Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
Mala anketa
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    mi3dot.org Forum Index -> Server-side
View previous topic :: View next topic  

Koji jezik "govorite"?
PHP
81%
 81%  [ 27 ]
ASP
18%
 18%  [ 6 ]
Total Votes : 33

Author Message
unLog!c



Joined: 27 May 2004
Posts: 185
Location: Osijek

PostPosted: 17.06.2004 20:39    Post subject: Mala anketa Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ajde mala anketa, admine de molim te napravi ovo sticky...

_________________
Why dont you go out and play hide and go fuck your self like all other NORMAL kids?
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
stipsa



Joined: 07 Sep 2003
Posts: 311
Location: Zgb.

PostPosted: 17.06.2004 23:01    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

zašto nema opcije oba? Sad
Back to top
View user's profile Send private message Twitter profile
unLog!c



Joined: 27 May 2004
Posts: 185
Location: Osijek

PostPosted: 17.06.2004 23:07    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ma znam sjebao sam se, ali onaj ko "priča" oba nega glasa dva puta...

_________________
Why dont you go out and play hide and go fuck your self like all other NORMAL kids?
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
spilja



Joined: 12 Mar 2004
Posts: 743

PostPosted: 17.06.2004 23:08    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Stribor wrote:
Ma znam sjebao sam se, ali onaj ko "priča" oba nega glasa dva puta...


no can do. glasat se moze samo jednom.

_________________
everything is a copy of a copy of a copy.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
stipsa



Joined: 07 Sep 2003
Posts: 311
Location: Zgb.

PostPosted: 17.06.2004 23:17    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

mislim ok je ovo čak, jer dosta programera doista zna oba jezika ali koriste uglavnom samo jedan, pa bi rezultati bili malo monotoni.
samo si onda trebao malo drugačije sročiti pitanje... npr. 'koji od ova dva jezika primarno koristite' ili slično Smile

picajzla Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Twitter profile
unLog!c



Joined: 27 May 2004
Posts: 185
Location: Osijek

PostPosted: 17.06.2004 23:28    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ok onda vi koji znate oba glasajte za onaj koji više koristite...

_________________
Why dont you go out and play hide and go fuck your self like all other NORMAL kids?
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Sulien



Joined: 04 Jan 2004
Posts: 2907
Location: Zagreb

PostPosted: 18.06.2004 12:08    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ajd ja bi tu postavio jedno pitanje koje me već dugo zanima...

ASP je očigledno relativno dobra tehnologija budući da se tako brzo širi. Pitanje je kakve on uopće ima prednosti pred PHP-om? Čitao sam dosta o tome i puno ljudi govori da nema, što ću sad navesti.
    PHP je brži (jedan tip je radio testiranja, nažalost sam izgubio link)
    PHP radi na više OS-ova (zar ASP radi samo na windows serverima?)
    PHP bolje barata memorijom (opet, testiranja)
    PHP jezik je u stilu C-a, koji je inače najmoćniji programski jezik i zapanjujuće blizak ljudskoj intuiciji
    PHP se lako integrira sa relativno brzom i jednostavnom, no moćnom MySQL bazom
    PHP i svi njegovi moduli su potpuno besplatni

Moja iskustva potkrijepljuju te tvrdnje. Ja mislim da svima nama naraste brada dok surfamo po forumima napravljenima u asp-u. Jednom sam, zbog poslića kojeg sam radio, morao napisati sendmail skriptu u asp-u jer likovi vrte windowse i glupo im je instalirat php. Sad, admin mi šalje neku staru skriptu da vidim kako se to radi, ja brzo prokužim i napišem svoju, isprobam, ne radi. Pogledam ja u skriptu i nađem grešku, ispravim, ponovo probam, ne radi. Skripta se uopće ne želi izvršit do kraja, a kamoli da onda napravi redirect. Šaljem ja adminu i pitam ga zašto ne radi, pokušavam već satima nać grešku, a lik mi sljedeći dan odgovara da se nešto što šalje te mailove na serveru srušilo te da to on uopće nije skužio do danas. Na kraju je ispalo da sam ja zapravo srušio taj servis kad sam prvi put pokretao skriptu s greškom... (!) Mislim, goddamit Brick wall Radio sam svakakve gluposti na php-u pa nikad nisam vidio da se nešto ruši zbog neke bezazlene skriptice

Htio bih da mi netko, s druge strane, pokaže prednosti ASP-a Think
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
carr



Joined: 13 Nov 2003
Posts: 1399
Location: Karlovac

PostPosted: 18.06.2004 13:06    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Sulien wrote:
Ajd ja bi tu postavio jedno pitanje koje me već dugo zanima...

ASP je očigledno relativno dobra tehnologija budući da se tako brzo širi. Pitanje je kakve on uopće ima prednosti pred PHP-om? Čitao sam dosta o tome i puno ljudi govori da nema, što ću sad navesti.
    PHP je brži (jedan tip je radio testiranja, nažalost sam izgubio link)
    PHP radi na više OS-ova (zar ASP radi samo na windows serverima?)
    PHP bolje barata memorijom (opet, testiranja)
    PHP jezik je u stilu C-a, koji je inače najmoćniji programski jezik i zapanjujuće blizak ljudskoj intuiciji
    PHP se lako integrira sa relativno brzom i jednostavnom, no moćnom MySQL bazom
    PHP i svi njegovi moduli su potpuno besplatni

Moja iskustva potkrijepljuju te tvrdnje. Ja mislim da svima nama naraste brada dok surfamo po forumima napravljenima u asp-u. Jednom sam, zbog poslića kojeg sam radio, morao napisati sendmail skriptu u asp-u jer likovi vrte windowse i glupo im je instalirat php. Sad, admin mi šalje neku staru skriptu da vidim kako se to radi, ja brzo prokužim i napišem svoju, isprobam, ne radi. Pogledam ja u skriptu i nađem grešku, ispravim, ponovo probam, ne radi. Skripta se uopće ne želi izvršit do kraja, a kamoli da onda napravi redirect. Šaljem ja adminu i pitam ga zašto ne radi, pokušavam već satima nać grešku, a lik mi sljedeći dan odgovara da se nešto što šalje te mailove na serveru srušilo te da to on uopće nije skužio do danas. Na kraju je ispalo da sam ja zapravo srušio taj servis kad sam prvi put pokretao skriptu s greškom... (!) Mislim, goddamit Brick wall Radio sam svakakve gluposti na php-u pa nikad nisam vidio da se nešto ruši zbog neke bezazlene skriptice

Htio bih da mi netko, s druge strane, pokaže prednosti ASP-a Think


neznam, kako bi u php-u napravio aplikaciju koja bi komunicirala s nekim vanjskim sklopom preko paralelnog ili serijskog porta racunala? (ne podjebavam, nego stvarno neznam).
za asp treba napisati kontrolu u visual basicu i instalirat ju na server..

inace, koristim ASP jer eto prvi hosting koji sam dobio je bio na windowsima, pa sam silom prilika naucio ASP.
sada ljudima koji se krenu baviti necim preporucam PHP jer je neke kompliciranije stvari jednostavnije izvesti u PHP-u.


i jos jedno pitanje imam, meni se cini da se vise koristi asp ne nekakvim profesionalnim stranicama, webshopovima i slicno, jesam u krivu, i da li je to tako?
to je onako nekakva subjektivna procjena

_________________
Bolje biti malo lud, nego malo pametan.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
maxy



Joined: 07 Sep 2003
Posts: 894
Location: Zagreb

PostPosted: 18.06.2004 13:28    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Quote:
neznam, kako bi u php-u napravio aplikaciju koja bi komunicirala s nekim vanjskim sklopom preko paralelnog ili serijskog porta racunala? (ne podjebavam, nego stvarno neznam).
za asp treba napisati kontrolu u visual basicu i instalirat ju na server..


prvo mi nije jasno zasto bi netko radio takvu stvar sa PHP-om no odgovor je COM (component object model) pomocu kojeg mozes kontrolirati druge aplikacije/librarye sto znaci da u C-u mozes napraviti handler i kontrolirat ga pomocu PHP-a.

Quote:
i jos jedno pitanje imam, meni se cini da se vise koristi asp ne nekakvim profesionalnim stranicama, webshopovima i slicno, jesam u krivu, i da li je to tako?
to je onako nekakva subjektivna procjena


ja nemam uvida u stanje stvari no znam jednu stvar koja je zanimljiva kod ASP-a: ima TOLIKO pomocnih toolova koji ti omogucuju da napravis site pomocu ljeve tipke misa.
jedan frend je iso na asp.net tecaj i jedan dio tecaja je bio posvecen izradi web-shopa i kolko sam ja skuzio - u .netu postoji templejt ili neki qratz koji ti omogucava brzu izvedbu web shopa (tako sam cuo od tog frenda, ispravi me ako grijesim).

za sad dosta, ne pise mi se dalje Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Sulien



Joined: 04 Jan 2004
Posts: 2907
Location: Zagreb

PostPosted: 18.06.2004 14:16    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

maxy wrote:
ja nemam uvida u stanje stvari no znam jednu stvar koja je zanimljiva kod ASP-a: ima TOLIKO pomocnih toolova koji ti omogucuju da napravis site pomocu ljeve tipke misa.
jedan frend je iso na asp.net tecaj i jedan dio tecaja je bio posvecen izradi web-shopa i kolko sam ja skuzio - u .netu postoji templejt ili neki qratz koji ti omogucava brzu izvedbu web shopa (tako sam cuo od tog frenda, ispravi me ako grijesim)

Pa super je to kad nešto možeš napravit bez tjedana mučenja, ali malo mi je nepošteno što toliko forsiraju tu tehnologiju i razvijaju alate i tečajeve, a ne žele napraviti par kompromisa u vezi alokacije memorije i sličnog...

@Carr - to je na mjestu, ali ja govorim o upotrebi tih tehnologija za izradu samog weba, za što nam ipak najviše i služe... ASP se zaista najviše koristi na profesionalnim stranicama, ali zato što je ušminkan da prikrije svoje očite i vrlo bitne nedostatke -- that's not right Confused
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
maxy



Joined: 07 Sep 2003
Posts: 894
Location: Zagreb

PostPosted: 18.06.2004 16:19    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Quote:
Pa super je to kad nešto možeš napravit bez tjedana mučenja, ali malo mi je nepošteno što toliko forsiraju tu tehnologiju i razvijaju alate i tečajeve, a ne žele napraviti par kompromisa u vezi alokacije memorije i sličnog...


slicne fore postoje i kod PHP-a (postoji nekoliko IDE-a za php), no to je svojevrsni tradeoff application frameworka - rapidna proizvodnja naustrb performansi.

zato je izbor velike vecine php programera da razviju vlastiti application framework, dok asp-ovci imaju to ponudjeno od strane M$-a Smile
Back to top
View user's profile Send private message
carr



Joined: 13 Nov 2003
Posts: 1399
Location: Karlovac

PostPosted: 18.06.2004 16:19    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

maxy wrote:

prvo mi nije jasno zasto bi netko radio takvu stvar sa PHP-om no odgovor je COM (component object model) pomocu kojeg mozes kontrolirati druge aplikacije/librarye sto znaci da u C-u mozes napraviti handler i kontrolirat ga pomocu PHP-a.


ma recimo da ocu napraviti da mi na sajtu ispisuje koja je trenutna temperatura i vlaznost zraka u mojoj kupaonici recimo Smile
pa recimo za neakve sajtove o meterologiji da ti vadi podatke iz nikakvih eksternih sklopova, senzora, bilo cega...
za sajt od hrvatskih cesta da ti uzima podatke od nekakvih brojacav prometa
da imas na sajtu temperaturu mora, slanocu mora i broj ceskinja na plazi...bilo sta Smile

a kolko je to elegantno rjesenje s tim handlerima i to?
jer u asp je to ful jednostavno, pristupas tim COM aplikacijama kao objektima i isto tako upravljas njima znaci tipa
objekt=new MojComObjekt
temperatura_mora=MojComObjekt.temperaturamora

i slicno.

@Sulien: jebiga, sminka se prodaje, pristupacnost se prodaje, support se prodaje, ha kvragu, i microsoft kao samo ime se prodaje Smile

_________________
Bolje biti malo lud, nego malo pametan.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
maxy



Joined: 07 Sep 2003
Posts: 894
Location: Zagreb

PostPosted: 18.06.2004 20:40    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

carr wrote:

a kolko je to elegantno rjesenje s tim handlerima i to?
jer u asp je to ful jednostavno, pristupas tim COM aplikacijama kao objektima i isto tako upravljas njima znaci tipa
objekt=new MojComObjekt
temperatura_mora=MojComObjekt.temperaturamora

i slicno.


same shit u php-u (iz manuala):

$word = new COM("word.application") or die("Unable to instanciate Word");

i onda upravljas koda je objekt i dovidjenjce :>

inace, nikad nisam koristio COM pa ne znam bas o njemu osim ono sto sam procitao u par textova o phpu.
Back to top
View user's profile Send private message
Sulien



Joined: 04 Jan 2004
Posts: 2907
Location: Zagreb

PostPosted: 21.06.2004 11:57    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

carr wrote:
broj ceskinja na plazi...bilo sta

Very Happy Very Happy
Code:
"In total there are " . $cz_girl_num . " Czech girls on the beach"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
edgar



Joined: 28 Dec 2003
Posts: 916
Location: Pred monitorom

PostPosted: 13.08.2004 13:44    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Pa velika je razlika između ASP-a i ASP.NET-a koji praktički s ovim prvim ima veze samo u imenu.

PHP je stvarno odličan, ali mnoge stvari koje pruža .NET su nenadjebive Wink

Ja koristim oba aktivno. Prvi ASP 1.0-3.0 koristio sam samo jedan put i nije mi se svidio.

_________________
Digital Genetics | Koote | Nuspojava
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
TreeZZ



Joined: 13 Feb 2004
Posts: 94
Location: Istra

PostPosted: 13.08.2004 17:58    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

i used to programming with AESPE but sada kada san shvatio što sve PEHAPE može odma se prebacio....

_________________
axynet.org
one step closer to the end
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
maxy



Joined: 07 Sep 2003
Posts: 894
Location: Zagreb

PostPosted: 13.08.2004 19:56    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

edgar wrote:
mnoge stvari koje pruža .NET su nenadjebive Wink


kao npr?
Back to top
View user's profile Send private message
edgar



Joined: 28 Dec 2003
Posts: 916
Location: Pred monitorom

PostPosted: 13.08.2004 22:09    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Integracija sa svim dijelovima sustava. Izvanredna komunikacija sa svim mogucim periferijama, velika fleksibilnost, modularnost neovisnost o jezicima i sto je najbolje, sve na jednom mjestu.

Nadalje: kompajliranje koda, izvodenje jednako brzini izvodenja native koda, a to je nešto što ni jedan parser ne moze.

Loša strana je po meni jedino vezanost iskljucivo za win platformu.. a i to samo još neko vrijeme jer se vec radi na .NET modulima za linux sustave.

_________________
Digital Genetics | Koote | Nuspojava
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
maxy



Joined: 07 Sep 2003
Posts: 894
Location: Zagreb

PostPosted: 13.08.2004 22:35    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

oke, meni zvuci super sto je to sve spojeno u jedan framework, ali nisu bas svi ti featurei tolko nenadjebivi i nemoguci u ostalim jezicima.

kolko vidim, ASP.NET je kao PERL na linuxu sto se tice integracije sa sustavom no najveca boljka je jos uvjek (ako se ne varam) memory management.

mislim da danas nije problem dal ce se page parsat 5 ili 0.05 sec. nego dal ce pobrat 0.5 ili 8 megi rama Smile

no svejedno, ne govorim ja nista lose protiv tog frameworka (konkretno - ovo kompajliranje mi zvuci great ali kaj nije to prevodjenje u intermediate language a ne kompajliranje?).

ah, vidicemo kad .net dojde na linux i kad hosting ne bude kostao duplo vise nego za LAMP stroj :>
Back to top
View user's profile Send private message
edgar



Joined: 28 Dec 2003
Posts: 916
Location: Pred monitorom

PostPosted: 13.08.2004 22:47    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

maxy wrote:
oke, meni zvuci super sto je to sve spojeno u jedan framework, ali nisu bas svi ti featurei tolko nenadjebivi i nemoguci u ostalim jezicima.

kolko vidim, ASP.NET je kao PERL na linuxu sto se tice integracije sa sustavom no najveca boljka je jos uvjek (ako se ne varam) memory management.


Upravo NE! Naime, imas automatski garbage collector koji funkcionira fenomenalno. Čak je i za prosječnog programera nemoguće da dobije memory leakove.
Oni koji rade nešto (a rijetko je potrebno) u unsafe modu, su i najčešće iskusni i sposobni pa nemaju problema s tim.

Quote:

mislim da danas nije problem dal ce se page parsat 5 ili 0.05 sec. nego dal ce pobrat 0.5 ili 8 megi rama Smile


Pa čuj. Ne slažem se tu. Kako se sve izvodi na serveru, ne vidim zašto bi bilo bitno koliko aplikacija zauzima ram-a. Kod velikog broja requestova, .NET je iznimno brz i stabilan, a danas, na modernijim serverima (stariji i nece pokretati nista .NET) ram zaista nije problem.
Čak i kod very-high-demand servera, to nije problem, s obzirom da od sada ubrzo u igru uskaču 64 bitni procesori s mogucnoscu adresiranja 18 exabajta memorije.

Quote:

no svejedno, ne govorim ja nista lose protiv tog frameworka (konkretno - ovo kompajliranje mi zvuci great ali kaj nije to prevodjenje u intermediate language a ne kompajliranje?).


Da, ali je CLR brz jednako kao i native kod! Jedan put se prevede u intermid. kod i vise ne (do promjene koda) a i ne mora se prevoditi na serveru vec sve moze predkompajlirati na dev stroju i dobivas čiste dll-ove.

Skini npr directx 90c SDK i pokreni neke tekstove za managed DX. Primjetit ces da su managed (dakle .NET (CLR)) primjeri jednako brzi kao i oni u 'normalnoj' verziji (c++).
To je nešto što je i mene fasciniralo jer se radi o high-performance aplikacijama.

Quote:

ah, vidicemo kad .net dojde na linux i kad hosting ne bude kostao duplo vise nego za LAMP stroj :>


hmm... Wink never mind to. Onaj tko bude trebao .NET i njegove mogucnosti, ima i novca to platiti.

_________________
Digital Genetics | Koote | Nuspojava
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Danko



Joined: 16 Sep 2004
Posts: 124
Location: Zagreb

PostPosted: 24.06.2005 02:01    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ima jedna sitnica koju nitko nije spomenuo - brzina kompajliranja.
Two things:

1) Kad u PHP-u razvijaš web aplikaciju - sve što radiš je da mijenjaš kod, sejvaš, odeš u browser i lupiš po F5. Stvar se pojavi u milisekundi.

Kod ASP.NET-a (Visual Studio) promijeniš nešto u kodu, lupiš isti taj F5, uz razliku da ti sad Visual Studio žvače i kompajlira stvar 10-tak sekundi, prije nego što je ispljune u browser.

Da smanjiš to čekanje, rješenje ti je da kupiš najnoviju mrcinu od računala (što je malo apsurdno jer se radi o programiranju web aplikacija, ali čuo sam da ljudi baš to rade - kupuju "servere" na kojima programiraju).

2) Nakon kompajliranja dobivaš .ASPX stranice + .DLL.
Taj DLL nije mašincu, nego u takozvanom INTERMEDIATE LANGUAGE-u - to znači da je samo "do pola" kompajliran (isti se .DLL dobije ako se programira u bilo kojem .NET jeziku: C#, VB, Java...).
Taj DLL se kompajlira u mašinac onog trena kad korisnik prvi put pozove tu stranicu - to radi JIT compiler (JIT = "just in time"). To znači da korisnik možda mora pričekati sekundu-dvije prvi put kad je pozvao stranicu. Dalje ide sve ko po loju, jer se mašinac nalazi u memoriji servera.

INTERMEDIATE LANGUAGE je napravljen da bi se taj isti .DLL mogao staviti na Linux ili neki drugi operativni sustav, čiji bi ga JIT onda preveo u Linuxov mašinac.

_________________
dankokozar.com | Adjungo | UnityHR | eDriven
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
srzi



Joined: 07 Dec 2004
Posts: 37

PostPosted: 24.06.2005 08:20    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Quote:
Kod ASP.NET-a (Visual Studio) promijeniš nešto u kodu, lupiš isti taj F5, uz razliku da ti sad Visual Studio žvače i kompajlira stvar 10-tak sekundi, prije nego što je ispljune u browser.


Složio bih se s tim, ali interesantno je šta se tu radi o debug kompajliranji i pokretanju. U suprotnom je kompajler gotov oko pet do sedam puta brže.
Kompajliranje se također ne izvodi uvijek kompletno već isključivo dio koda koji se mijenja. tako da tih deset sekundi u stvarnosti ne postoji.
Tko bi se odrekao stvari moćne kao šta je VS debuger ako uspoređujemo navedeno?!
Također, pisanje koda i debug su u VS-u i .NET-u daleko brži i jednostavniji od bilo kojeg PHP IDE-a na svijetu.
I na kraju spomenimo brzinu izvođenja samih ASP.NET stranica u odnosu na PHP koji zna u veći projektima ubiti, a o kojem je iznad pisao edgar.

Quote:
Taj DLL nije mašincu, nego u takozvanom INTERMEDIATE LANGUAGE-u - to znači da je samo "do pola" kompajliran (isti se .DLL dobije ako se programira u bilo kojem .NET jeziku: C#, VB, Java...).
Taj DLL se kompajlira u mašinac onog trena kad korisnik prvi put pozove tu stranicu - to radi JIT compiler (JIT = "just in time"). To znači da korisnik možda mora pričekati sekundu-dvije prvi put kad je pozvao stranicu. Dalje ide sve ko po loju, jer se mašinac nalazi u memoriji servera.


Manje od sekunde. Također taj DLL može biti i predkompajliran.

edgar wrote:
Loša strana je po meni jedino vezanost iskljucivo za win platformu.. a i to samo još neko vrijeme jer se vec radi na .NET modulima za linux sustave.


U krivu si. .NET već neko vrijeme savršeno radi na Apacheu preko Mono Projekta.
Back to top
View user's profile Send private message
chariot_archer



Joined: 10 Oct 2005
Posts: 3
Location: hr cyberworld

PostPosted: 10.10.2005 12:43    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Quote:
PHP je brži (jedan tip je radio testiranja, nažalost sam izgubio link)
PHP radi na više OS-ova (zar ASP radi samo na windows serverima?)
PHP bolje barata memorijom (opet, testiranja)
PHP jezik je u stilu C-a, koji je inače najmoćniji programski jezik i zapanjujuće blizak ljudskoj intuiciji
PHP se lako integrira sa relativno brzom i jednostavnom, no moćnom MySQL bazom
PHP i svi njegovi moduli su potpuno besplatni


Grozno je kako se uvijek zakvace ljudi oko toga koji je jezik bolji... nonsense

ASP postojao davno prije PHP-a, rađene su nevjerojatne aplikacije na njemu, prednosti je u njegovo vrijeme bilo mnogo kao i IIS s kojim si u kombinaciji sa ASP-om mogao raditi čuda na samom serveru (danas za primjer možemo uzeti HELM kao sustav za administraciju win2003 servera ), nudio je i izbor nekoliko jezika za pisanje (javascript,vbscript,cgi) nažalost ili nasrecu daljnji razvoj je zaustavljen i dosao nam je .NET a u usporedbi PHP sa NET-om nema potrebe govoriti jer su te dvije tehnologije/ gro jezika jednostavno neusporedive.

PHP je za mene samo debelo pojednostavljena i osakaćena verzija PERLA.
A svoju popularnost mislim da može zahvaliti samo brojnim besplatnim i opensource skriptama.

Sa .NET-om se može jedino usporedit Java od koje je pokupio samo najbolje Wink

glupo je jedino sto su ponudena samo dva jezika.
Možemo to karakterizirati i ovako:

ASP Technology
Server: Microsoft IIS or Personal Web Server
Platforma:Microsoft Windows

JSP Technology
Server: Any Web server, including Apache,
Netscape, and IIS
Platforma:Most popular platforms, including the
Solaris™ Operating Environment, Microsoft
Windows, Mac OS, Linux, and other
UNIX® platform implementations

PHP Technology
Server: Microsoft IIS/Apache
Platforma:Microsoft Windows/Unix

2.Reusable, Cross-Platform Components
ASP:No
JSP: JavaBeans, Enterprise JavaBeans,custom JSP tags

3.Security Against System Crashes
ASP: No
JSP: Yes

4.Memory Leak Protection: ASP:No JSP: Yes

5.Scripting Language ASP:VBScript, JScript | JSP: Java

6. Customizable Tags ASP:No JSP:Yes

7.Ability to Integrate with Data Sources
ASP: Works with any ODBC-compliant database
JSP: Works with any ODBC- and JDBC technology-compliant database

8.Components
ASP: COM components
JSP: JavaBeans, Enterprise JavaBeans,or extensible JSP tags

The Java 2 Platform, Enterprise Edition (J2EE) is the Java architecture for developing multitier enterprise applications. As part of J2EE, JSP pages have access to all J2EE components, including JavaBeans and Enterprise JavaBeans components and Java servlets. JSP pages are actually compiled into servlets, so they have all of the benefits of these flexible, server-side Java applications. The J2EE platform containers manage the complexities of enterprise applications, including transaction management and resource pooling. JSP pages have access to all of the standard J2EE services, including:
n Java Naming and Directory Interface™ API n JDBC™ API (communicating with relational databases) n JavaMail™ (classes supporting Java-based mail and messaging applications) n Java™ Message Service (JMS)
Through J2EE, JSP pages can interact with enterprise systems in many ways. J2EE supports two CORBA-compliant technologies: Java IDL and RMI-IIOP. With Enterprise JavaBeans technology, JSP pages can access databases using high-level, object-relational mappings. Finally, because JSP technology was developed through the Java Community Process, it has wide support from tool, Web server and application server vendors. This enables users and partners take a best-of-breed approach, selecting the best tools for their specific applications while protecting their investment in code and in personnel training.


Ima jos , za php nisam siguran pa se nadovezite
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
chariot_archer



Joined: 10 Oct 2005
Posts: 3
Location: hr cyberworld

PostPosted: 10.10.2005 13:04    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

megabelj :

nego edgar mogli bi za bozic slozit utf sad kad se može spojit java i c# u NET Wink
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Sulien



Joined: 04 Jan 2004
Posts: 2907
Location: Zagreb

PostPosted: 10.10.2005 15:36    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Hvala, oživio si topic Razz

Kako počet pisat ASP.NET? I učemu ga pisat (Visual Studio je fakat ružan i zbunjujuć) Confused

Kolegica sa faksa je dobila posao u firmi (predznanje C++ -a i PHP-a) pa sad mora naučit ASP.NET da napravila dio jedne web aplikacije (user upload i sl.), uglavnom svi sajtovi sa nekakvim tutorialima su ružni i zatrpani nekim entreprise rješenjima te ekstensionima i IDE-ovima i čovjek se uopće ne može snaći. MSDN isto spada pod kategoriju ružnih i neupotrebljivih. Prijedlozi?

Last edited by Sulien on 11.10.2005 14:37; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    mi3dot.org Forum Index -> Server-side All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group