Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
ICC Profili - zelim shvatiti
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> DTP i print dizajn
View previous topic :: View next topic  
Author Message
na prvu ...



Joined: 12 May 2006
Posts: 24
Location: zagreb

PostPosted: 13.05.2006 20:07    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

::noiz:: wrote:
želiš reć da na ovom svitu ne postoji printer dovoljno dobar za tebe? zapanjen sam... ali da, ima tu istine, čisto s logičke strane, jer ja nemam iskustva s tim stvarima, definitivno je istina da je nemoguće (bar zsad) nabacit jedan profil na sve živo na tržištu jer univerzalnog printera nema. Da ima, svi problemi bi bili riješeni. Ali isto je dobro znat teoriju, da se ne služi nitko icc profilima kakva bi tek onda zbrka bila... nisu oni sigurno 100% efektivni, ali jedan dio tog postotka sigurno jesu. Ostavit ću iskusnijima da kažu koliki je taj postotak..


Ne radi se o tomu "za mene" ili "za tebe", niti se radi o "printeru". Printer je "glup" stroj koji dobija naredbu od RIP-a a ovaj, između ostalog, procesira i zadani ICC profil.
Napravi probu koju sam ti opisao i sve će ti biti jasno - rezultati su potpuno realno različiti i neadekvatni, dakle, za svakoga a ne "za mene".
Ne moraš uzimati logotipe - napravi nekoliko Pantone patcheva i isprintaj ih na različitim printerima a potom ih usporedi međusobno kao i sa pravom pantone kartom - to je realno i o tome ti ja pričam a ne o nekoj "svojoj" pustoj želji za hiperadekvatnim printerom.
Back to top
View user's profile Send private message
noiz
Guest





PostPosted: 13.05.2006 23:23    Post subject: Reply with quote

ne moram ja ništa sebi dokazivat, svjestan sam već toga, lijepo sam ti napisa u prošlom postu da se slažem s tobom, nego je taj dio tvog prošlog posta totalno zvuča ka da si bija u potrazi sa nekom printer verzijom Svetog grala Laughing Laughing
Back to top
na prvu ...



Joined: 12 May 2006
Posts: 24
Location: zagreb

PostPosted: 14.05.2006 00:21    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Nisam bio baš u potrazi za Svetim gralom ali sam očekivao, kada se spremaš potrošiti novog "mercedesa" za printer, da ćeš od tih velikih svjetskih kompanija dobiti barem ICC profile sa kojima nećeš prve poslove bacati u smeće. No, oni ih nemaju (ako i imaju - ne valjaju) a njihovi serviseri, uz sav mogući support matične kuće, ih ne znaju napraviti. Na mom banalnom testu su svi pali i to mi priznali u trenutku odustajanja. Najbolje što su mogli je bilo da mi preporuče Color replacement a to je veliki gubitak vremena i podrazumijeva probe kako bi došao do nove definicije boja za svaki posao koji radiš. Amen.

@::noiz:: NHF, ali slijedeću raspravu bih rado vodio sa nekim tko je probao nešto slično ili ima nekakv konkretan odgovor jer ovo nije moja fikcija, ovo je realan problem sa kojim se, vjerujem, i drugi susreću.
Back to top
View user's profile Send private message
noiz
Guest





PostPosted: 14.05.2006 00:53    Post subject: Reply with quote

nhf, ali čitaj malo bolje moje postove ubuduće Wink
Back to top
Dr01



Joined: 05 Sep 2004
Posts: 324
Location: Zagreb

PostPosted: 17.05.2006 06:15    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Evo ja bih se nadovezao...

Ovo sto ja ovdje pisem tek je mala truncica teorije koja se nadovezuje na znatno vise prakse. Inace ICC poznajem slabije nego ostale segmente posla kojim se bavim (recimo organizaciju, automatizaciju, redukciju).
U zivotu zivim od toga sto radim kao organizator izdavackih projekata, procesa i odjela.
Organiziram proizvode i projekte od onih na dnevnoj bazi koji zavrsavaju u novinskim rotacijama, preko ozbiljnih naklada knjiga pa sve do 100 vizitki na digitalcu (ove manje jako rijetko doduse). Organiziram sve; od ulaza do izlaza (od autora do tiskara). Neki od projekata ukljucuju i vise od par stotina suradnika. Radim redovno (ako ne i dnevno) sa svim vrstama tiska: novinske rotacije, heatset, offset iz arka, inkjet tisak, snimanje kolora na emulzije, digitalni tisak, sito, you name it... Radis li u nekoj velikoj ili srednjoj tiskari velika je vjerojatnost da smo se sreli. Iza mene su tisuce i tisuce publikacija i poslova na raznim medijima u raznim setovima tiskarskih boja, cudnovate dorade, sigurnosni elementi, itd...
Ovo ne pise da bih rekao kako je "moj kurac veci od tvog" vec da pokazem da nije to samo teorija na cemu ja baziram svoje postove.


Dakle dosta trkeljanja i da predjem na stvar.

CON
Losa strana ICCa postoji. To je ranjivost cijelog procesa. Moras vrlo dobro znati sto radis. I najmanja pogreska ili nerazumijevanje moze dovesti (a i dovodi) do nezeljenog rezultata.

PRO
Stvar uistinu funkcionira, no moras znati sto ocekivati. Na novinskoj rotaciji ne mozes ocekivati deltaE = 4 odstupanje. Takodjer novinska rotacija se ne profilira handheld uredjajem. No ako sam ja uspio napraviti dobar profil tiska na porculan sigurno i kod drugih, manje podloznih, procesa to radi.
No po pitanju InkJeta koji su jedni od najpostojanijih tiskarskih uredjaja moguce je dobiti poprilicno egzaktan otisak.
Dva razlicita InkJet printera ne mogu dobiti jednak otisak, ali pomocu ICCa svaki moze unutar svojih gabarita dobiti rezultat sto je moguce blizi referentnom uzorku. Na kraju krajeva dva razlicita InkJet printera rade s razlicitim pigmentima boja. Jedan vjerojatno ima znatno veci gamut od drugoga, da ne kazem i vjerojatno drugacijeg oblika stop moze rezultirati time da onaj veceg gamuta u nekim dijelovima moze reproducirati manje boja.
Naravno sve ovo radi ako imas dobar RIP. Dobar RIP nije uvijek i najskuplji RIP. Ima skupih RIPova koji rade vrlo lose i lose procesiraju ICC profile (color engine koji koriste je u qrcu).
ICC zajednica se kune u ColorByteov ImagePrint (koji nije za velike formate ako se dobro sjecam, a vjerojatno se i varam).

Kod digitalnog tiska boja iz praha ICC zajednica tvrdi da ih je skoro pa nemoguce profilirati. Zasto? Tisak iz praha funkcionira po principu laserskog printera kod kojeg se bubanj mora naelektrizirati te se tada na naelektrizirana mjesta prima prah. Kod malo drugacije vlaznosti zraka ili temperature elektricitet na bubnju znatno je drugaciji i shodno tome drugacije kolicine praha se na njega primaju. Ne moram niti govoriti kako ovo utjece na otisak, zar ne? Ovo je problem tehnologije, a ne ICCa. Takodjer kod ove vrste otiska nanos boje je nejednak.
Kod tekucih boja nanos je znatno "jednakiji". Ovo ide u prilog InkJetu kad pricamo o tisku malih kolicina.

Takodjer, treba misliti na sve. Nabavljati papir od istih nablavljaca, imati printer kod kojeg postoji definiran standard odstupanja boje (tako to radi Epson), itd, itd...
Inace kod izrade profila ja ne preporucam koristiti internet RIPove algoritme za izradu profila vec high-end alate.

Postoje oglasivaci koji ne zele predati oglas ili narucitelji koji ne zele dati posao u tisak ukoliko im nedas ICC profil. Taj profil je za izdavaca i za tiskara obavezujuca stavka. Po njemu se vrlo lako moze odrediti tko je u procesu zajebao. Vjerojatno zato i tiskare kod nas bjeze od profila jer bjeze od odgovornosti.

Takodjer, mislim da sam u ovom threadu procitao da nisi vidio da se ozbiljno koriste ICC profili.
Evo pa prouci linkove:
http://www.axelspringer.de/icc/
http://www.prinovis.com/de/unternehmen/standorte/ahrensburg/technische_richtlinien/profile_axelspringer.php
U biti prouci sajt: http://www.eci.org/
Na ovom sajtu imas i sluzbene profile Burda Verlaga i ostalih vecih izdavaca.
Da nista neznam o ICCu nekeko sumnjam da bi se ovi obavezali raditi po ICC standardu a da isti ne funkcionira. Pa na kraju krajeva tada bi morali nekako kompenzirati stetu oglasivacima.

Evo jos zanimljivost za kraj.
Na zadnjem Ifra simpoziju tip iz firme X-Rite rekao je zanimljivu stvar.
Nemas li proces tiska boja pod kontrolom i stelaju li se boje vizualno najcesce tiskar dodaje zutu jer ju golim okom najslabije vidi, a dodavanje densitya od 0,1 dovodi i do 19% vece potrosnje boje u konacnici.


Uzivaj,

Doc

p.s. A jos nisam ni spomenuo problem metamerizma kod razlicitih boja razlicitih InkJet printera.

_________________
Ja uništiti sve što ne razumeti!!!1
Back to top
View user's profile Send private message
na prvu ...



Joined: 12 May 2006
Posts: 24
Location: zagreb

PostPosted: 17.05.2006 12:43    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Hvala na trudu. Dovodeći u pitanje ponašanje dealera i matičnih kompanija na tržištu solventnih printera nisam, nipošto, dovodio u pitanje tvoje iskustvo i znanje (a ni "veličinu", hehe).
Moje iskustvo se svodi na slijedeće.

Kupiš poprilično skup auto i onda shvatiš da nema fergazera. Pokušaš ga nabaviti pa ti je odgovor da ga nema i da ćeš morati sam naučiti kako da napraviš i ugradiš fergazer. Super, ti to i napraviš ali se ispostavi da tvoj motor ne može povući preko 120 jer mu treba i specijalno gorivo koje se proizvodi u nekom laboratoriju u J. Koreji i košta 160 kn/litra a proizvodi se svake prestupne. Uglavnom, nikad kraja ... a pri kupnji automobila sve izgleda bajno i misliš kako kupuješ najbolji auto koji postoji na tržištu - sjedi i vozi.

Dali mi je uopće potreban sav skup tih znanja ili bi, nije li logično, ta znanja trebao moći "kupiti" zajedno sa printerom. Kao da se od prosječnog vozača traži poznavanje kemizma goriva, eeej!
Spreman sam na učenje i znam da je neophodno ali gdje je granica?
Back to top
View user's profile Send private message
Dr01



Joined: 05 Sep 2004
Posts: 324
Location: Zagreb

PostPosted: 17.05.2006 20:51    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Predlazem da onda konkretiziramo tvoj problem i pokusamo naci rjesenje.

Koji Printer/RIP pokusavas natjerati da radi kolorimetrijski precizno?

Doc

_________________
Ja uništiti sve što ne razumeti!!!1
Back to top
View user's profile Send private message
na prvu ...



Joined: 12 May 2006
Posts: 24
Location: zagreb

PostPosted: 17.05.2006 22:22    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Samo za obavijest svekolikom pučanstvu.
Ovu raspravu, iz više razloga, prenosim na PM a o rezultatima ću Vas sigurno obavijestiti i ovim putem. Nadam se da će i Dr imati koju pametnu nakon što završi samnom Very Happy .
Back to top
View user's profile Send private message
grzzi



Joined: 16 Dec 2003
Posts: 1160

PostPosted: 17.05.2006 22:53    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

pih, pussies!

Surprised Wink

G.
Back to top
View user's profile Send private message
menntor



Joined: 11 Mar 2006
Posts: 5

PostPosted: 08.06.2006 21:39    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

> gdje su već stoljećima zadani svi točni parametri (dvadesetak najpoznatijih svjetskih brandova)

nisam siguran da sam razumio o cemu se tocno radi, no mislim da si pogrijesio u postavi problema.

ti zelis da se tih 20 svjetskih bradnova tocno kako su zamisljeni isprinta vjerno na nekom printeru?

ako je to tocno, tvoj problem nije u icc-u ili kalibraciji printera, vec u mogucnostima doticnog printera. npr. zelis vjerno otisnuti marlboro crvenu kako ona izleda na kutiji cigareta - tocno tako na papir koristeci neki printer - nece ici jer jednostavno taj printer to ne moze odraditi, icc ce ti tek pomoci da tu crvenu dobijes najbilze orginalu kako to taj printer moze odraditi - no to moze znaciti vrlo veliku razliku od orginala.

nadalje, treba svakako uzeti u obzir u materijale na koje se pokusava nesto otisnuti, na razlicitim papirima razliciti rezultati.

takodjer treba u obzir uzeti tolerancije, toleranciju papira, printera, mjernog uredjaja, target-a itd.
ako posjedujes nekoliko "istih" karta panton-a probaj usporediti iste boje, u mojem slucaju sam uocio neke boje koje imaju odstupanje od dE=10

kad se sve skupa zbroji, u praksi postoje odstupanja, no koristenjem icc pofila i standardizacijom proizvodnje dobije se kakva takva konzistentnost otiska, sto se kod procesa koji ne koriste standardizaciju dogadja samo po sreci

pozdrav
Back to top
View user's profile Send private message
menntor



Joined: 11 Mar 2006
Posts: 5

PostPosted: 08.06.2006 21:40    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

> gdje su već stoljećima zadani svi točni parametri (dvadesetak najpoznatijih svjetskih brandova)

nisam siguran da sam razumio o cemu se tocno radi, no mislim da si pogrijesio u postavi problema.

ti zelis da se tih 20 svjetskih bradnova tocno kako su zamisljeni isprinta vjerno na nekom printeru?

ako je to tocno, tvoj problem nije u icc-u ili kalibraciji printera, vec u mogucnostima doticnog printera. npr. zelis vjerno otisnuti marlboro crvenu kako ona izleda na kutiji cigareta - tocno tako na papir koristeci neki printer - nece ici jer jednostavno taj printer to ne moze odraditi, icc ce ti tek pomoci da tu crvenu dobijes najbilze orginalu kako to taj printer moze odraditi - no to moze znaciti vrlo veliku razliku od orginala.

nadalje, treba svakako uzeti u obzir u materijale na koje se pokusava nesto otisnuti, na razlicitim papirima razliciti rezultati.

takodjer treba u obzir uzeti tolerancije, toleranciju papira, printera, mjernog uredjaja, target-a itd.
ako posjedujes nekoliko "istih" karta panton-a probaj usporediti iste boje, u mojem slucaju sam uocio neke boje koje imaju odstupanje od dE=10

kad se sve skupa zbroji, u praksi postoje odstupanja, no koristenjem icc pofila i standardizacijom proizvodnje dobije se kakva takva konzistentnost otiska, sto se kod procesa koji ne koriste standardizaciju dogadja samo po sreci

pozdrav
Back to top
View user's profile Send private message
menntor



Joined: 11 Mar 2006
Posts: 5

PostPosted: 08.06.2006 21:40    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

> gdje su već stoljećima zadani svi točni parametri (dvadesetak najpoznatijih svjetskih brandova)

nisam siguran da sam razumio o cemu se tocno radi, no mislim da si pogrijesio u postavi problema.

ti zelis da se tih 20 svjetskih bradnova tocno kako su zamisljeni isprinta vjerno na nekom printeru?

ako je to tocno, tvoj problem nije u icc-u ili kalibraciji printera, vec u mogucnostima doticnog printera. npr. zelis vjerno otisnuti marlboro crvenu kako ona izleda na kutiji cigareta - tocno tako na papir koristeci neki printer - nece ici jer jednostavno taj printer to ne moze odraditi, icc ce ti tek pomoci da tu crvenu dobijes najbilze orginalu kako to taj printer moze odraditi - no to moze znaciti vrlo veliku razliku od orginala.

nadalje, treba svakako uzeti u obzir u materijale na koje se pokusava nesto otisnuti, na razlicitim papirima razliciti rezultati.

takodjer treba u obzir uzeti tolerancije, toleranciju papira, printera, mjernog uredjaja, target-a itd.
ako posjedujes nekoliko "istih" karta panton-a probaj usporediti iste boje, u mojem slucaju sam uocio neke boje koje imaju odstupanje od dE=10

kad se sve skupa zbroji, u praksi postoje odstupanja, no koristenjem icc pofila i standardizacijom proizvodnje dobije se kakva takva konzistentnost otiska, sto se kod procesa koji ne koriste standardizaciju dogadja samo po sreci

pozdrav
Back to top
View user's profile Send private message
menntor



Joined: 11 Mar 2006
Posts: 5

PostPosted: 08.06.2006 21:42    Post subject: icc Add user to your forum ignore list Reply with quote

> gdje su već stoljećima zadani svi točni parametri (dvadesetak najpoznatijih svjetskih brandova)

nisam siguran da sam razumio o cemu se tocno radi, no mislim da si pogrijesio u postavi problema.

ti zelis da se tih 20 svjetskih bradnova tocno kako su zamisljeni isprinta vjerno na nekom printeru?

ako je to tocno, tvoj problem nije u icc-u ili kalibraciji printera, vec u mogucnostima doticnog printera. npr. zelis vjerno otisnuti marlboro crvenu kako ona izleda na kutiji cigareta - tocno tako na papir koristeci neki printer - nece ici jer jednostavno taj printer to ne moze odraditi, icc ce ti tek pomoci da tu crvenu dobijes najbilze orginalu kako to taj printer moze odraditi - no to moze znaciti vrlo veliku razliku od orginala.

nadalje, treba svakako uzeti u obzir u materijale na koje se pokusava nesto otisnuti, na razlicitim papirima razliciti rezultati.

takodjer treba u obzir uzeti tolerancije, toleranciju papira, printera, mjernog uredjaja, target-a itd.
ako posjedujes nekoliko "istih" karta panton-a probaj usporediti iste boje, u mojem slucaju sam uocio neke boje koje imaju odstupanje od dE=10

kad se sve skupa zbroji, u praksi postoje odstupanja, no koristenjem icc pofila i standardizacijom proizvodnje dobije se kakva takva konzistentnost otiska, sto se kod procesa koji ne koriste standardizaciju dogadja samo po sreci

pozdrav
Back to top
View user's profile Send private message
GoGGY-ARC



Joined: 18 May 2006
Posts: 39
Location: Zagreb

PostPosted: 07.12.2006 11:02    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Dr01 wrote:
fala.

Kupujemo softver od HSMa no nisam siguran da bih mogao sa sigurnoscu odvojiti vrijeme za fush kod njih... naime kao i skoro svi u ovom poslu radim od 08 do 20 ponekad 22, a poslije posla imam male bebe, znas vec Smile


Svaka čast. Materijal je bogat novim znanjem.

Jedna sitnica....napisao si da radis od ''8 do 8''....

zašto svi radite za novac ??? - pa neka on radi za vas !!!! Wink
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Dr01



Joined: 05 Sep 2004
Posts: 324
Location: Zagreb

PostPosted: 23.09.2007 08:46    Post subject: UPDATE: Device Link profili Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ovo sam zelio napisati vec neko vrijeme, ali nikako da krenem. Sad je doslo vrijeme pa evo ga...

Kod klasicnih ICC profila konverzija se najcesce dogadja na sljedeci nacin.

RGB u CMYK
RGB -> Lab -> CMYK

CMYK u CMYK
CMYK -> Lab -> CMYK

(umjesto Lab-a moue biti i neki drugi profile connection space tipa Xxy ali rezultat je isti)

Dok ovaj nacin generalno moze funkcionirati kod konverzije fotki, pri konverziji cijelih dokumenata, priprema dogadja se sljedece:
npr. crni text nakon CMYK u CMYK konverzije postaje nekakav mix Cyana, Magente, Yellow i Blacka.
Rezultat otiska takvog teksta iz sve 4 separacije znamo.

Tu nam uskacu Device Link profili.
Device link profili su posebna vrsta profila kod kojih se radi direktna konverzija CMYK u CMYK. Pri izradi Device link profila definiraju se koje se primarne boje zele sacuvati i koji parametri se zele sacuvati (dot gain, total ink...).
Device link profil tada konvertira 100%K u 100%K (ovo je najcesci zahtijev) i/ili recimo 100%Yellow u 100%Yellow dok se sve ostale boje konvertiraju prema pravilu opticki najblize moguce.
Moguce je takodjer definirati da se sacuvaju i sekundarne CM ili CY itd...
Zbog specificnosti ove konverzije kod koje se neke boje drasticno mijenjaju takodjer se moze i defnirati najvece dozvoljeno odstupanje (npr. deltaE=4).

Nazalost popularni user alati jos ne podrzavaju Device Link ali je cini se izgledno da ce Photoshop to moci u jednoj od sljedecih inkarnacija (izgleda da se nesto kotrlja koliko ja imam informaciju). Ozbiljniji RIPovi koliko vidim vec masovno podrzavaju Device Link profile.

Takodjer jedna od popularnijih primjena ovih profila je CMYK u CMYK konverzija kada dodju pripreme kod kojih je koristen velik Total Ink. Tada tiskare naprave Device Link CMYK u CMYK konverziju na manji Total Ink i mogu ustediti i do 30% boje po tisku.

Moguca je inace i znatno bolja i cisca definicija profila i koristenje primarnih boja kao za CMYK printere tako i za visebojne CcMmYyKk za InkJet proofanje i ovime je InkJet proof doveden na potpuno novi stupanj.

Neznam jel' me itko skuzio... ?

Primjer alata koji suvereno proizvodi Device Link profile:
Alwan Color Expertise

_________________
Ja uništiti sve što ne razumeti!!!1
Back to top
View user's profile Send private message
gervasius



Joined: 01 Apr 2006
Posts: 91
Location: Beograd

PostPosted: 23.09.2007 09:13    Post subject: Re: UPDATE: Device Link profili Add user to your forum ignore list Reply with quote

Dr01 wrote:

Moguca je inace i znatno bolja i cisca definicija profila i koristenje primarnih boja kao za CMYK printere tako i za visebojne CcMmYyKk za InkJet proofanje i ovime je InkJet proof doveden na potpuno novi stupanj.

Neznam jel' me itko skuzio... ?

Primjer alata koji suvereno proizvodi Device Link profile:
Alwan Color Expertise

Ovo poslednje malo nejasno. Mislis li na pustanje proofova od jednobitnih tiffova koji su spremni za ctp? I ovaj Alwan, moze li nesto sto profilemaker nemoze?
Back to top
View user's profile Send private message
Dr01



Joined: 05 Sep 2004
Posts: 324
Location: Zagreb

PostPosted: 23.09.2007 09:43    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

mislim na pustaqnje proofova uopce. Nisam razumio pitanje.

Izgleda da je ovaj Alwan puno precizniji za izradu Device link profila. Tako barem (skoro svi) strucnjaci koji su usporedno mjerili, kazu. Takodjer se puno vise toga moze definirati kako ce se sam profil ponasati.

Drugi najbolji je navodno Gretag Macbeth Profilemaker.

Ovo sve iznad se odnosi na Device Link profile.

_________________
Ja uništiti sve što ne razumeti!!!1
Back to top
View user's profile Send private message
igorzilla



Joined: 29 Nov 2008
Posts: 8

PostPosted: 04.12.2008 12:29    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Deca, Dr01 nam zlatne rječi piše. Neke stvari su i meni novost; svaka čast i tx na sharanju znanja.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
paciotti



Joined: 03 Nov 2008
Posts: 81

PostPosted: 06.12.2008 21:48    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

iskreno, nisam cijeli topic procito....samo cu reci svoje misljenje o tim profilima, iskreno, ne volim ih i zelim sto manje po njima prckat.

po mojem iskustvu, nikad ne vjerujem monitorima, vec uvijek samo photoshop info prozoru i CMYK vrijednostima. ako je neka boja C0 M100 Y100 K0 onda je to najcrvenija boja bez obzira kak ju monitor prikazivo.

profil bez puno razmisljanja i filozofiranja stavim koji mi treba tj koji mi vele u tiskari il za koji uredjaj mi treba. jedino kod tog sto ne volim su UCR profili jer su mi u nkeim stvarima otezavaju rad sa alatima koje najvise koristim ko sto je selective color npr. tj selective color mi drugacije radi kod drugacijih profila.



za kraj, po meni cijela filozofija po kojo nemozete fulat je- sa sirovim slikama za stampu radite u AdobeRGBu - nemrete fulat. sliku prebacite u CMYK, prebacite je u potrebni profil i sredite prema potrebi. pazite da je profil embedan kad sejvate sliku i to je to....
no uvijek je najbolje vjerovat CMYK vrijednostima ako niste iher da je monitor kalibriran kak treba (za one sa manje iskustva uvjezbajte se da znate koje boje imaju koje vrijednosti). jer, ako je boja Cx Mx Yx i Kx, ona ce na razlicitm stampama izgledat vrlo slicno, bez drasticnih razlika. a ako se pouzdajete monitoru i svom oku, to su najcesce zajebi


a za web i monitore, uvijek stvaim ona sRGB cie.... (kak se vec tocno zove) i s tim nikad nisam fulo.
Back to top
View user's profile Send private message
Dr01



Joined: 05 Sep 2004
Posts: 324
Location: Zagreb

PostPosted: 06.12.2008 22:17    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

paciotti wrote:
jer, ako je boja Cx Mx Yx i Kx, ona ce na razlicitm stampama izgledat vrlo slicno, bez drasticnih razlika.


Bi li bio spreman staviti lovu iza ove navedene tvrdnje (koju je, btw, moguce pobiti vrlo jednostavno)? Meni se cini da bi, jer ako tako radis vec stavljas lovu iza nje. No prvi puta kad spusus lovu (svoju, a ne tudju) dati ces si truda i procitati ces thread. U tom slucaju ljudi ovdje biti ce ti voljni pomoci. Za sada bih te zamolio da ne navodis ekipu na krivi put jer ovo sto govoris naprosto nije tocno.

_________________
Ja uništiti sve što ne razumeti!!!1
Back to top
View user's profile Send private message
paciotti



Joined: 03 Nov 2008
Posts: 81

PostPosted: 06.12.2008 22:55    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Dr01 wrote:
paciotti wrote:
jer, ako je boja Cx Mx Yx i Kx, ona ce na razlicitm stampama izgledat vrlo slicno, bez drasticnih razlika.


Bi li bio spreman staviti lovu iza ove navedene tvrdnje (koju je, btw, moguce pobiti vrlo jednostavno)? Meni se cini da bi, jer ako tako radis vec stavljas lovu iza nje. No prvi puta kad spusus lovu (svoju, a ne tudju) dati ces si truda i procitati ces thread. U tom slucaju ljudi ovdje biti ce ti voljni pomoci. Za sada bih te zamolio da ne navodis ekipu na krivi put jer ovo sto govoris naprosto nije tocno.


ovisi kolka lova je u igri Very Happy

ok,vidim ti jesi potpuni profesionalac i kuzis to u detalje. ja sam radio pripreme za 5-6 razlicitih tiskovina di sam imo posla sa tim stvarima. u pocetku sam se striktno drzo sta su mi govorili u tiskarama al sam onda skuzio da mi to nije potrebno i poceo radit po svom. i mogu rec da mi je od tad sve dobro ispalo - tocno kako sam i ocekivao.

e sad -ako je stvano tako jednostavno kako kazes, volio bi da pobijes moju tvrdnju i prosvjetlis me.

jer po tebi

ako je boja npr.

C 0
M 100
Y 100
K 0

kako ona moze ispast? ja tvrdim na svim storjevima ce bit crvena. mozda uz male razlike od stroja do stroja, no za 95% stampanih stvari kojima smo okruzeni, ta razlika nece bit drastcina-skoro neprimjetna. velim, nisam spreman veliku lovu stavit na to, ali ako znas da grijesim, nitko sretnij od mene ako me razuvjeris Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Dr01



Joined: 05 Sep 2004
Posts: 324
Location: Zagreb

PostPosted: 06.12.2008 23:19    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Crvena ne bude ispala plava.
Cisto da ne bi bilo zabune, obije boje na slici ispod su 100% Magenta 100% Yellow, prikazane onako kako bi ispale otisnute u dvije razlicite tiskare na razlicitim papirima (obije offsetne CMYK tiskare). Tiskare cak stavise fizicki dijele istu ogradu (jedna su do druge).

No razlika je tu najmanja, prava razlika se pocinje vidjeti kad pocnes mijesati primarne (CMYK) boje u manjim postocima od 100%; 50% i tak to.


_________________
Ja uništiti sve što ne razumeti!!!1
Back to top
View user's profile Send private message
paciotti



Joined: 03 Nov 2008
Posts: 81

PostPosted: 08.12.2008 18:33    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

ok, tebi to igra ulogu posto ocito se pouzdajes u boje svog monitora.

ja u kojem god profilu da jesam, (posto radim na vise monitora) vjerujem samo photoshop infu. to sto ti tvrdis, stoji. u razlicitim profilima ce mi iste boje drugacije izgfledat na moitoru, to tako je.

ali ako radim u dobrom profilu, kad mi pise 0-100-100-0, ocekujem najsaturirajucu crvenu koju stroj moze odstampat. ako ju ne dobijem, tiskari cu ***** mater.

zato i postoje pantoneove skale i standardi. ova donja slika iz tvog primjera meni na monitoru pokazuje 0-65-70-0, a to je za 65 tonova razlika od 0-100-100-0. iz tog razloga vjerujem samo CMYKu, nikad monitorima.

ovo ne znaci da zelim ostale uvjeravat da rade po mom, samo velim svoj princip rada s tim.
Back to top
View user's profile Send private message
Dr01



Joined: 05 Sep 2004
Posts: 324
Location: Zagreb

PostPosted: 08.12.2008 20:11    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ova donja slika na mom monitoru ima piker uboden na sebi cije vrijednosti mozes procitati u prozoru gore desno.
No pikens li pikerom i na ovu crvenu iznad isto ces dobiti Magenta 100; Yellow 100. Da ne bi krivo shvatio ne mozes piknuti pikerom u sliku koja je ovdje na ekranu vec na originalni file.

Po profilu si mlad decko, nema razloga da se zakucavas u tehnologije i nacine razmisljanja proslosti.

_________________
Ja uništiti sve što ne razumeti!!!1
Back to top
View user's profile Send private message
paciotti



Joined: 03 Nov 2008
Posts: 81

PostPosted: 08.12.2008 23:29    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

imam jedno pitanje vezano uz tvoju sliku:

kako bi onda na ovoj desnoj slici, koju si stavio, namjestio da ta 0 100 100 0 boja buda bas crvena, ko recimo ova lijeva? ili ju taj stroj nemoze odstampat?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> DTP i print dizajn All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 3 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group