Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
Radionica crtanja

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Crtanje, slikanje, itd.
View previous topic :: View next topic  
Author Message
nel`chee



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 2087
Location: Rijeka

PostPosted: 16.10.2006 17:48    Post subject: Radionica crtanja Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ideja je započeta u ovom topicu. Svi su pozvani da se pridruže ako žele naučiti crtati. Oni koji imaju mnogo iskustva u crtanju ili su pohađali umjetničke škole i akademije, slobodni su komentirati naše radove bez sudjelovanja u radionici.

U ovom topiku bit će objavljene vježbe i referentne slike, a sami radovi bit će objavljivani u za to predviđenom topicu u WIP podforumu. Molimo ljude da se drže te konvencije kako bi smanjili kaos na minimum.

  • svatko odabire alat koji mu najviše odgovara, za početak je dovoljna obična olovka, tehnička (puntarica), ili čak kemijska/flomaster, a tko ima može i tabletom. olovke različitih tvrdoća zasad nisu bitne.

  • ako se priključujete radionici sa zakašnjenjem, počnite redom od 1. vježbe neovisno o tome što će ostatak ekipe biti na nekoj drugoj. čak i ako vam se vježba čini turbo jednostavna, nemojte je preskočiti! ako vam je stvarno tako lagano, za nju će vam biti dovoljno 10ak minuta, što je super za zagrijavanje. ako niste dugo vremena crtali, prođite na brzinu sve vježbe do tada jer ruke jako lako "zahrđaju".

  • svatko se tajmira kako njemu odgovara, nema presinga, ali bilo bi dobro da vas tuđi trud potakne da i vi što češće i što bolje radite. nekome će već prve skice uspjeti kako spada, netko će istu pozu pokušati 5, 10 puta prije nego bude zadovoljan. morate htjeti biti jednako dobri kao ostali pa ako vidite da zaostajete, vježbajte više. kao grupno mršavljenje Smile

Korisne teme

Vježbe
Svatko tko misli da je njegova vježba korisna za učenje tehnike crtanja, može istu predložiti ovdje i ako se ljudi slože, objaviti ćemo novi post u ovom topicu i otvoriti novi topic u WIP podforumu u koji će se postati radovi.
Radovi se hostaju na neki server (prijedlozi: kategorija scraps na deviantART-u, Photobucket, ImageShack) a na forumu se direct-linka thumbnail. Navedeni servisi sami generiraju thumbnail, ali dA nije direct-linkable tako da ćete ga svejedno morati smjestiti negdje drugdje.

Molim svih da svoja mišljenja, prijedloge tema, kritike i slično pišete u ovaj topic, kako bi ovaj zadržali sažetim i preglednim.
Ako želite biti mailom obavještavani o novim vježbama, kliknite na "watch this topic" na dnu stranice lijevo.

prva vježba commin' up soon Wink

Last edited by nel`chee on 18.10.2006 18:44; edited 2 times in total

_________________
art & design portfoliofree Photoshop brushes stuffsketchblogfacebook
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Twitter profile
nel`chee



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 2087
Location: Rijeka

PostPosted: 16.10.2006 20:32    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Vježba 01: Geometrijski objekti

Ovu vježbu može napraviti i netko tko u životu nije crtao, navali narode!
Cilj je prostoručno nacrtati što više različitih dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih geometrijskih objekata. Minimum je jedan A4 papir dvodimenzionalnih objekata (trokut, kvadrat, peterokut (mogu biti i višekuti ako uspijete odoka), krug, elipsa, trapez, paralelogram/romb... ne mogu se sjetiti više) i jedan A4 papir trodimenzionalnih objekata (trostrana i četverostrana piramida, krnja piramida, kocka/kvadar, kugla, valjak, stožac, krnji stožac... valjda je to dovoljno). Ako vidite da vam baš ne ide, nemojte stati na jednom papiru nego crtajte još dok ne budete zadovoljni. U WS topic možete postati sve verzije koje ste napravili, nek se vidi napredak! Wink
Objekti ne moraju biti realistično osjenčani, no možete naglasiti trodimenzionalnost crosshatch-anjem.
Ako imate problema, osvrnite se oko sebe i gledajte knjige, čaše, kutije cigareta, CD-spindle, ormare...

Nemojte varati sami sebe i pustiti gomile praznog prostora. ako crtate dovoljno maleno, stati će vam bez problema 10ak crteža na jedan papir.
Sken/fotka/export ne mora biti velik, ali dovoljno da se razlikuju linije.
Ako imate problema sa povlačenjem ravnih crta, napravite dodatnu vježbu: jedan A4 papir ravnih crta više duljina: ~5 cm, ~10 cm, ~20cm. pokušajte vući brzo, ako idete presporo možda vam ruka bude podrhtavala.
pokušajte izbjegavati "čupave" crteže, znači što više toga u jednom potezu.

Radovi i komentari: crtanje WS 01: Geometrijski objekti

_________________
art & design portfoliofree Photoshop brushes stuffsketchblogfacebook
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Twitter profile
nel`chee



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 2087
Location: Rijeka

PostPosted: 26.10.2006 00:52    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Vježba 02: Stick figures

Pretpostavljam da znate kako crtež ne valja početi od nekog detalja, već od skice, a prvi korak u crtanju iste je stick figure.
Trebate rastaviti složeno ljudsko tijelo na jednostavne komponente, krugove i crtice. Zasad ne crtamo mišićne strukture nego samo "vješalicu", pa volumen nije bitan. Na mjestu glave i zglobova crtamo krugove i spajamo ih crtama različite zakrivljenosti. Takva figura mora imati ravnotežu jer ako fulate u ravnoteži stick figure, ni gotov crtež, koliko god vrsno bio osjenčan, neće izgledati dobro.
Pazite na proporcije! Kod odraslog čovjeka omjer između visine glave i ukupne tjelesne visine je oko 1:7.5. Jedan koristan link: Human proportions - dalje malo googlajte, a naći ćete štogod i u topicu sa resursima. Negdje umjesto 7.5 piše 7, 8 ili 7+3/4, to su detalji koji ovise o stilu crtanja. Anatomski centar kod odrasle osobe nalazi se u visini genitalija, a kod male djece u visini struka.

Zadatak je nacrtati barem 20 Exclamation stick figura. Crtaju se brzo, vidjet ćete da i nije neka velika brojka.

Primjer:

(inače, trejsanje je zabranjeno!)

Reference




Možete naći i vlastite, a svakako je poželjno da crtate iz stvarnog života, npr. kolege na poslu, ljude u kafiću, djecu, roditelje, braću, susjede... za jednu vam ne treba mnogo vremena, tako da čim uhvatite da netko stoji na mjestu - trk po papir i olokvu! Wink

Radovi i komentari: crtanje WS 02: Stick figures

_________________
art & design portfoliofree Photoshop brushes stuffsketchblogfacebook
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Twitter profile
nel`chee



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 2087
Location: Rijeka

PostPosted: 14.11.2006 15:07    Post subject: Vježba 03: Mrtva priroda Add user to your forum ignore list Reply with quote

Vježba 03: Mrtva priroda

Očistite stol, odaberite objekt, osvjetlite ga stolnom lampom i - crtajte!
Koji objekt, ovisi o crtaćem iskustvu - za početak par mandarina i oraha (sad je sezona Smile), mobitel ili daljinski, fotoaparat, hrpicu knjiga... napredniji crtači mogu npr. žarulju, čašu s vodom, vazu sa cvijećem itd.

Za razliku od prošlih radionica, sad je bitno sjenčanje. Bit će vam lakše s više tvrdoća olovaka, no nije obavezno da ih imate više. Zapravo, bilo bi bolje da vježbate kontrolirati pritisak.
Predlažem da pročitate ovaj tutorial: Understanding the Art of Shading i prođete par vježbica koje se tamo spominju.

Radovi i komentari: crtanje WS 01: Mrtva priroda

_________________
art & design portfoliofree Photoshop brushes stuffsketchblogfacebook
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Twitter profile
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Crtanje, slikanje, itd. All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group