Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
illustrator - gradient/shadows na fontu- pomoc

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Vektor
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dr. guillotine



Joined: 02 Apr 2006
Posts: 170
Location: u zamišljenom kutu okrugle sobe

PostPosted: 24.02.2010 17:41    Post subject: illustrator - gradient/shadows na fontu- pomoc Add user to your forum ignore list Reply with quote

Pozdrav,
vec neko vrijeme pokusavam naletit na neki tut ili tip kako napraviti slicno ovome..

Recimo na slovu R i G .. tj kako dobiti ove sjene a da utjecu samo na slovo a ne i na pozadinu.. pretpostavljam da sa gradientima. Recimo ovdje je na R gradient svjetlo plavi koji utjece samo na slovo R i onda taj mali komadic sive boje koji je ubiti sjena kao..
kako dodati samo taj komadic sjene?

http://Par4noid.deviantart.com/art/RSG-123270126

pocetnik sam u AI pa bi molio za pomoc.. zafrknut mi je ovaj gradient sistem u novom CS4 Smile
moze neki tip? zasad sam probao kliknut slovo pa Expand appeareance il kako vec Smile pa onda se igrat s gradientom..


Druga finta koja me muci je ovo.. jednom sam cak naletio na tut za ovo al nisam stavio u bookmarke Smile

http://www.behance.net/Gallery/my-Angle-Type/387111

hvala unaprijed.. Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Silvenon



Joined: 08 Feb 2010
Posts: 47

PostPosted: 28.02.2010 13:02    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Za ovo prvo bih ja koristio gradient mesh, mislim da je to najbolje rješenje. Prvo napraviš nešto ovakvo (najbliži font tome kojeg sam trenutno našao je Century Gothic):

Expandaj ga i onda napravi pravokutnik, koji je jednako visok kao i taj dio slova "G":

Onda ga povučes prema lijevo tako da prelazi preko slova "G", ovako:

Nakon toga premjesti layer pravokutnika da se nalazi ISPOD slova "G" (i možeš odgrupirati slovo "G", budući da se unutra nalazi samo jedan element), pa dupliciraj slovo "G" (CTRL + C, pa CTRL + F, to je "paste in front", jer ti inače pomakne kopiju). Onda si otvori Pathfinder (Window > Pathfinder), selektiraj pravokutnik i jedno slovo "G", koje bi se trebalo u layerima nalaziti iznad pravokutnika, i pronadi u Pathfinderu "Minus Front" naredbu (tu sam ti izvukao Pathfinder i Layer paletu, tak da provjeriš je li i kod tebe tako):

Tu naredbu je jednostavno za shvatiti, al malo teže za objasnit... dakle ta naredba je od pravokutnika oduzela površinu od slova "G" tamo gdje se one preklapaju. Ali u tom procesu nestaju obje površine, i stvara se treća, zato smo trebali duplicirati slovo "G". Od pravokutnika bi sada trebalo ostati nešto u ovom stilu (sakrio sam ono drugo slovo "G", dakle imam ga, i ti bi ga trebao imat):

Onda mozes staviti taj oblik uz slovo "G" (ja sam ga malo odvojio da se vidi kaj radim, ali ti ga mozes pomaknuti skroz nalijevo da dotakne "G"):

Onda im možeš promijenit boju u rozo (ja sam koristio boju #F63C9D), a nakon toga selektiraj onaj shape koji je ostao od pravokutnika, i odi Object > Create Gradient Mesh, i u opcije stavi 1 row i 1 column:

E, sad, gradient mesheve je teško shvatiti na početku, ako ih nikad nisi koristio, al igraj se malo s njima pa ćeš skužit... uglavnom, sada uzmi Direct Selection Tool i selektiraj sve anchor pointove koji ti se nalaze na lijevom rubu shapea, zatim u tool paleti dvaput zaklikaj boju i namijesti ju na neku tamniju nijansu roze:

Sada si promijenio "boje" tih anchor pointova, dakle napravit ce ti se gradient, i trebalo bi na kraju izgledat ovako:

Naravno, sve si ovo moga napraviti pomoću običnog gradient filla, ali razlog zašto sam to napravio s meshevima je zato što onu drugu sijenu na slovu "G" ne možeš napraviti s običnim gradient fillom.

To ti je otprilike to, reci ak nešto nije jasno. Nisam siguran kako se ovo drugo radi, ali rekao bih da se to radi u Photoshopu pomoću "angle" gradienta (Layer Style > Gradient Overlay):
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger Twitter profile
dr. guillotine



Joined: 02 Apr 2006
Posts: 170
Location: u zamišljenom kutu okrugle sobe

PostPosted: 28.02.2010 13:05    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

wow.. nisam očekivao ovakav odgovor Smile

stvarno hvala na trudu.. proučit ću malo Smile

hvala još jednom Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Vektor All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group