Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
Citizen Photography

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Fotografija
View previous topic :: View next topic  
Author Message
daex



Joined: 20 Aug 2004
Posts: 111

PostPosted: 06.05.2007 20:07    Post subject: Citizen Photography Add user to your forum ignore list Reply with quote

Jučer je uz otvorenje izložbe «World Press Photo 2007» u sjedištu izdavačke firme Gruner+Jahr u Hamburgu održan «simpozij» - zapravo podijumska diskusija

«Citizen Photography — utjecaj na fotožurnalizam».

Bilo zanimljivo. Sređujem bilješke, pa da podijelim s vama.

Prava je rijetkost što su se za istim stolom našli tako različiti predstavnici pojedinih grana u foto-biznisu pa ću zato njihove iskaze sortirati prema tome, tko je što rekao, a ne kronološki kako je bilo rečeno.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Henry Lübberstedt, šef redakcije online izdanja časopisa «Stern», časopisa koji ima i njeguje dugu tradiciju objavljivanja kvalitetnih fotografija ( www.stern.de ):
- Amaterska je fotografija dostigla kritičnu masu koja znatno utječe na dalji razvoj profesionalne fotografije. Tome su doprinijela tri faktora:
(1) Internetska komunikacija i opća digitalizacija – pad cijena fotografija
(2) Razvoj tržišta i communities koji omogućavaju ponudu fotografija (primjer: YouTube)
(3) Događaji i katastrofe koji nisu mogli biti predviđeni i praćeni od strane profesionalaca (primjeri: 11. Sept., Tsunami, teroristički napadi u Londonu i Madridu) i koji su potakli upotrebu amaterskih fotografija i u tzv. ozbiljnim medijima.
- U SAD mnoge lokalne novine ne bi mogle izlaziti bez objavljivanja fotografija amatera (građana – citizens), pa se pojavljuje sve više agencija koje skupljaju i plasiraju na tržište takve fotografije.
- Naveliko se diskutira o moralnim problemima kao što je izdavanje press-iskaznica amaterima (njemački Bild-Zeitung).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Martin Borek – agencija Picture Press (http://www.picturepress.de ):
(1) S obzirom na razvoj događaja, agencijama se, srednjeročno planirano, isplati razvijati strukture za plasman amaterskih fotografija, pa se tome i prilagođavaju,
(2) Cijene fotografija će uskoro znatno pasti, pa će se profesionalci morati orijentirati na one žanrove koji su za njih (još za sada) rezervirani: a) sve ono što je amaterima nedostupno, bilo zbog nedostatka akreditacija, bilo zbog nedostatka sredstava, b) fotografije po narudžbi, c) Stock,
(3) Kako će se situacija dalje razvijati, ovisi najviše o tome hoće li entuzijazam amatera splasnuti kao što je naglo i nastao, ili će oni i dalje revno fotografirati sve oko sebe i slati agencijama.
- Profesionalci će vjerojatno brzo biti istisnuti iz područja lokalnih vijesti i svega gdje treba biti na licu mjesta. Ali se u tom području najmanje naplaćuje.
- Bitna je razlika između agencija i foto-communities ta, što agencije unaprijed rješavaju sva autorska i ostala prava, dok kod commuities to najčešće nije moguće.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ruth Eichhorn – fotoredakcija časopisa GEO ( www.geo.de ) i član žirija «World Press Photo 2007»:
- citira fotografa Eliotta Erwitta ( www.eliotterwitt.com ): «Dobri fotografi su znatiželjni ... zanimljivo je ono što se inače ne može vidjeti...»
(1) Odnos profesionalaca i amatera je otprilike kao kod sante leda: uglavnom su ono iznad vode profesionalci. Neki od njih će se otopiti, puno manje će ih iz dubina izaći na površinu.
(2) I profesionalci traže po community-stranicama, pa tako nastaju i neki zanimljivi projekti.
(3) Profesionalci, agencije i časopisi često neke fotografije arhiviraju umjesto da ih objave, u nadi da će im, s obzirom na povijesnu vrijednost, cijena porasti.
(4) GEO angažira sve više profesionalaca.
- U selekciji za «World Press Photo 2007» pojavilo se puno fotografija koje ne prepoznaje kao profesionalne. Mijenja se i način izražavanja, profesionalci se sve više moraju individualno izražavati, praviti fotografije koje same za sebe pričaju priču, pa unose sve više interpretacija u svoje slike, što ranije uopće nije bio slučaj.
- Pretraživanje je u communities za redaktore interesantno, jer je drukčije nego u profesionalnim bankama podataka/slika. Amateri sami opisuju svoje slike i često nema ni kategorija. Samo se tu mogu pronaći na primjer fotografije prema dominantnim bojama i sl. Budući da dobri amateri najčešće imaju i web-stranice i linkove na njih, može se s njima stupiti u kontakt i možda otkupiti neku fotografiju.
- Na internetu je sve nedovoljno sređeno i kaotično; u časopisima izlazi ono što žele redakcije, pa je zato važno angažirati fotografe-novinare, koji stoje iza svojih slika, koje redakcije poznaju, od kojih znaju što očekuju.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Peter Bialobrzeski – profesor fotografije na sveučilištu Bremen ( www.bialobrzeski.de ) i član žirija «World Press Photo 2007»:
- Amateri to rade, kao što i riječ kaže, iz ljubavi. A kad se ljubav prodaje, onda se to drugačije naziva. Riječ «Amater» je nažalost postala pogrdna riječ, iako ima puno angažiranih fotografa koji ne samo da izvrsno estetiziraju svoj fotografski izraz, nego imaju i što za reći.
- Veliki fotografi nisu radili za novac. To su bili veliki ljubitelji fotografije. (Navodi primjere kao Legrand itd.)
- Profesionalci su prisiljeni napustiti sve što je amaterima dostupno i za što nije potreban visoki stupanj estetiziranosti fotografije.
- Agencije za sada trguju s jedva 10% svih fotografija a 90% dolazi do kupca na drugi način.
Internet ne koriste samo amateri, nego i profesionalci za prodaju svojih fotografija. Primjer: jučer je jedan kineski časopis preko interneta od njega zatražio neke fotografije, što je ranije bilo nezamislivo.
- Na primjer Flickr je uglavnom showcase. Puno je fotografija manipulirano pa se nikome ne da s time baviti i razjašnjavati što je autentično, a što ne.
- Tamo gdje je važna vjerodostojnost izvora, radije se angažiraju profesionalci.
- Na području lokalnih vijesti amateri vrše takav pritisak na profesionalce, da će tu biti značajnih promjena.
- Fotografija je ionako uvijek bila propaganda. I kad fotografirate svoju djecu ili druge članove obitelji, i to je propaganda, i to ćete, kad budete nekome pokazivali, popratiti prigodnim tekstom, izraziti svoj ponos itd. Možda je dobro da se u pogledu vjerodostojnosti fotografije, potaknuta njezinim tehničkim mogućnostima, razvija određena sumnja i svijest o tome, da fotografija nije objektivni odraz stvarnosti.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Beate Zöllner – novinarka koja je prešla u profi fotografe (http://beatezoellner.de/ ):
- Prelazeći iz klasičnog žurnalizma u fotografiju, počela je prije svega sa stock-fotografijom, a najviše se prodaju motivi «za razglednice» i slike ljudi. Od toga ne zarađuje dovoljno za život pa krpa s fotografiranjem vjenčanja. Problem je nabava skupe opreme, jer je to uvjet za dobru fotografiju.
- Iskustva su joj pokazala da u većim/kvalitetnijim communities profesionalci nisu nikakva rijetkost, a i redaktori velikih časopisa često imaju svoj account koji koriste uglavnom za selekciju i da bi se orijentirali u trendovima. Fotografi dobijaju često narudžbe direktno od redakcija. Primjer: Raphael Mucha (njegove fotke na fotocommunity: http://www.fotocommunity.de/pc/pc/mypics/34234 , naslovnica časopisa GEO s njegovom fotkom: http://www.geo.de/GEO/heftreihen/geo_special/50199.html ).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-- > pa ako vas ovo navodi na razmišljanje, napišite koji redak...Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Fotografija All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group