Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
Depresija stranica

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Web stranice
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ananas



Joined: 22 Nov 2011
Posts: 8
Location: Bosnia and Herzegovina

PostPosted: 22.11.2011 14:16    Post subject: Depresija stranica Add user to your forum ignore list Reply with quote

Šta mislite o ovoj stranici: http://depresija101.com ?

Dizajn ne trebate komentirati jer nije moj, uzeo sam free template za wordpress i prilagodio ga sebi, a nije ni nesto specijalno.

Sadrzaj sam prevodio sa vise izvora sa engleskog i sklapao cjelovite članke o depresiji, stresu, fobijama i ostalim mentalnim problemima. U biti ovaj topic je iskreno marketing, ali ako imate bilo kakvih primjedbi slobodno napisite.

_________________
http://www.imenazadjecu.com | http://www.muslimanskaimena.info | http://poslovice.org
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address
Rio_grande



Joined: 02 Jan 2012
Posts: 8

PostPosted: 02.01.2012 20:13    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Pa možda da staviš neki forum?

_________________
PVC prozori
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
daex



Joined: 20 Aug 2004
Posts: 111

PostPosted: 05.01.2012 12:54    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Lijepo si to posložio. S obzirom na namjenu, čini mi se da je jednostavan dizajn sasvim primjeren.

Pretpostavljam da će stranica biti kompletna tek kad bude dodan marketinški dio.

Nisam shvatio podjelu sadržaja i navigaciju. Podjela je takva da sugerira da su stres, anksioznost, fobije i panični poremećaj vrste depresije. Možda bi bilo dobro objasniti da na pr. fobija nije vrsta depresije, ili napraviti drukčiju podjelu? Radi li se o «mentalnim bolestima» ili o «psihičkim poremećajima»?

Mislim da je kod ovakvih sajtova koji se ne ograničavaju samo na par riječi, piktograme i gumbiće tipa «klikni ovdje», izuzetno važno paziti na jezik. Čini mi se da si dobro preveo, u smislu da je sve razumljivo, ali su ti prijevodi «prozirni», osjeća se da nije pisano u originalu na hrvatskom (bosanskom?) nego da je prevedeno. S obzirom da ne navodiš izvore i izgleda da je sav tekst zapravo neka vrsta kompilacije, imaš odličnu šansu napisati bolje, da bude čitko i pitko kao da je original.

Primjer «prozirnog» prijevoda ili preuzimanja teksta iz drugog izvora: «Mehanizmi nošenja sa stresom» ('Mechanisms to cope with stress' ?) — Možda bi bilo bolje: «Kako se nositi sa stresom», «Svladavanje stresa», «Načini svladavanja stresa», «Borba protiv stresa» itd.

Primjer «nezgrapne» rečenice: «...kada smatraju da njihovi resursi za nošenje sa preprekama nisu dovoljni za trenutne okolnosti.» Ako se obraćaš potencijalnim pacijentima, mislim bi bilo dobro izbjegavati izraze za koje nisi siguran da oni razumiju, na pr. «resursi» ili «unutarnje percepcije», «validni razlozi» (osim kad objašnjavaš pojmove). Mogu li se ti izrazi zamijeniti nekim laičkim izrazima kao «snaga», «doživljaj» ili «pravi razlozi»? Koja je razlika između anksioznosti i tjeskobe?

Osim toga, bilo bi bolje kad bi tekst bio gramatički i pravopisno konzistentan. To znači da, na primjer, ne bi trebao u podnaslovu imati «Što je depresija» a ispod toga «Šta je depresija».

Mislim da bi se trebalo odlučiti za jednu jezičnu varijantu i onda dosljedno upotrebljavati izraze te varijante. Ako je sve pisano na hrvatskom, bilo bi ispravno i ljepše na primjer riječi «gojaznost», «dešavati», «kanalisanje», «porodica» zamijeniti riječima «debljina», «događati», «kanaliziranje», «obitelj».

I tako dalje. Sve u svemu, dizajn mislim da je ok i da bi za ovakvu vrstu stranice previše boja i ilustracija možda i smetalo. Čini mi se i da su ilustracije dobro odabrane. Činjenicu da nisam shvatio navigaciju pripisujem sebi, možda to i nije toliko važno. Na tekstu imaš još puno posla i mislim da bi bilo dobro, ako imaš mogućnosti, da angažiraš lektora koji će ti dotjerati tekst. Pa sretno ti bilo, i tebi i depresivcima!

Aha, datum na engleskom je bez veze.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Web stranice All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group