Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
Izložba fotografija kamermana i snimatelja HRT-a u MUO-u
Goto page 1, 2  Next
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Fotografija
View previous topic :: View next topic  
Author Message
4thshadow
mi3.crew


Joined: 07 Sep 2003
Posts: 1640
Location: zg via pola

PostPosted: 11.05.2006 22:14    Post subject: Izložba fotografija kamermana i snimatelja HRT-a u MUO-u Add user to your forum ignore list Reply with quote

Otvorena u je u MUO-u 9.05.06, a traje do 16.05.05. (utorak).

Nakon tog datuma izložba (najvjerojatnije) seli po većim centrima u HR.
Tema izložbe je: BOJA

Predgovori izložbi:

zložba fotografija kamermana i snimatelja Hrvatske televizije : Boja
«Ni med cvetjem ni pravice»
Kada je sunce propustilo boju u prostore crno-bijelih svjetlopisa nastaju fotografije u boji - autochrome. Za otkriće ove povijesne fotografske tehnike iz 1904. zahvalu dugujemo braći Augusteu i Louisu Lumiêre, koje povijest vizualnih medija ponajprije ističe kao izumitelje kinematografije.
U Muzeja za umjetnost i obrt, gdje se ove godine, po osmi put, održava tradicionalna izložba fotografija kamermana i snimatelja Hrvatske televizije, čuva se i raritetno fotografsko ostvarenje: «Cvijeće» Vladimira Guteše, nastalo u Zagrebu 1913. godine, izvedeno u tehnici autochrome. Koliko je poznato, to je jedini sačuvani primjerak autochrome u korpusu hrvatske fotografske baštine.
Kako je tema ovogodišnje izložbe b o j a, upućivanje na njezina povijesna uobličavanja i iskazivanja u fotografskome mediju nametnula se kao logična retrospekcija sustava potvrđenih vrijednosti, ali i kao stvaranje podloge za preispitivanje novih fotografskih oblika i izraza.
Da bi se mogla procijeniti uloga boje u fotografiji nužno je kritički ocijeniti njezinu iskonsku prirodu. I u fotografiji ona je u vječitom dualizmu objektivizma i subjektivizma u prikazu i viđenog i skrivenog. U tom proturječnom odnosu istovremeno doprinosi dokumentarnoj vrijednosti fotografije ali i njezinim krinkama. Kroz potvrdu ili negiranje izvanjskog svijeta u fotografskoj slici, oslikavanja proživljenog ili onog tek prisutnog u slutnji ili nadi, boja u fotografskom mediju potvrđuje sposobnost bezbrojnih transformacija svojih oblika, značenja i poruka.
Za ovu izložbu odabrano je šezdeset i pet djela trideset autora, koji zorno svjedoče o njihovu pristupu boji u fotografiji. Na prvi mah čini se da fotografije možemo svesti pod zajedničke nazivnike: teme, kompozicije ili tehnike. No, boja je poput žive tvari i u već viđenom njezini učinci pretpostavljaju nove vrijednosti. I ova izložba potvrđuje polivalentan odnos fotografa spram boje. Ona je tek decentan detalj i dominantna vrijednost, sklad, ali i podloga za izazivanje hotimične disharmonije fotografske slike, njezin oblik i apstrahiranje.
U hrvatskom se jeziku za boju - kao vidni doživljaj što ga na oku ostavljaju razna zračenja od kojih se sastoji svjetlost, koristila i riječ cvijet. Iako ona danas postoji tek kao arhaizam na stranicama Klaićeva rječnika, potisnuta iz života tuđicama kao što su farba ili kolor, poslužit ćemo se slikovitošću i bogatstvom njezinih asocijativnih oznaka za kraj ovog teksta.
Ovogodišnja izložba kamermana i snimatelja Hrvatske televizije jest kao cvjetni buket na dar matičnoj kući za zlatni jubilej. A nama na zanimanje.

Dubravka Osrečki Jakelić
----------------------------------------------------


Boje

Početak još nije završio

Prva fotografija, Veliki prasak, još nije do kraja razvijena. Povremeno se pojave pojedinci za koje je upitno vrte li se oko Sunca i uspijevaju li razviti pojedine djeliće grandioznog djela. Zovu se fotografi i smrzavaju vrijeme. Darvinisti objašnjavaju prapočetke života Prajuhom. Velike molekule povećavale su se u još veće, postajale sluzavije, počele lelujati i izmjenjivati manje molekule međusobno. Da, tako se rodio Život. Cijelo vrijeme napajan Sunčevom energijom. Poprilično kasno zemaljski je živalj otkrio da Sunce nosi nešto više od energije, da svjetlost čine Boje, Boje estetiku, a estetika je hibrid droge i ljubavi.


Boje još nisu došle na svoje

Jedan od organizatora izložbe, za kojeg je upitno vrti li se oko Sunca, sasvim ozbiljno tvrdi da su fotografije živi organizmi. Naime, svjetlo se sudarilo sa srebrom, pojavila se boja, doduše neprirodna bijelo-crna i hibridnosiva, i time je fotografija počela općiti s okolinom. Nije ona zalud opasan dokazni materijal, sredstvo ucjene, identifikacije, uspomena, poruka, dokument i umjetnost promjenljive morfe. Ispravno je zamijetiti da je ona viši oblik života pogonjen Suncem od onih par kvazimolekula iz Prajuhe. Opravdano je pitati se nije li evolucija od crno-bijeloga u kolor prava Evolucija?

Recentne rasprave o kvantnoj smrti

Prijeti li fotografiji izumiranje zbog nadolazeće kiše meteora: digitalnih fotoaparata, fotoaparata u mobitelima, fotoaparata koji imaju svi i svi mogu snimiti Tužno drvo, Veseli suton, Pulitzerovu strahopojku? Ne, digitalnom, to jest analogno-digitalnom konverzijom fotografija ne umire, živjela je kratkotrajno na senzoru čipa a njezin plastičnorekunstruktivni posljedak i dalje će podražavati čunjiće i štapiće vašeg oka. Boje će i dalje biti ushit, ukoliko su fotografiju snimili oni za koje je upitno vrte li se oko Sunca.

Proste boje

Pred vama je hrabar iskorak u jednostavno: izložba pod nazivom Boje. Prosto rečeno! U kompliciranim vremenima! Gledajte ove fotografije i ne zamarajte se time jesu li od zalutalog meteora ili ravno sa Sunca. Prvu fotografiju i sve njezine boje ionako nećete nikada vidjeti. Tek ovom izložbom postajete njezin dio.


Dražen Shejbal
-----------------------------------------------------------


Organizator, voditelj i realizator projekta izložbe w34a
Postav Zoki
Izlagači koje možete vidjeti i na mi3:
7oran, Bay by Tan, ZGAries, vyex, okram, babyka (kao gost), w34a.

Last edited by 4thshadow on 13.05.2006 00:34; edited 1 time in total

_________________
the.bitchy.corner
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
ariesZG



Joined: 12 Mar 2006
Posts: 153
Location: Zagreb

PostPosted: 11.05.2006 22:32    Post subject: Izložba fotografija kamermana i snimatelja HRT-a u MUO-u Add user to your forum ignore list Reply with quote

Hvala na lijepoj i decentnoj promociji na vašim stranicama, jako lijepa i pažljiva gesta.
I ovom prilikom još jednom pozivam sve zaljubljenike u vizualne medije a prvenstveno fotografiju da odvoje malo vremena i skoknu do MUO, a onima koji su već bili i pogledali izložbu, velika hvala.
Back to top
View user's profile Send private message
kakarinac



Joined: 16 Feb 2005
Posts: 1978
Location: Rijeka

PostPosted: 11.05.2006 22:38    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

e a oćete gostovat u mojoj Fiume? Pray Pray Pray

_________________
[ when the going gets weird, the weird turn pro.] ♫ [ kaks on dA ]
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Twitter profile
GlowZg



Joined: 20 Apr 2005
Posts: 611
Location: Zg City

PostPosted: 11.05.2006 22:39    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

da bili, imali mali mi3jing - hehehe Very Happy
i prije i poslije izlozbe uz jebenicu - hehe Smile)))
btw: bilo je super - tko nije bio neka ode obavazno...

_________________
Dont tell my mother I work in an advertising agency; she thinks I play the piano in a whorehouse.
Back to top
View user's profile Send private message
ariesZG



Joined: 12 Mar 2006
Posts: 153
Location: Zagreb

PostPosted: 11.05.2006 22:43    Post subject: Izložba fotografija kamermana i snimatelja HRT-a u MUO-u Add user to your forum ignore list Reply with quote

Kaks, možda će biti preseljena i u Fiume a najvjerojatnije u Rovinj, u galeriju Batana, gdje obavezno svake godine bude preseljena iz Zg.. Možda i Split.
Back to top
View user's profile Send private message
knock



Joined: 20 Feb 2004
Posts: 120
Location: Mostar

PostPosted: 11.05.2006 22:43    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

da ponovim još jednom,
samo naprijed majstoriiiiiiiiiii,
dao bih dosta toga da mogu doći i uživo vidjeti,
svaka čast,sve dobre želje od mene,punim plućima sam sa vama,
Back to top
View user's profile Send private message
ariesZG



Joined: 12 Mar 2006
Posts: 153
Location: Zagreb

PostPosted: 11.05.2006 22:47    Post subject: Izložba fotografija kamermana i snimatelja HRT-a u MUO-u Add user to your forum ignore list Reply with quote

Hvala knock, užasno mi je žao što nisi mogao biti s nama, ali, ima dana....
Back to top
View user's profile Send private message
knock



Joined: 20 Feb 2004
Posts: 120
Location: Mostar

PostPosted: 11.05.2006 22:49    Post subject: Re: Izložba fotografija kamermana i snimatelja HRT-a u MUO-u Add user to your forum ignore list Reply with quote

ariesZG wrote:
Hvala knock, užasno mi je žao što nisi mogao biti s nama, ali, ima dana....

ima zasigurno,ma dolazim kad tad, Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
kakarinac



Joined: 16 Feb 2005
Posts: 1978
Location: Rijeka

PostPosted: 11.05.2006 22:51    Post subject: Re: Izložba fotografija kamermana i snimatelja HRT-a u MUO-u Add user to your forum ignore list Reply with quote

ariesZG wrote:
Kaks, možda će biti preseljena i u Fiume a najvjerojatnije u Rovinj, u galeriju Batana, gdje obavezno svake godine bude preseljena iz Zg.. Možda i Split.

yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaay ..... to mi je blizu ... zaletim se ....

_________________
[ when the going gets weird, the weird turn pro.] ♫ [ kaks on dA ]
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Twitter profile
w34a



Joined: 21 Apr 2005
Posts: 10
Location: Zg

PostPosted: 11.05.2006 23:19    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Zahvaljujem svima koji su došli ili namjeravali doći.
Neće u Rovinj nego u Rijeku i Pulu, kako stvari stoje ( a nitko ne zna kako, jer krhko je znanje)
Idemo do kakrinke direkte, a onda do dablbabla.

_________________
copyright ® w34a
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
kakarinac



Joined: 16 Feb 2005
Posts: 1978
Location: Rijeka

PostPosted: 11.05.2006 23:22    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

w34a wrote:
Zahvaljujem svima koji su došli ili namjeravali doći.
Neće u Rovinj nego u Rijeku i Pulu, kako stvari stoje ( a nitko ne zna kako, jer krhko je znanje)
Idemo do kakrinke direkte, a onda do dablbabla.

šta da? šta da? jooooooooj kaks je sad hepiiiiiii ....
i tolko uzbuđen da će teško zaspaaaat ....

_________________
[ when the going gets weird, the weird turn pro.] ♫ [ kaks on dA ]
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Twitter profile
dablbabl



Joined: 05 Jul 2005
Posts: 118

PostPosted: 11.05.2006 23:27    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked WHoa!!! Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
Lith



Joined: 05 May 2005
Posts: 13
Location: 43 30´ N 16 26´ E

PostPosted: 11.05.2006 23:54    Post subject: Re: Izložba fotografija kamermana i snimatelja HRT-a u MUO-u Add user to your forum ignore list Reply with quote

ariesZG wrote:
Možda i Split.

JUPIIIII Dancing Dancing Dancing Dancing Dancing Dancing

A kada bi to okoloprilike moglo bit?
Back to top
View user's profile Send private message
jojo



Joined: 27 Jan 2005
Posts: 1591
Location: insula aurea

PostPosted: 12.05.2006 07:19    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

w34a wrote:
Zahvaljujem svima koji su došli ili namjeravali doći.
Neće u Rovinj nego u Rijeku i Pulu, kako stvari stoje ( a nitko ne zna kako, jer krhko je znanje)
Idemo do kakrinke direkte, a onda do dablbabla.


god bless you i svi sveci also Dancing

_________________
deviant / malomorgen / videoholik / cimer fraj
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
oj!



Joined: 18 Jan 2005
Posts: 24
Location: Zagreb

PostPosted: 12.05.2006 07:26    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Odlicna izlozba, bas sam uzivao!
svakako pogledati!
Back to top
View user's profile Send private message
chris



Joined: 28 Oct 2005
Posts: 151
Location: Zagreb

PostPosted: 12.05.2006 08:38    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

yap! bilo je super! Laughing

_________________
"Ever tried? Ever failed? No matter! Try again. Fail better." S. Beckett
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
ile



Joined: 12 Jan 2006
Posts: 4
Location: Split, Sinj

PostPosted: 12.05.2006 09:02    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

je, stvarno je odlično bilo, odlična organizacija, izbor fotografija.. ma nema šta.. jedini prigovor ide na manjak spize pa smo mi s juga nakraju ostali gladni Crying or Very sad (u biti smo se došli najist na otvorenju, ali pssst Laughing Laughing )
Upozna san neke mi3jevce, šteta šta nije bilo više vrimena da malo proćakulamo, al 'ebiga nemoš sve stić

@ w34a
hvala na pozivu i još jednom svaka čast na organizaciji, nadan se da će izložba krenut i prema jugu jer ima i ovde ljudi koji bi to sigurno volili pogledat

Pozdrav!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
babyka



Joined: 15 Oct 2005
Posts: 5
Location: with love Split

PostPosted: 12.05.2006 12:00    Post subject: *** Add user to your forum ignore list Reply with quote

ile wrote:
Upozna san neke mi3jevce, šteta šta nije bilo više vrimena da malo proćakulamo, al 'ebiga nemoš sve stić

@ w34a
nadan se da će izložba krenut i prema jugu jer ima i ovde ljudi koji bi to sigurno volili pogledat

Pozdrav!


pozdrav od jale1,w34a i babyke Very Happy



jedva čekam turneju fotografija!!!!

W,legendo,hvala Ti !!!!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
dablbabl



Joined: 05 Jul 2005
Posts: 118

PostPosted: 12.05.2006 13:32    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

al vas je lipo vidit Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
jojo



Joined: 27 Jan 2005
Posts: 1591
Location: insula aurea

PostPosted: 12.05.2006 14:06    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

dablbabl wrote:
al vas je lipo vidit Very Happy

potpisujem Very Happy

_________________
deviant / malomorgen / videoholik / cimer fraj
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
dr. guillotine



Joined: 02 Apr 2006
Posts: 170
Location: u zamišljenom kutu okrugle sobe

PostPosted: 12.05.2006 15:17    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

ČESTITAM svima na izložbi...

već po ovoj slici koju je dala babyka vidim da ima super fotki...nadam se da ću pogledat izložbu...
Back to top
View user's profile Send private message
che.UP
mi3.crew


Joined: 07 Sep 2003
Posts: 2320
Location: zagreb

PostPosted: 12.05.2006 15:53    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

opaaa... svaka cast decki :)
bas sam neki dan cuo najavu izlozbe pa mi je na pamet pao ariesZG a kad ono KOLKO VAS IIIIIIIIIMAA!!!1 :)
gledam vas u ponedjeljak, ne stignem prije nazalost :(

cestitam :)

_________________
UP | TypeTester | Accommodations App
Meni u Firefox-u ne radi AJAX
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
babyka



Joined: 15 Oct 2005
Posts: 5
Location: with love Split

PostPosted: 12.05.2006 18:53    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

jojo wrote:
dablbabl wrote:
al vas je lipo vidit Very Happy

potpisujem Very Happy


potpisujem Laughing
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
okram



Joined: 13 Oct 2005
Posts: 2
Location: buljkey@yahoo.com

PostPosted: 12.05.2006 22:29    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

A eto i moja malenkost je izlozila dvije slike na toj izlozbi....tek da se zna....he he...pozdraF

_________________
bubrezi mi rade brže od mozga
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
4thshadow
mi3.crew


Joined: 07 Sep 2003
Posts: 1640
Location: zg via pola

PostPosted: 13.05.2006 00:35    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

okram wrote:
A eto i moja malenkost je izlozila dvije slike na toj izlozbi....tek da se zna....he he...pozdraF


evo, editirano! sori, nisam znala...

_________________
the.bitchy.corner
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Fotografija All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group