADMIN CONFIGURATION . ( ono što sam Vam rekao da zapišete i zapamtite u točki 9).

PhpBB FORUM na HRVATSKOM JEZIKU

Da bi ste imali forum na Hrvatskom jeziku, trebate skinuti datoteku sa prijevodom na HR jezik. Istu datoteku možete skinuti na adresi http://www.phpbb.com/downloads.php pod nazivom Hrvatski klikom na ZIP file pod nazivom "lang_croatian.zip" koji je prevela Ančica Sečan.

Da bi i Vaš forum bio djelomično na Hrvatskom jeziku potrebno je da uradite slijedeće.

Skinutu datoteku lang_croatian.zip potrebno je raspakirati ( na prethodno objašnjen način i određenim programom ) u neki direktorij na vaš PC. Pomoću Windows Commandera raspakirajte istu datoteku i pozicionirajte se da se sve datoteke vide na desnom prozoru.
Konektirajte se na Internet i onda pomoću Windows Commandera kliknite na lijevi prozor pa na gumb FTP Connection. Kada Vam se otvori na lijevoj strani prozora vaš server sa datotekama i direktorijima, kliknite dvaput na direktorij WEB, pa potom opet dvoklik na FORUM pa dvoklik na direktorij LANGUAGE pa dvoklik LANG_ENGLISH.
E tu će Vam se pojaviti datoteke koje se nalaze u tom direktoriju. Na desnom prozoru također uđite u raspakirani direktorij i obilježite direktorij i sve datoteke u njemu. Potom pritisnite F5 i sve kopirajte na server. ( sve OVERWRITE ) .



Sada se diskonektirajte i logirajte na forum www.mojadomena.com/forum/login.php . Ako je sve u redu i ako ste slijedili uputstva, Vaš forum bi trebao biti djelomično na Hrvatskom jeziku.

Za Sve one početnike koji prvi put instaliraju ovaj phpBB Forum a pitaju se što mogu mijenjati na forumu ( ima i takvih Wink ).

Kada instalirate forum na Vaš web server i kada se logirate kao administrator, u Administrator Pannelu možete:

1. Promjeniti izgled foruma ( potrebno je da skinete [ downloadate ] neki drugi skin )

2. Možete otvarati grupe i podgrupe foruma s naslovima po Vašoj želji.

3. Imate još puno toga u Administrator Pannelu što možete raditi po Vašoj želji kada su u pitanju "dozvole", "zaključan forum", "otključan forum", "dozvole članovima foruma", "dozvole moderatorima foruma" itd..

Nadogradnja phpBB foruma sa 2.0.17 na 2.0.19 objašnjena na linku http://www.ic.ims.hr/forum/viewtopic.php?t=88 tema: NADOGRADNJA phpBB foruma.

PAŽNJA:
Obratite pažnju prilikom prebacivanja datoteka i mapa na server. Svi nazivi mapa i datoteka moraju biti kao original naziv ( kad kažem original onda mislim na početna slova mapa i datoteka. Ako je originalni naziv datoteke sa malim početnim slovom kada raspakirate skinutu instalaciju onda tako mora biti i na severu ).

Zašto ?
Zbog toga jer Windows Commander prilikom FTP Uploada ( na Win XP ) zna ponekada prebačenu datoteku napisati VELIKIM SLOVOM ???? umjesto malim - kako izgleda originalna datoteka ( da li je ovo BUG ili ne ? ne znam ) ali sam to primjetio da se događa samo u Windowsima XP. Ja osobno koristim za ove stvari Win98SE)
Tako isto je i sa Downloadom. Znači ovo vrijedi samo za korisnike Windows XP-a.

Dakle config.php i Config.php nije isto u PHP programiranju.
e dovde sama ja stigo i nemoze dalje kada upisem ono domena.com/instal/instal.php pojavi se error da stranica ne postoji znaci ali kod mene je phpBB 3.0.2 i nadjem na ftp-u insaltal i nemogu ni jedno pokrenuti sve mi otvori sa notepadom install_convert.php , install_install.php , install_main.php i sve mi jednu otvori sa notepadom ????
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Server-side All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group