Razgovor sa Sanjay Kotharijem
Sanjay Kothari
http://www.sanjaykothari.com/

"Transformacija" je ključna riječ koju Sanjay Kothari koristi radeći u Photoshopu da bi izmijenio fotografije u bogate i neobične digitalne ilustracije....

Većina umjetnika doživi trenutak kad zasvijetli žaruljica u glavi, kad ideja ili tehnika uspije zauzdati maštu. Za Sanjaya, bilo je to otkriće kolaža. "Fotografirao bih, potom izrezao fotografije i slagao ih u kolaže. Za mene je to bilo pravo otkriće - i uopće, ono što sam želio raditi u životu..."

Ovo se otkriće dogodilo još davne 1984. godine dok je Sanjay studirao na New England School of Photography, i davno prije Photoshopa.

Još kao studenta tradicionalne fotografije, Kotharija je zainteresirao kolaž, te je počeo istraživati mogućnosti medija izrezivajući tiskane fotografije i preslagujući ih u zanimljive međusobne odnose. Svoj prvi izlet u kolaž opisuje poput nadnaravnog događaja: "Za vrijeme pauze bio sam nemiran i počeo sam izrezivati slike i slagati dijelove jedan na drugi. Pojavio se oblik i totalno me zapanjio. Za mene je to bilo veliko otkriće."

Unatoč činjenici da je Sanjay dobivao puno pozitivnog feedbacka za svoj rad, bilo je teško živjeti od toga. Nije bilo dovoljno poslovnih ponuda da bi ga to zadržalo, a ni njegove smisao za posao nije bio do kraja razvijen. Diploma iz Fine Arts pokazala se zanimljivom alternativom. Sanjay je uživao upoznavajući umjetnike na Rutger sveučilištu u New Jerseyju, ali ubrzo mu se sveučilište učinilo previše ispolitizirano, te je odustao nakon godinu dana. Umjesto toga, odlučio se preseliti u New York. Planirao je otići u freelancere i možda kombinirati svoj rad s podučavanjem, ali to nije bilo izvedivo, te se stoga vratio u Bombay.

U Indiji je radio kao freelance fotograf i surađivao s raznim marketinškim agencijama. Produkcijska strana fotografije posebno mu je odgovarala: organiziranje studija, modela i stilista. Potaknut Kodakovom brošurom koja je nudila tečajeve iz Photoshopa, Illustratora i Quarka u Mainu, SAD-u, Sanjay je osjetio da ponovo mora početi učiti.

Nastavio je sa svojim eksperimentima i zaposlio se u podružnici Scitexa. Tamo je počeo koristiti Photoshop (2.0), i otkrio je da je to software za kojim je cijelo vrijeme tragao.

Nastavio je raditi kao ilustrator u Bostonu i New Yorku, prvo samo retuširajući fotografije, dok se nije konačno potvrdio u polju fotomanipulacije. Klijenti su počeli zvati, ali uspjeh nije došao lako. Ustvrdio je da je teško otarasiti se stigme da ne radite samo retuširanje fotografije, već ste umjetnik u pravom smislu te riječi.

Sanjay Kothari stvara svoje radove poput znanstvenika u laboratoriju. Izmaštavajući slike i onda ih sastavljajući iz različitih izvora, slaže složene ilustracije, a rezultati završavaju u časopisima kao što su Time, Wired ili New York Times Magazine.

Kotharijeve ilustracije plaćaju račune, ali poput istraživača koji je u potrazi za znanjem radi znanja, neprekidno otkriva nove tehnike koje mu nudi moderna fotografija. Kothari vjeruje da je uvođenje alata za fotomanipulaciju, kao što je Adobeov Photoshop, bitno izmijenilo medij, dopuštajući "transformaciju" fotografije.

"Transformacija je stvara izmaštanom", kaže Kothari. "Klasična fotografija i potpuno sintetička slika, kao što je ona naslikana ili stvorena u 3D-u, dva su različita kraja spektra, a transformirana fotografija nalazi se u međuprostoru."

Danas ima studio u New Yorku i dobiva poslove od vrhunskih klijenata poput Adobea, Kodaka, Delta Airlinesa, Dell Computera i IBM-a.

Možete li nam objasniti vašu filozofiju fotografije?

U fotografiji postoje dva trenda. Jedna je "tradicionalna fotografija", koja se može objasniti kao transformacija trodimenzionalne stvarnosti u dvodimenzionalnu. Druga je manipulacija fotografije, koja, u tom smislu, mijenja fizičku stvarnost.

U slučaju tradicionalne fotografije, fotograf je ograničen mogućim, stvarnim i i izravnim svijetom. Ova ograničenja upravljaju fotografijom. Međutim, mašta je oslobođena ovih ograničenja. Kao umjetnički medij, tradicionalna fotografija je vrlo ograničavajuća.

Da bi izbjegli problem, fotograf može manipulirati medijem. To nam dopušta da prenesemo ono što je moguće. Možete stvoriti stvari koje se ne bi mogle desiti u stvarnosti.

Na primjer, ako imate fotografiju pejzaža, postoji direktna podudarnost u boji i nijansama sivog fotografije i stvarnosti. Ako na fotografiju primijenite burn ili dodge efekt, ometate podudarnost. Taj proces je manipulacija.

Manipuliramo fotografijom na taj način ako želimo utjecati na njen dio neovisno o prirodnim zakonima. Na primjer, ako koristite širokokutne leće, slika će očito izgledati drugačije od one koju vidimo u normalnim okolnostima. Ona postaje izobličena. I budući da je jedan dio slike izobličen, promatrač će to odmah uočiti, jer taj jedan dio neće odgovarati realnosti svih ostalih elemenata na slici. Na taj način, znamo da je fotografijom bilo manipulirano. Na taj način također možemo shvatiti ono što je fotograf želio reći.

Manipulacija je sredstvo kojim fotograf može prenijeti svoju ideju. Svaka slika pokušava nešto reći, bez obzira koliko je to što želi reći apstraktno. S običnom fotografijom, postoji zbrka između ideje i onoga što jednostavno postoji. Kod manipulacije, manipulacija postaje jezikom kojim umjetnik može prenijeti ideju.

Manipulacijom također možemo preobličiti normalan identitet objekata na slici. Na primjer, mogu snimiti fotografiju trave i preoblikovati tu travu, recimo, u stolicu ili uže. Tako da promatrač ne vidi objekt kao travu, već kao nešto radikalno drugačije.

Do neke mjere, to možete raditi i s tradicionalnom fotografijom, na primjer, koristeći tehniku close-upa. Ali ne možete mijenjati stvaran oblik na način koji sam upravo opisao. Close up može stvoriti apstraktnu sliku, ali još uvijek ste sputani fizičkim ograničenjima medija.

Jedna od stvari koju umjetnik u Photoshopu može napraviti, je otkloniti izvorni identitet fizičkih objekata i dati im identitet koji želi.

Kada manipulacija fotografije postaje "jezikom" kroz koji umjetnik komunicira svoju ideju i po čemu se taj jezik razlikuje od jezika tradicionalne fotografije?

Tradicionalna, neizmijenjena fotografija ograničena je u svojim mogućnostima zakonima prirode. Želja da se izmijeni fotografiju proizlazi iz želje umjetnika da se izdigne iznad tih ograničenja i da bude slobodan utjecati na sliku neovisno o zakonima prirode. Pri tome, uočavamo radnju koja je izvršena nad slikom i ona se može interpretirati kao namjera umjetnika.

Zamislimo sliku dvoje supružnika, snimljenu odmah nakon vjenčanja, koji se na slici smiješe i izgledaju sretno.
Zamislimo da, deset godina poslije, suprug u velikoj svađi podere tu istu fotografiju na dva dijela.
Značenje tog čina vrlo je jako i jasno i nemoguće ga je prikazati običnom fotografijom. Možemo ga 'čitati' kao jasnu namjeru.
Taj čin slomi ženino srce, ali ona ne gubi nadu i uzima ta dva dijela i slijepi ih ponovo zajedno. On može 'čitati' njezinu namjeru na način koji obična fotografija ne bi mogla prikazati.

Manipuliranjem ili transformiranjem fotografije, činimo je subjektivnom. Činimo je vlastitom. 

U procesu stvaranja slike, uživate li više raditi u organizaciji studija - sa stilistima i modelima, u fotografiranju modela, ili konačnoj montaži u Photoshopu? U kojem dijelu tog procesa ideja najčešće dobiva svoj prvi oblik i koliko će se izmijeniti do kraja?

 Veći dio cijelog tog procesa je ugodan, osim kontakta s ljudima koji vode manekenske agencije, koji su u pravilu nepristojni debili. Dio s fotografiranjem vrlo je uzbudljiv. Cilj je stvoriti atmosferu u kojoj se model može unijeti u maštu i kada to uspijem, prilagođavam ih i vodim... i to može biti vrlo magično iskustvo.

Međutim, to su samo dijelovi procesa. Slika počinje dobivati svoj oblik tek u mašti.

Ideju volim ostaviti otvorenom. Ako je skiciram, znači da radim u drugom mediju.

Ljepota kolaža leži u mogućnosti da se otkrije neočekivano. Volim imati ideju što otprilike želim napraviti i tada si dopustiti da spontano odgovaram na ono što će se događati tijekom snimanja, stiliziranja, poziranja itd.

Imam samo grubu ideju što će se na kraju desiti na slici. Tek kroz medij otkrivam što leži u mojoj podsvijesti.

Možete li nam opisati kako se razvijala vaša tehnika, uzimajući u obzir i istovremeni razvoj alata kojim se služite - koje ste stvari danas skloniji raditi, a koje ne?

Mojemu sadašnjem radu prethodila je fotomontaža (koja je bila doslovce rezanje i lijepljenje fotografija) i nedostaje mi. Mislim da ću se jednog dana nečemu od toga vratiti. Volio bih savladati 3d software, ali za to bi mi trebalo 6 mjeseci slobodnog vremena, bez ikakvog ometanja. Čistu, tradicionalnu fotografiju smatram dosadnom.

Razgovor vodila: lee
 15.10.2003 15:47
1 Pregled / dodavanje komentara za intervju: Razgovor sa Sanjay Kotharijem   


Izdvojeni radovi
 

_0008_
autor dinko
30.08.2004 10:21

Beb el Jana
autor oompa
15.06.2006 18:10

One Earth
autor monkey
03.08.2006 17:49

Submerged
autor Iguana
30.10.2006 19:43

award winner
autor chris
03.03.2006 22:28

pokraj uspinjace
autor Robart
10.05.2006 11:28
 
  I još nekoliko friško komentiranih ...
Mulja
kategorija Non-digital art
autor Lith 08.05.2006 23:58
zadnji komentar muljatorica 01.09.2016 02:20
34 Pregled / dodavanje komentara za rad: Mulja
NoName wallpaper
kategorija Wallpapers
autor NoName 02.07.2004 23:29
zadnji komentar zoraqian 27.08.2016 09:14
14 Pregled / dodavanje komentara za rad: NoName wallpaper
Sexymotherfuckers Kifameno
kategorija Dizajn
autor germy 27.11.2015 22:17
zadnji komentar zoraqian 27.08.2016 09:13
2 Pregled / dodavanje komentara za rad: Sexymotherfuckers Kifameno
Pušač
kategorija Fotografija
autor ariesZG 29.03.2011 17:26
zadnji komentar Toco1980 08.03.2015 19:40
4 Pregled / dodavanje komentara za rad: Pušač
HEJ TI ! 24
kategorija Fotografija
autor daex 12.08.2013 17:31
zadnji komentar daex 06.03.2014 15:15
2 Pregled / dodavanje komentara za rad: HEJ TI !  24
inObscuro logo
kategorija Dizajn
autor nel`chee 26.05.2013 19:26
zadnji komentar nel`chee 20.11.2013 16:39
4 Pregled / dodavanje komentara za rad: inObscuro logo
Ena Cigerette box creation
kategorija Digital art
autor Kec 15.08.2013 03:21
zadnji komentar daex 15.08.2013 11:34
1 Pregled / dodavanje komentara za rad: Ena Cigerette box creation
krasan cvjetak
kategorija Fotografija
autor jojo 15.03.2010 10:15
zadnji komentar Dante 12.07.2013 21:25
1 Pregled / dodavanje komentara za rad: krasan cvjetak
Latest forum activity...
Golden Goose Slide are
Forum: 3d
(0 Replies) View latest post
goldengooseits
prije 2h:6min
EA Sports finally announce the release of ...
Forum: WIP
(0 Replies) View latest post
mmocs
prije 1 dan, 3h
Golden Goose Slide be a way
Forum: Audio
(0 Replies) View latest post
shoesforall
prije 9 dana, 1h
How Do You Wash A Human Hair Wig
Forum: Dizajn i umjetnost
(0 Replies) View latest post
alihair
prije 9 dana, 21h
How To Make Lace Front Wigs
Forum: Dizajn i umjetnost
(0 Replies) View latest post
alihair
prije 9 dana, 21h
How To Keep The Wave And Curl Hair
Forum: Dizajn i umjetnost
(0 Replies) View latest post
alihair
prije 9 dana, 21h
Golden Goose Sale women so
Forum: Crtanje, slikanje, itd.
(0 Replies) View latest post
goldengoosers
prije 11 dana, 1h
510E
Forum: DTP i print dizajn
(0 Replies) View latest post
shoesforall
prije 14 dana, 0h:7min
 
 To the forum... 


ColorZilla (for Firefox)
29.08.2006 15:14
URL Investigator
29.08.2006 15:07
Freehand MX osnove - 1, 2 i 3
30.03.2006 09:44
CSS image hover efekt
15.02.2005 20:36
Izvedba višejezičnog sajta: gettext i php
05.12.2004 00:48
RECENZIJA: The Prodigy - Always Outnumbered Never Outgunned
12.09.2004 18:43
RECENZIJA: Klasa optimist
31.07.2004 20:32


 
» Username:
» Password:
Autologin?

 
» Registrirajte se!
» Zaboravili ste password?
11 korisnika je trenutno online
 
21 @ 0.126846
x