Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
www.grafis.hr copy & paste to www.grafis.ba

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Plagijati
View previous topic :: View next topic  
Author Message
chalja



Joined: 08 Dec 2012
Posts: 2

PostPosted: 08.12.2012 20:19    Post subject: www.grafis.hr copy & paste to www.grafis.ba Add user to your forum ignore list Reply with quote

Poštovani, pogledajte ovaj primjer bezobzirne krađe:
3 godine smo radili na na našem sajtu www.grafis.hr, svaku sličicu smo zaštitili logom naše tvrtke (GRAFIS), ali nije nam palo napamet da će tvrtka s istim imenom kao i naša (GRAFIS), ali u drugoj državi (BIH) jednostavno prekopirati kompletan sadržaj proizvoda s naših web stranica na svoje www.grafis.ba.
Naravno, promijenili su samo boju nekih elemenata.

Primjere krađe možete pogledati na nekoliko linkova:

http://www.grafis.hr/index.php/brosure-tisak-i-izrada-brosura.html
http://www.grafis.ba/index.php?route=product/category&path=40

http://www.grafis.hr/index.php/etikete-tisak-izrada-etiketa.html
http://www.grafis.ba/index.php?route=product/category&path=64

http://www.grafis.hr/index.php/Kuverte.html
http://www.grafis.ba/index.php?route=product/category&path=50)

Na prvi tren, netkome možda neće bit jasno koja stranica je original, a koja kopija, ali se klikom na podlinkove (npr. vrste papira) može vidjeti da na kopiranoj stranici (www.grafis.ba) ti linkovi ne rade (naravno, jer funkcioniraju samo na originalom sajtu, a to je www.grafis.hr).

Možete zamisliti kako je to kad autor ugleda plagijat svojeg rada na kojem se toliko trudio i radio.
Gospodin iz dotične firme iz BIH nakon našeg upozorenja poslanog prije više od godinu dana da su kopirali naš web sadržaj odgovara:

"Poštovani,
Mi se izvinjavamo , našem dizajneru smo dali da sprovede svoju volju međutim nismo tražili da kopira vašu stanicu, stranica je nedovršene pa ćemo tražiti da je izmjeni čim prije, još jednom se izvinjavamo.
Srdačno"

Na svojim stranicama navedena tvrtka navodi
"štamparija Grafis je prepoznatljiva po svom kvalitetu proizvodnje i usluga u Bosni i Hercegovini, teritoriji ex države i šire.".

Uvidjevši sve ovo, a pogotovo što ni nakon godinu dana od kada su rekli da će povući kopirani sadržaj, dužnost mi je (kao autoru orignala) upoznati vas putem ovog foruma s "prepoznatljivošću" navedene tvrtke iz BIH, osim po kvaliteti proizvoda i usluga širom teritorija ex. države i po plagiranju (krađi) tuđeg autorskog djela...
Back to top
View user's profile Send private message
liftboy



Joined: 20 Jan 2005
Posts: 297

PostPosted: 09.12.2012 09:13    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Stranice se vizualno dosta razlikuju i prije bi rekao da je hr verzija poslužila kao inspiracija.

.ba verzija mi je čak vizualno ugodnija i "modernija" iako su obje stranice u tom segmentu zastarile.

Ono gdje možete reći da su vas pokrali su ti navedeni linkovi, gdje se vidi da su iskopirali neke elemente npr. "Broj boja" i redoslijed (Opseg, Papir, Gramatura...), ali da je plagijat cijelog sajta - nije.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
chalja



Joined: 08 Dec 2012
Posts: 2

PostPosted: 10.01.2013 23:04    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

liftboy wrote:
Stranice se vizualno dosta razlikuju i prije bi rekao da je hr verzija poslužila kao inspiracija.

Moram vam reći da nažalost niste u pravu, svaka stranica sa određenim proizvodom je kompletno kopirana. To se može lako provjeriti usporedbom istih proizvoda na obje stranice, gdje se vidi da je iskopiran html sadržaj stranice, a promjena je samo u jednoj boji (na .ba stranicama je originalna crvena boja sa hrvatskih stranica izmjenjena u plavu). Ako malo bolje pogledate na svakoj sličici (piktogramu) veličine ili dorade određenog proizvoda nalazi se mali logo GRAFIS koji je stavljen baš radi zaštite (s uskličnikom umjesto slova I). Ako usporedite logotipe obje tvrtke, vidi se da je to logotip tvrtke iz Hrvatske. Malo je nelogično da se na istim sličicama na stranicama Grafisa iz BIH nalazi logo Grafisa iz Hrvatske, zar ne?
Da li je to dovoljan dokaz da se ovdje radi o kopiranju, a da ne govorim i o ostalom. Zar pogled na skoro isti redoslijed proizvoda također nije dovoljan? Itd. itd...

liftboy wrote:
.ba verzija mi je čak vizualno ugodnija i "modernija" iako su obje stranice u tom segmentu zastarile.

Ako se ne varam, na ovom djelu foruma se prijavljuju plagijati, pa mislim da ugodnost ili modernost ili zastarjelost uspoređivanih stranica ovdje zaista nije bitna.
liftboy wrote:
Ono gdje možete reći da su vas pokrali su ti navedeni linkovi, gdje se vidi da su iskopirali neke elemente npr. "Broj boja" i redoslijed (Opseg, Papir, Gramatura...), ali da je plagijat cijelog sajta - nije.

Zar vam navod vlasnika BIH stranica nakon našeg prvog upozoravajućeg maila o KRAĐI nije dovoljan dokaz da je cijeli sajt plagijat (naravno, uz određene sitne izmjene boje, podloge, jezika).

Pošto vidim da ne znate što znači PLAGIJAT, možete ovdje pogledati njeno značenje (definicija je preuzeta sa WIKIPEDIJE - http://hr.wikipedia.org/wiki/Plagijat):
Plagijat (lat. plagere = oteti), označava čin prisvajanja ili kopiranja tuđeg pisanog, umjetničkog ili drugog kreativnog rada u svoj vlastiti, bilo djelomice ili u cijelosti, bez navođenja izvornog autorstva ili izvornika. Za razliku od krivotvorenja u kojemu je upitna autentičnost djela, kod plagijata je riječ o nezakonitom i neetičnom prisivanju tuđeg djela, koje se prikazuje kao vlastito.


Kao što vidite, ovdje je ipak upravo o tome riječ... - PLAGIJAT!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Plagijati All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group