Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
print u PDF-u

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> DTP i print dizajn
View previous topic :: View next topic  
Author Message
_FLYER_



Joined: 29 Jan 2006
Posts: 72
Location: sarajevo / zagreb

PostPosted: 11.01.2007 12:37    Post subject: print u PDF-u Add user to your forum ignore list Reply with quote

uglavnom trebam napraviti PDF i tako slati u tiskru. direktno iz Indesigna ispada ok -text nije u rasteru, no u tiskari primaju samo PDF.
Back to top
View user's profile Send private message
jojo



Joined: 27 Jan 2005
Posts: 1591
Location: insula aurea

PostPosted: 11.01.2007 12:44    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

export to pdf - s tim da im staviš bleed markove. slike moraju biti barem 300 dpi i u cymk format. ja im pošaljem i slike i fontove jer redovito nešto ne valja.
ali točne upute će ti dati oni u tiskari... ako tiskara ima web stranice možda već postoje

_________________
deviant / malomorgen / videoholik / cimer fraj
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
fly::nan



Joined: 15 Mar 2006
Posts: 31

PostPosted: 12.01.2007 12:25    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

fontove moraš pretvoriti u krivulje prije nego što exportiraš u pdf.

najbolje ti je da kontaktiraš tiskaru. oni će ti dati točne upute kako ispravno exportirati pdf. tiskara prius ima zgodne upute kako pripremiti fajlu za tisak na njihovim strojevima. možda ti nešto od toga posluži. chekiraj Wink ---> http://prius.hr/downloads/prius-utilities/

_________________
:::::::Protected by the naked eye:::::::
Back to top
View user's profile Send private message
RHnC



Joined: 30 Mar 2006
Posts: 282
Location: Vienna

PostPosted: 12.01.2007 12:53    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

kakve krivulje, kakve slike i slicno, ljudi pa nije danas 2001:))

ako exportiras iz In Designa sa Tisak onda je sve unutra samo trebas znati sve ispravno namjestiti
Back to top
View user's profile Send private message
robi



Joined: 31 Jan 2004
Posts: 285
Location: meRika

PostPosted: 12.01.2007 16:49    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Indesign i fontovi u krivuljama ne spadaju u istu recenicu. To se jednostavno vise ne radi. I najsigurniji nacin je iz indesigna opcija print, i izaberes da printa u adobe pdf, ukljucis crop marks i registration marks, bleed 3mm (najcesce to samo zahtjevaju u zadnje vrijeme) namjestis page size custom tako da stane taj dokument skupa sa marksima u 100% size-u. Output color namjestis u composite cmyk naravno, u graphics stavis send data ALL, fonts download COMPLETE.

Nakon toga na dnu prozora od print imas dodatni setup od printera, kliknes to, i onda od adobe pdf kliknes na preferences. Tu dakle izaberes profile za distiller. Najbolje da stavis press profile defaltni, taj je vise manje dovoljan. I onda kliknes ok.

Nakraju svega snimis taj preset za print, tako da nemoras svaki put namjestat nanovo.


Enivej ako tiskara ima problema sa tim pdf-om imaju stari RIP itd., dakle nevaljaju. Al prave tiskare normalno bi trebale citat indesign pdf fajlove i fontove.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
gervasius



Joined: 01 Apr 2006
Posts: 91
Location: Beograd

PostPosted: 12.01.2007 20:21    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Radim u štampariji na prijemu fajlova i montaži za ctp. Po mom iskustvu, najbolje i najlakše je ipak exportovati u pdf, umesto printati u pdf. Razlika je u tome što se nemora podešavati veličina strane, niti se mora čekati da komp u pozadini podiže destiler, koji ako ima dosta fontova instaliranih u računaru, treba mu čitava večnost da se podigne. Elem, pri exportu odaberi press quality, zatim kod opcije compression prebaci kod svih tri vrste slika kompresiju u zip, da slike ne bi imale gubitaka. Kod opcije marks and bleeds, uključi SAMO bleed, najmanje 3 mm. Ostale oznake mogu samo da smetaju kod dalje montaže. Svakako će cajtne i klinovi biti dodati u štampariji. Kod opcije output color conversion prebaciti na no color conversion. Na ink manager-u možeš po potrebi neku spot boju menjati u cmyk. Ovakva podešavanja možeš snimiti za ubuduće.
Još nešto. Treba se rešiti transparencija u pdf-u. Fajl koji se pošalje na RIP, a ima transparencije u sebi može dosta usporiti RIP-ovanje, a može dovesti i do greške, pogotovu kod starijih RIP-ova. Za to postoje dva načina. Prvi način je prilikom exportovanja u pdf pored gore navedenih podešavanja za compatibility odabrati acrobat 4 (PDF 1.3) i zatim na opciji advanced za transparency falttner odabrati high resolution. Dugi način je u acrobatu, tools pa print production, pa transparency flattening i pre primene podići vrednosti na maksimum. Problem je što u acrobatu ovo mora da se radi posebno za svaku stranu. Jedan savet. Tekst u indesign-u poželjno je stavljati u sloju iznad sloja sa slikama i objektima, jer ako je tekst ispod, a flatenovanje ga zakači, slova će na tom delu biti krzava, tj rasterizovana.

Pozdrav!

Last edited by gervasius on 12.01.2007 20:27; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
robi



Joined: 31 Jan 2004
Posts: 285
Location: meRika

PostPosted: 12.01.2007 20:24    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Bas radi transparencija sam i rekao da je bolje print u pdf. Ako nema transparencija i drop shadow-a onda je ok export al ako ima onda je definitivno bolje print u pdf.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
gervasius



Joined: 01 Apr 2006
Posts: 91
Location: Beograd

PostPosted: 12.01.2007 20:38    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

robi wrote:
Bas radi transparencija sam i rekao da je bolje print u pdf. Ako nema transparencija i drop shadow-a onda je ok export al ako ima onda je definitivno bolje print u pdf.


Ok. Stvar navike. Meni je lakše da ne vodim računa o veličini strane, ide brže, a u setovanjima mi je uvek zadat pdf 1.3 sa high rezolution transparency, tako da sve što podešavam prilikom exporta je bleed i ink manager. Zadržavanje od svega par sekundi . . .

Pozdrav
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> DTP i print dizajn All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group