Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
Izlozba: Odraz u zrcalu - autoportret u fotografiji

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Fotografija
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Lota



Joined: 06 Sep 2004
Posts: 31

PostPosted: 10.04.2006 21:20    Post subject: Izlozba: Odraz u zrcalu - autoportret u fotografiji Add user to your forum ignore list Reply with quote

dobila na mail pa da podijelim, ako ce nekog interesirati Smile

Galerija ULUPUH

"Odraz u zrcalu – autoportret u fotografiji"

Izlozba fotografija

U utorak, 11. travnja 2006. u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalciceva 14, otvara se izlozba fotografija "Odraz u zrcalu – autoportret u fotografiji". Autorica koncepcije i selektorica izložbe je Sandra Vitaljic, a izlazu: Bachrach & Kristofic, Mara Bratos, Nina Djurdjević, Josip Klarica, Mario Kucera, Mare Milin, Ana Opalic, Jasenko Rasol, Slavica Subotic, Sandra Vitaljic, Ivana Vucic, Jelena Vukotic, Andrija Zelmanovic i Igor Zirojevic.

"Kroz radove trinaest autora fotografa razlicitih poetika i senzibiliteta, razlicitih umjetnickih preokupacija, objedinjenih jedinim zajednickim elementom, prisustvom njihovog vlastitog lika u fotografiji, ova izlozba se manje bavi autoportretom, a vise njegovim domasajima i granicama, sve do postavljanja pitanja o suvremenoj opravdanosti ovog zanra. (…) Postrukturalisticko "raskrinkavanje" identiteta kao politicki konstituirane "fikcije" (Foucault), tradicionalnom tumacenju autoportreta kao oblika preispitivanja umjetnika o vlastitom identitetu dalo je sasvim novu kvalitetu. Razumijevanje identiteta kao jednog samo privremenog polozaja u promjenjivoj mrezi "diskurznih rezima" koji uredjuju odredjenu kulturu (Butler), preusmjerilo je paznju s identiteta samih na procese njihova uspostavljanja odnosno rastvaranja. Tako se i ova izlozba bavi manje identitetima fotografa, a vise nacinima njihovog konstituiranja unutar vladajucih "diskursnih rezima" modne, obiteljske, digitalne, MMS i sl. fotografije."
(Masa Strbac, iz kataloga)

Izbor izlozenih fotografija moguce vidjeti na:

http://www.ulupuh.hr/hr/izlozbe.asp

Integralni tekst predgovora moguce procitati na:

http://www.ulupuh.hr/hr/my_documents/my_documents/168/predgovor.doc

Izlozba ce biti otvorena do 24. travnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena.
Back to top
View user's profile Send private message
lekke



Joined: 17 Jun 2004
Posts: 860
Location: 25th floor

PostPosted: 12.04.2006 09:51    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Svratio sam jučer. Ovo mi je bila druga posjećena izložba u dva mjeseca i opet sam otišao disenchanted (stvarno ne mogu naći hrv. riječ za to). Očekivao sam malo veću kvalitetu radova bez obzira što nisam čuo za većinu imena s popisa izlagača, i to čisto iz razloga što je selektor bila Sandra Vitaljić.

Svidjele su mi se tri fotke Mare Bratoš i ona velika Maria Kučere (palme-ulaz u kuću-autor s leđa) i to je to. Možda još i LE-ZZ-BE, sviđa mi se njihova produkcija.

Ostalo su relativno maštovite fotke na originalnim lokacijama, ali mi nisu bile zanimljive (čak ni one od Mare Milin). Generaliziram, ali za "umjetničke" fotke dosta je čudno da su subjekti većinom centrirani i da je kvaliteta samih radova jadna. Ja sam inače mišljenja da su (namjerno) loše fokusirane fotke zapravo hipijevština, i da su c/b fotke skrivanje autora od okrutne realnosti gdje mu je teško setupirati kadar i prikazati predivne boje. Kvaliteta printa mi nije bila faktor koji sam razmatrao, iako je moguće da je utjecala na moj ukupni doživljaj.

Vjerujem da je po imenima izlagača ovo jedna od interesantnijih foto izložbi, pa isto tako očekujem pored ovog mojeg zbrda-zdola osvrta vidjeti ovdje još kakav report. Upad je badave, a za proć sve vam treba 10 minuta uvrh glave.

_________________
You need more bass.
Back to top
View user's profile Send private message
corea



Joined: 12 Jan 2004
Posts: 133
Location: zg

PostPosted: 12.04.2006 13:55    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

lekke wrote:
Ja sam inače mišljenja da su (namjerno) loše fokusirane fotke zapravo hipijevština, i da su c/b fotke skrivanje autora od okrutne realnosti gdje mu je teško setupirati kadar i prikazati predivne boje.


To su sve stilski izbori koji su vjerojatno temelj onoga sto je fotograf htio reci tom slikom... ili ako ne temelj, onda definitivno pomazu u izrazaju. Nije poanta da sve uvijek bude ultra sharp i sa savrsenim white balanceom (odnosno, kako kad, za National Geographic vrlo vjerojatno je)... ja nisam fotograf, niti poznajem dobro povijest fotografije, ali si u glavi mogu povuci neke konceptualne paralele sa umjetnosti (ovu mimo fotografije Smile ) ili grafickim dizajnom, jer na kraju se i tu stvari svode na vizualni jezik... i kroz povijest su se koristili vrlo saroliki nacini da se izraze isto tako saroliki koncepti. Nije sve uvijek bio sirovi realizam. A i kad je bio onda je to bilo iz odredjenih razloga.

Bottomline: sad pricam opcenito, ali pogledat cu izlozbu ovih dana.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Fotografija All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group