Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
Render farma

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> 3d
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Berko



Joined: 11 Mar 2004
Posts: 173
Location: Varazdin

PostPosted: 08.04.2006 00:52    Post subject: Render farma Add user to your forum ignore list Reply with quote

Dakle; ozbiljno sam razmišljao da kupim još jedan komp, jer mi je ovaj prespor, a i ne bi bilo loše imati još jedan na kojem bi radio dok bi se na ovom rendalo. Razmisljao sam potrošiti nekih cca 10 000 kn na to, ali sam onda malo promislio i sjetio se render rarmi, te malo istražio po netu (evo link za one koji žele saznati više: http://www.extremetech.com/article2/0,1697,1847411,00.asp) I računica je sljedeća: prema tvrdnjama, nije toliko bitano koliko imate megaherca sve zajedno, nego koliko imate procesora, npr. cluster od 9 kompova sa 1GHz procesorima (zajedno 9GHz) će rendati brže od tri kompa sa 3GHz procesorima. Kaj se cijene tiće, rabljeni komp (treba vam samo napajanje, matična, procesor, hard, ram i kučište) sa cca 1,5 GHz procesorom košta manje od 1000 kn, dakle 10 komada cca 10 000 kn.
Ja bi sada trebao od onih koji imaju iskustva sa cluster-ima da nabace koji savjet kako to sastaviti, koji software koristiti, na koje ste probleme naletjeli i kako to izgleda u praksi, itd. Svaki savjet će biti od koristi, jer želim doobbrrrooo razmisliti i istražiti prije nego odlučim potrošiti novce.

Quote:
flatLine:
:-)rend nije problem, imam malu vRAY farmicu ali i to bih trebao razmotriti: sate slaganja reckova, ploča, kablove, digitalac, HDRi kuglu itd.
da nisam sam pravio opremu cijenu svega toga si možete i sami zamisliti Sad
hvala na odgovorima ekipa, vjerujem da sam upravo postao doživotni član foruma Wink

flatLine je tu u jednom topic-u spomenuo da ima render farmu, pa flatLine ako bi mogao podjeliti malo iskustva sa nama ostalima, bio bi ti jako zahvalan.

Unaprijed zahvaljujem.

_________________
www.3dhr.net
moja galerija radova: http://berko.3dhr.net/radovi/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
luksy



Joined: 28 Oct 2003
Posts: 440
Location: zaprešić, croatia/brežice, ljubljana, slovenia

PostPosted: 08.04.2006 01:46    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Pitaj Peter Jacksona. King Kong je koristio 1500 procesora za renderiranje :P
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Adrian



Joined: 02 Apr 2004
Posts: 692
Location: Around & about

PostPosted: 08.04.2006 11:49    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Aj sad, kakav je to odgovor?

_________________
The quest for certainty blocks the search for meaning. Uncertainty is the very condition to impel a man to unfold his powers.
http://origami.hr
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Sulien



Joined: 04 Jan 2004
Posts: 2905
Location: Zagreb

PostPosted: 08.04.2006 12:47    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ja sam jednom postavio doma malu farmu (4 kompa, svi potpuno različiti) sa C4D NET, a kasnije (ako se dobro sjećam) i sa 3ds Maxom. Ništa iz toga nije izašlo, samo sam gledao da li mogu i da li radi. Tako i tako se jako neozbiljno bavim 3d-om.

Ja bih ti rekao thumbs up za ideju - AKO ih imaš gdje smjestiti. Preporučam ti da za početak kupiš manje kompjutera, svega par da vidiš kako to funkcionira.

Drugi problemi? Disk prostor. Ako preko farme rendereraš animaciju, svaki od kompjutera ćeš namjestiti da sprema nekompresirane frejmove. Za duže animacije, to ti je puuno gigabajta.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Granda



Joined: 11 Aug 2005
Posts: 51

PostPosted: 11.04.2006 11:32    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Bok,

Puno sam čitao da je bolje imati više kompova manjih brzina nego par večih, no opet s druge strane, imao sam iskustva raditi sa 4x 3,2Mhz, HT-a rendati, i mogu ti reči da stvar "leti".

E sad,više kompova znači i više mrežnog prometa, više licenci (koje koštaju ko suho zlato itd itd.). Imam iskustva sa Mayom i Mrayom u mreži, i moj savjet ti je da slažeš render farmu sa više malih kompova, minimalno 4x, 1,5mhz pa na dalje, no imaj na umu da će ti trebati dobar switch. Pod "više prometa" mislim da prije rendanja Maya ili whatever mora slati teksture na druge kompove u mreži, i tu puno gubiš na vremenu, zato sam ti i rekao da ti je min 4x kompa jer sa manje ti se više isplati uzeti jedan X2 i samo sa njim rendat.

Također, brzina i broj kompova ti ovisi u kojem modu rendaš (frame per cluster ili split frame, koji ti razlomi jedan frame na broj kompova koji rendaju) i svaki od njih ima svoje prednosti i mane, ovisno rendriraš animaciju ili still.

U svakom slučaju nije neka nauka, kolko para tolko muzike.
Back to top
View user's profile Send private message
Berko



Joined: 11 Mar 2004
Posts: 173
Location: Varazdin

PostPosted: 15.04.2006 22:12    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Quote:

Granda:
E sad,više kompova znači i više mrežnog prometa, više licenci (koje koštaju ko suho zlato itd itd.).


Za licence, kad je 3d studio u pitanju, nije problem, jer sam čitao na njihovoj stranici, baš vezano uz farme, da ti je za taj slučaj, ako češ koristiti program samo za rendanje, dovoljna jedna licenca koja se prenosi na ostale kompove, ali ti ograničava mogučnosti programa samo na rendanje; pa kolko bi onda da se licenca za svaki komp plača, potrošio gospon Jackson na King kongu da je morao plačati sve te licence?

kaj se tiče mreže, to može biti problem, ali misli da na ovakvim "malim" farmama (5-15 kompova) to ne bi trebao biti problem, ako se svi podaci (textura i sl.) potrebni za rendanje drže na jednom serveru koji služi samo za pohranu podataka. Ali za moje uvjete je razmišljanje o brzini prijenosa podataka preko mreža problem koji bi volio da imam, jer bi to značilo da imam i podosta kompova koji tu mrežu guše.

Kaj se tiće kompova ja bi išao na 1,5 do 2 Ghz procesore, ne više zbog buđeta, i napravio bi posebno kučište za taj hardware, tako da bi s time i uštedi na prostoru (možda u RACK kučište ili nešto sl.) Računao sam da bi me takva kofiguracija (1,5Ghz procesor, matična, napajanje, hard i RAM) da kupujem novo koštalo cca 1500 kn, a rabljeno manje ili oko 1000kn....

_________________
www.3dhr.net
moja galerija radova: http://berko.3dhr.net/radovi/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
flatLine



Joined: 29 Mar 2006
Posts: 11
Location: Osijek

PostPosted: 17.04.2006 20:50    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Da... moja mala farmica:-)
Čuj, već duže vrijeme kontam staviti to na web pa ćete čekati no , ukratko...

kompovi su stari šrotovi, od 0.4 do 3.2 ghz, ništa se ne baca jer vjerujte i onaj od 400 mhz u mreži odradi svoj dio posla. Sustav je XP, sa backburnerom 2.
za one koji koji žele utući novaca u farmu predlažem celeron procesore zbog stabilnosti pod overclockom a izuzetno niske cijene.

Najlaksi recept za MAX farmu pod XP:
CEL 2.0 OC na 3.2,
256 DDR-a,
po mogucnosti Gb LAN i grafička integrirani na ploči zbog lakšeg slaganja u rack,
hard diskovi bilo kakvi od 5 GB pa nadalje (ovi su najveći stvaratelji buke:-((( ),
vodeno pasivno hlađenje (sa veeeelikim kanisterom, da bi smanjili buku).
u BIOSU isključiti sve napredne funkcije koje nam nisu potrebne (USB, zvučna itd) da bi sve radilo stabilnije i da bi ubrzali instalaciju sistema.
Ukoliko kupujete maticne i procesore sa namjerom da složite farmu svi nodovi bi trebali imati potpuno istu konfiguraciju pa nakon instalacije svega jednostavno napravite image particije i "zaljepite" ga na sve hard diskove u farmi.
za otklanjanje problema koristim Remote desktop sharing.
farmica sa 4 ovakva celeron noda će vam skresati posao 3/4 a overall cijena bi bila do 8000 (sa vod. hlađenjem, polovnim hardovima, switchom i izgubljenim živcima oko instalacije svega toga:-))

Zanimljivije farmice su one za mentalray korisnike.
Komp na kojem radite treba imati instaliran XP sa MAXom a mrežom je spojen na Linux komp sa mentalray standalone verzijom. Linux bi trebao imati Mosix patch što bi mu omogučilo distribuirano renderiranje sa ostalim računalima na farmi, koja u tom slučaju NE TREBAJU HARD DISK. Postoji nekoliko distroa Linuxa koji omogučavaju spajanje takvih superračunala, takozvanih CLUSTERA, npr KnopixCluster, MAndrakeClick itd. Knopix se buta sa cd tako da hard nije potreban.
Svi procesi koji opterećuju server računalo sa instaliranim mentalray standaloneom se granaju na druge procesore u clusteru zavisno od zauzeća tih procesora. Pravu snagu ovakvih farmi bi vjerovatno mogli iskoristiti MAYA korisnici pošto postoji verzija za Linux. U tom slučaju jednostavno instalirati Mayu na server računalo i uživati u pravom renderiranju.
Normalno, ovo sam napisao pojednostavljeno i bilo tko ko je ikada koristio Linux cluster distribuciju zna da nije baš tako lako Smile i ukoliko nemate dobrog iskustva sa Linux sustavom predlažem da se i ne upuštate u ovo za sada.
Kako god bilo ukoliko netko ima želju saznati više neka zagoogla sa: open mosix, mosix, linux cluster, beowulf i dobit će puno više informacija:-)

Sretno

Last edited by flatLine on 19.04.2006 18:47; edited 1 time in total

_________________
Ukoliko vas pitam da mi date 100$, da li bi vaš odgovor bio isti kao odgovor na ovo pitanje? Smile
Back to top
View user's profile Send private message
flatLine



Joined: 29 Mar 2006
Posts: 11
Location: Osijek

PostPosted: 19.04.2006 18:45    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

ma forgetaboutit

_________________
Ukoliko vas pitam da mi date 100$, da li bi vaš odgovor bio isti kao odgovor na ovo pitanje? Smile
Back to top
View user's profile Send private message
flatLine



Joined: 29 Mar 2006
Posts: 11
Location: Osijek

PostPosted: 11.05.2006 14:28    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

vidi ovu farmu

http://img11.imagevenue.com/img.php?loc=loc171&image=53917_overloaded10.jpg

_________________
Ukoliko vas pitam da mi date 100$, da li bi vaš odgovor bio isti kao odgovor na ovo pitanje? Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Berko



Joined: 11 Mar 2004
Posts: 173
Location: Varazdin

PostPosted: 11.05.2006 15:15    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

To fakat izgleda ko da je bilo na farmi... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

_________________
www.3dhr.net
moja galerija radova: http://berko.3dhr.net/radovi/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> 3d All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group